gyereknevelés apa

Lehet, hogy egy fiúval testhezállóbb lenne – focizni, meccset nézni, villanyvasutazni és sárkányt eregetni. Könnyebb lenne átadni, megtanítani a férfilét minden csínját-bínját. De ha egy kislány érkezik az életünkbe, az egy egészen más kaland. És bármilyen nehézségeket is sodor elénk az élet, ezek a közös pillanatok formálják majd azt, hogyan is látja majd a lányod önmagát és a világot. Éppen ezért minden apró gesztus számít!

A listánkban az apa nézőpontjából gyűjtöttük össze azokat a mozzanatokat és tapasztalatokat, amelyek segítenek abban, hogy lányaikból magabiztos, tudatos és független nő váljon. Jöjjön hát pár jótanács, remek iránymutatást adhat minden lányos apának.

1. Szeresd az anyját! És mutasd is meg, hogyan kell.

Mutasd meg a lányodnak, hogyan kell tisztelni és szeretni egy nőt. Az, ahogyan az édesanyjával bánsz, befolyásolja, hogy milyen férfit választ majd maga mellé. Ha jól kezeled az anyját, a lányod is olyan partnert fog keresni, aki méltósággal és szeretettel bánik vele.

2. Légy jelen!

Nem mindig kell hatalmas kalandokba bocsátkozni. Az is elég, ha csak együtt vagytok, beszélgettek vagy játszotok. Néha az egyszerű együtt töltött idő a legnagyobb kincs.

3. Te legyél a hőse!

Időnként meg kell mentened őt – akár egy „rémálomból”, akár egy kisebb-nagyobb bajból. Neki te leszel a hős, és ezt az érzést soha nem felejti el.

4. Táncolj vele!

Ne várj a nagy eseményekre! Már most, amikor még kicsi, kezdj el vele táncolni. Ezek a pillanatok lesznek azok, amikre mindig emlékezni fog, és te is örömmel gondolsz majd vissza rájuk. Persze tudjuk, hogy a szalagavató mindig a legszebb tánc, de a picik és kicsik is imádnak ám bálkirálynőként végigvonulni a képzeletbeli parketten! Apaként még egy sírósra sikeredett balettelőadást is megmenthetsz.

5. Tanítsd meg nemet mondani!

Nem mindig könnyű, de a lányodnak tudnia kell, hogy hogyan álljon ki magáért. Ez azt is jelenti, hogy néha veled szemben is nemet kell mondania, és ez így van rendjén.

6. Vidd el kirándulni!

Egy közös és vagány kirándulás, egy vadregényes kempingezés vagy horgászat nemcsak szórakozás, hanem a későbbi talpraesettség záloga is lehet. A természet szeretete és a kalandok közös élménye segít abban, hogy a lányod független és bátor nővé váljon, aki még egy hatalmas pontytól sem ijed meg. Hidd el, későbbi udvarlója hálás lesz azért, ha nem egy rózsaszín habcsók-ködben felnevelt, kizárólag Barbie babás programokon edződött felnőtt nőt ismerhet meg.

7. Tanítsd meg technikai dolgokra is!

Kicsit folytatva ez előző gondolatmenetet, egy lapos autógumi vagy egy meghibásodott bicikli ne legyen a lányod életének legnagyobb problémája. Tanítsd meg neki a szükséges technikai trükköket, hogy a hétköznapi technikai problémák során se legyen majd annyira elveszett.

8. Figyelj az önbizalmára!

Győződj meg róla, hogy a lányod tudja: ugyanolyan okos, ügyes és erős, mint bármelyik fiú. Támogasd abban, hogy higgyen magában, mert ez a legfontosabb útravaló, amit adhatsz neki.

9. Vedd a nyakadba!

Most még elbírod, és ő sem tartja cikinek a helyzetet, úgyhogy ne habozz! Ezek a közös „nyakban lovaglások” különleges pillanatok, amiket később is emlegetni fogtok, kedves apukaparipa!

10. Mondd el neki, mennyire gyönyörű!

Újra és újra mondd el neki, hogy gyönyörű, ezt hiába hallja majd felnőtt élete során másoktól, a kulcsember az önbizalma megalapozásában te vagy! Tudd megmutatni neki, hogy a szépség nem csak külsőségekben rejlik!

11. Ne aggódj az ajándékokon!

Bármilyen csodálatos is egy karácsonyi vagy születésnapi ajándék, a közös élmények még inkább megmaradnak az emlékezetében. Tölts vele sok időt, ez a legértékesebb ajándék, amit adhatsz neki. Menjetek együtt a nagypapához, vagy díszítsétek fel titokban a nagyi ablakát hófehér karácsonyi angyalkákkal.

12. Írj neki levelet!

Minden születésnapjára írj egy kézzel írott, igazi levelet. Ezek a levelek lesznek azok, amiket később, amikor elköltözik, vagy amikor nagy döntésekkel szembesül, elővesz, és erőt merít belőlük.

13. Tanulj meg bízni benne!

Ahogy cseperedik, úgy kell egyre nagyobb szabadságot adni neki. Bízz benne, hogy fel tud nőni az elvárásaidhoz, és hogy képes irányítani a saját életét. Mindig az egyik legnehezebb, ugyanakkor a leginkább szükségszerű folyamat az oly nagyon féltett kincsünk elengedése. Ha jól vigyáztál rá, akkor mindennel fel van vértezve, ami a nagyvilágban veszélyként leselkedhet rá.

Ezek a tanácsok természetesen a végtelenségig folytathatóak és ennél sokkal személyesebb formában is létezhetnek a kedves olvasó apukák fejében, saját lányuknak/lányaiknak szólóan.  Ez csak egy gyors merítés, általános használati utasítás hercegnők büszke apukáinak. A ti saját listátok a közös életetek fontos részeként alakulhat, formálódhat, személyes, páratlan és meg nem ismételhető sorsotok szerint. Éljenek a lányos apukák!