A gyermekek biztonságra való nevelése kulcsfontosságú, ugyanakkor óvatosan kell megközelíteni ezt a témát, hogy ne keltsünk bennük félelmet. Nem támadhatjuk le őket hirtelen a saját aggodalmainkkal, és nem ijeszthetjük meg őket, viszont tisztázni kell, hogy ez egy alapvető kérdés, amelyről rendszeresen beszélgetnünk kell. Érdemes ezeket a beszélgetéseket valós helyzetekhez kötni, amikor éppen adódik egy megfelelő alkalom, hogy természetesen merülhessen fel a téma.

Az általános beszélgetések mellett van pár alapvető tanács, amit nem árt begyakorolni a gyerekekkel.  

1. Cukros bácsik, nénik és egyebek

Fontos, hogy megtanítsuk a gyermeket arra, hogy ha a játszótéren egy idegen gyerek vagy felnőtt édességgel vagy más rágcsálnivalóval kínálja, azonnal forduljon hozzánk. Érdemes már messziről kérdező tekintettel keresnie minket, és csak akkor fogadhat el bármit, ha azt mi is jóváhagytuk. Ezzel megelőzhetjük, hogy idegenektől fogadjon el ételt, anélkül, hogy riasztóan nagy ügyet csinálnánk belőle.

2. Ajándékok idegenektől

Az elsőhöz hasonló helyzet lehet az is, amikor egy idegen apró játékkal vagy ajándékkal próbálja megnyerni a gyermek bizalmát. Fontos, hogy a kicsi megértse, bármilyen kedves gesztusnak tűnik is, mindig kérdezzen meg minket, mielőtt bármit elfogadna. Ha nemet mondunk, tisztáznunk kell, hogy ez nem azt jelenti, hogy rosszat akarunk neki, hanem hogy az ő biztonsága az elsődleges.

3. Tisztázd, ki hozhatja el az óvodából

Az óvodákban, iskolákban minden szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy ki hozhatja el a gyereket az intézményből. Fontos, hogy ez a lista egyértelmű legyen a gyermek számára is, és hogy mindig tudja, csak azokkal az emberekkel távozhat, akik fel vannak hatalmazva erre. Ezzel elkerülhető, hogy idegenek megtévesszék őt azzal, hogy szüleik küldték értük.

4. Hallgasson az ösztöneire

A gyerekek ösztöneik alapján gyakran megérzik, ha valami nincs rendben egy személlyel. Lehet, hogy még nem tudják szavakba önteni, de ha valaki furcsa számukra, előfordulhat, hogy mögénk bújnak, vagy szorosabban fogják a kezünket. Fontos, hogy bízzanak ezekben az érzésekben, és mi, szülők, mindig beszéljük meg velük ezeket a helyzeteket. Hagyjuk, hogy elmondják, miért érezték magukat kényelmetlenül, ezzel segíthetjük őket abban, hogy magabiztosabban kezeljék ezeket a szituációkat a jövőben.

5. Nem mindenki ismerős, akit már láttunk

A gyerekek könnyen gondolják, hogy ha már találkoztak valakivel, akkor ismerik is az illetőt. Fontos elmagyarázni nekik, hogy attól, hogy egy arc ismerős a boltban, a buszon vagy a cukrászdában, még nem válik az illető baráttá vagy ismerőssé. Ezt a félreértést tisztázni kell, hogy ne alakuljon ki hamis bizalom olyan emberekkel szemben, akikkel csak futólag találkoztak.

Az ilyen tanácsok fokozatos, gyengéd átadása nemcsak segíti a gyermekeket a biztonságuk megőrzésében, de önbizalmat is ad nekik, hogy képesek legyenek felismerni és elkerülni a veszélyes helyzeteket.

A gyermekeink biztonsága érdekében fontos, hogy mindezeket a tanácsokat türelemmel, következetesen, a gyerek korához, világához igazítva adjuk át. Ha megértik, hogyan tudnak óvatosak lenni anélkül, hogy állandó félelemben élnének, akkor nemcsak nagyobb biztonságban lesznek, de magabiztosabbá is válnak, amikor önállóan kell helytállniuk a mindennapokban. A mi feladatunk, hogy ebben az önállósodási folyamatban támogassuk őket, és olyan eszközöket adjunk a kezükbe, amelyekkel hatékonyan védhetik meg magukat, ha szükséges.