Tünde iskolakezdés iskolások

Legutóbbi kérdőívünkben arra kerestük a választ, hogy egy általános iskola első osztályát kezdő gyermek szüleinek mennyit kell fizetnie az iskolával kapcsolatos költségekre. Bár a legtöbb helyen már ingyenesek a tankönyvek, mégis több mint ötvenezer forintba kerül az iskolakezdés. 

Ennyibe kerül az iskolakezdés

A Bezzeganya 250 fő részvételével készült minikutatásának eredményei azt mutatják, hogy átlag 55800 forintot költöttek a szülők tanszerekre, felszerelésekre, iskolatáskára és egyéb, iskolával kapcsolatos kiadásokra. A külföldi kitöltőknek ennél többe: 62300 forintba került az iskolakezdés, míg a vidéki városokban élőknek kellett a legkevesebbet fizetniük: ők 53600 forintot költöttek. A falvakban élőknek 54600 forintba, míg a budapestieknek 59900 forintba kerültek az iskolakezdés körüli kiadások.

A kitöltők háromnegyedének nem kell fizetni a tankönyvekért, a többiek átlag 2700 forintot adtak ki könyvekre. Füzetekre átlagosan 3700 forint ment el, míg taneszközökre (füzetborítók, tolltartó, ceruzák, színes ceruzák, vonalzók, festékek, technika-, matek-, rajzfelszerelés, egyéb felszerelések) 14400 forintot költöttek a kérdőív kitöltői.

A ruhaneműk (tornafelszerelés, ünneplő) átlag 13600 forintba kerültek egy elsős gyerek esetében, az iskolatáskáért átlagosan 13500 forintot fizettek a szülők. Informatikai eszközökre mindössze a kitöltők 15 százaléka költött (feltételezem, a többi családban van tablet/számítógép): ők 63 ezer forintot fizettek átlagban. Egyéb költségekre – például beiskolázási hozzájárulás – még 4100 forint ment el átlagosan.

A plusz kiadások még most jönnek: az étkezések befizetésén kívül az első szülői értekezleten megszavazzák majd a szülők az osztálypénz nagyságát (500-5000 forint havonta), jöhet még sportköri támogatás, közös színházbérlet, osztálykirándulás, sulis rendezvények, osztályfényképezés és tanároknak ajándékokra gyűjtés, ezek mind-mind iskolánként és osztályonként változnak, a határ a csillagos ég. Meg a szülők határozottsága.

Tünde 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?