Az újdonsült apukák számára gyakran okoz problémát az, hogy hogyan teremtsenek kapcsolatot újszülött babájukkal. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy miket érdemes tenni, hogy az apukák is kivegyék részüket a szülőség feladataiból és örömeiből.

  1. Fogd meg a kisbabát!

Nem kell semmit csinálnod vele, csak fogd meg a karjaidban. Ha akarod, kipróbálhatod az úgynevezett kenguruzást vele. Ez abból áll, hogy a meztelen mellkasodra teszed a babát, akin csak pelenka van. Keress egy kényelmes helyet, ahova leülhetsz, vedd le az inged, vagy gombold ki, fogd magadhoz a babát, és takard le egy könnyű takaróval, nehogy megfázzon. Ha akarod, olvashatsz, vagy énekelhetsz is neki, hogy megnyugodjon a hangodtól. Még az is lehet, hogy elszunnyad rajtad.

  1. Etesd meg a kisbabát! 

Ha a kisbabád tápszeres, osszátok be egymás között az etetéseket. Ha szoptatott, akkor kérd meg párodat, hogy fejjen le egy kis tejet, amit odaadhatsz te neki.

  1. Vidd el sétálni!

Ha van babahordozótok, csatold magadra a kisbabát és vidd ki egy körre. Természetesen kiviheted a babakocsiban is.

  1. Olvass a kisbabának vagy énekelj neki!

Mivel a lényeg az, hogy a baba a hangodat hallja, teljesen mindegy, hogy mit énekelsz, vagy olvasol. Nyugodtan olvasd fel hangosan a sporteredményeket, vagy egy könyvet, ami éppen te magad olvasol. Azért a legjobb, ha nem a munkahelyi ügyes-bajos dolgaidat osztod meg vele. (Ugye tudod, hogy már a terhesség 15. hetétől hallotta a hangod?)

  1. Öleld meg a párod, mialatt a kisbabát öleli.

Ez egy másik jó módja annak, hogy a családi kötelékeket erősítsétek.

  1. Pelenkázd és öltöztesd!

Ugyanúgy, mint az etetésnél, a kisbabának jó, ha tudja, hogy a testi igényeit ki tudod elégíteni. Nemcsak, hogy egymást kiismeritek ezáltal, de a párodat is segíted, ha megosztod vele a kisbaba ellátásának mindennapi feladatait.

  1. Vágd le vagy reszeld le a körmeit! 

A kisbabák körmei nagyon gyorsan nőnek, és könnyen megkarmolhatják magukat (és téged is), ha túl hosszúak. Ha a baba körömcsipesz használatától félsz, egy körömreszelő is kiválóan megfelel.

M.