A legújabb kutatások szerint hazánkban a nők 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál. A különbség már a pályakezdőknél megmutatkozik és a 35-44 éves munkavállalóknál a legnagyobb, írja a hrportal.

'Money' photo (c) 2012, 401K - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/ A tavaly márciusi adatok szerint míg a férfiak átlagfizetése havi 245 ezer Ft, addig a nőké 194 500 Ft. Minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb a fizetésbeli lemaradása egy férfival szemben.

Jelentős a nők lemaradása a biztosítási ügynöki, az újságírói, a főszakács, az értékesítési key account menedzseri, a marketing menedzseri, a gyártósori munkás, a cukrász, a könyvelői és az orvosi pozíciókban. Vannak olyan munkák is, ahol a nők keresnek többet az adott pozícióban: például a gyógyszerészeti laboráns, a HR munkatárs, a lakberendező, a belsőépítész, a könyvtáros, asszisztens, titkárnő (ezekben a munkakörökben ritkábban dolgoznak férfiak), vagy az ingatlan értékesítők, fogászok, PR menedzserek esetében.

A gyermektelen nők még alig keresnek kevesebbet, mint a férfiak, és minél több gyermeket nevel valaki, annál jelentősebb a bérkülönbség. Ennek okai nem csak a gyes miatt kimaradt évek: sok munkáltató gondolja úgy, hogy nem éri meg anyákat foglalkoztatni.

Tünde

Források:

http://www.hrportal.hu/hr/szakmankent-eltero-hogy-tobbet-vagy-kevesebbet-keresnek-e-a-nok-20120308.html

http://nol.hu/velemeny/20120308-nonap