Tünde egészség endometriózis betegség orvos kiemelt

Az endometriózis témájáról jelent már meg személyes beszámoló a Bezzeganyán, és egy összefoglaló posztban is írtunk már a betegségről. Márciusban az egész világon kiemelten foglalkoznak az endometriózissal mint betegséggel, mely minden tizedik nőt érint. Ezekben a napokban szervezetek, szakemberek, betegségen átesett nők tartanak előadásokat, és felvilágosító kampányokat szerveznek.

Az endometriózist nem könnyű felismerni, mivel a tünetei nagyban hasonlítanak más betegségek tüneteire is. Magyarországon jelenleg körülbelül 150 ezer meddő pár vár orvosi segítségre, 15-30 százalékuk esetében az endometriózis áll a meddőség hátterében. Az endometriózis 30-50 százalékban okoz meddőséget.

Endometriózis

Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a hashártyát érinti, ami belülről béleli a hasüreget és beborítja a kismedencei szerveket. A név a latin endometrium szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövet megnevezése. A méhnyálkahártya hormonálisan érzékeny, a hormonhatásoktól függően a menstruációs ciklus során felépül és leválik. Hormonérzékenységüket a méh üregén kívül található sejtek is megtartják, a panaszok a menstruáció idején súlyosbodhatnak. Az endometriózis a fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea) egyik leggyakoribb szervi oka. 

Forrás: Wikipedia

A betegség általában fiatal korban fájdalmas menstruációkkal jelentkezik, ám mire a páciens eljut orvoshoz és felmerül az endometriózis gyanúja, már felnőtt nő. Gyakori, hogy a tüneteket elnyomják a fogamzásgátlók. Előfordulhat, hogy mire gyermekvállalásra kerülne a sor, a betegség már végzetes nyomokat hagy a nő szervezetében. Az endometriózis megállapítása átlag nyolc(!!!) évig tart, holott a betegség időben való felismerésével megelőzhető lenne a meddőség. Amellett, hogy nehezen ismerik fel a betegséget, az is problémát jelent, hogy az endometriózist gyakran félrekezelik, elhanyagolják vagy bagatellizálják, ezzel sokszor helyrehozhatatlan következményeket okoznak. A betegeknél gyakrabban fordul elő petefészekrák, emlőrák és más daganatok, valamint autoimmun betegségek, illetve bőrgyógyászati rendellenességek is. A kórképet legtöbbször hormonális, immunrendszeri, genetikai és káros környezeti tényezők okozzák.

Tünetek

Az endometriózist kezdeti stádiumban klinikailag nem könnyű diagnosztizálni, mert általában csak akkor okoz panaszokat, amikor már előrehaladott stádiumban van. A tipikus tünetekből lehet a betegségre következtetni. Ilyen tünetek az erős, alvadékos, görcsös menstruáció, középidős fájdalom, nemi élettel összefüggő fájdalmak, fájdalmas széklet- és vizeletürítés menstruáció alatt, nehéz teherbe esés. A diagnózis felállítása az alábbi módszerekkel lehetséges: ultrahangos vizsgálat, hagyományos bimanuális vizsgálat, laboratóriumi tesztek. Az endometriózis diagnosztizálásában nemzetközileg elfogadott eljárás még a hasüregi tükrözés, a laparoszkópia.

Kezelés

Azokban az országokban, ahol az endoszkópos sebészeti eljárások elterjedtek és könnyen hozzáférhetők, valamint a kezelőorvosok endoszkópos készséggel is rendelkeznek – a legelterjedtebb és leghatékonyabb kezelés az operáció. Tanulmányok szerint az endometriózis kezelése – tünetmentesítés és kiújulás szempontjából is – sebészi úton a leghatékonyabb jól képzett sebész által.

Amennyiben a páciens gyermeket szeretne, javasolt a műtét után minél hamarabb teherbe esnie. 

További kezelési lehetőségek:

Hormonális fogamzásgátló: Azoknak a nőknek, akik nem szeretnének gyermeket, egykomponensű fogamzásgátló tablettát írnak fel, amely a menstruációt kontrollálva csökkenti az endometriózis újbóli kialakulásának veszélyét.

Immunerősítés: A betegség kialakulását elősegíti a legyengült immunrendszer, ezért műtét után – teljesen kitisztított kismedencét hátrahagyva – érdemes immunerősítő étrend-kiegészítők alkalmazása, mint pl.: grapefruit magolaj, aloe vera termékek, C-vitamin, speciális vitamin és nyomelem komplexek.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?