1. „Én / az én barátnőm / húgom / kolléganőm / unokatestvérem elsőre teherbe esett!”

Ugye nem kell megmagyaráznunk, ez miért lehet bántó és rettenetesen frusztráló mondat?

2. „Olyan szerencsés vagy, hogy csak úgy szexelhetsz állandóan!”   

Persze, elméletben a nonstop szex csodásan hangzik! De gyakran a „Próbálj teherbe esni” szex olyan, mintha munka lenne. Nehéz, kimerítő, legszívesebben csak aludna az ember, de muszáj figyelnie, mert éppen ma van peteérése, és amikor 10-15 percig fekszik mozdulatlanul, lábait a falnak vetve, hogy adjon egy kis lökést a sikernek, miközben a partnere átfordul és elájul a fáradtságtól, akkor talán nem éppen annyira szórakoztató a helyzet.

3. „Majd megtörténik, ha abbahagyod a próbálkozást!”

Ó, tényleg? Te orvos vagy, akinek PhD-je van a próbálkozásból? Mert ha nem, akkor légy szíves próbálj meg tapintatosabb és diszkrétebb lenni.

4. „Próbálta már ezt a tuti módszert (a módszer tetszés szerint behelyettesíthető)?”

Valószínűleg minden teherbe esni próbáló nő kipróbált már minden nagyszerű ötletet, kétségbeesésében, hiszen tudjuk, hogy mi mindenre képes egy nő, aki gyereket szeretne.  Akupunktúrát? Megvan. Masszázst? Megvan. Súlygyarapítást? Pipa. Fogyást? Hogyne. Gyógynövényes gyógyszereket? Bingo. Imádságot? Ámen! Jógát? Meditációt? Testmozgást? Változó étrendet? Alaphőmérséklet-mérést? Az ovuláció nyomon követését? Ettől még lehet szerencséd, és eltalálhatsz egy harminchatodik – még nem próbált – módszert, de inkább kíméld meg a várakozó és türelmetlen ismerőst.

5. „Fúj, hát utáltam terhesnek lenni." – avagy, az addig örülj attitűd

Kérlek, menj és panaszkodj más nőknek, akik már szintén voltak már terhesek egyszer (vagy többször) .

6. „Csak jobban kellene vigyáznod magadra.”

Sok olyan nő küzd éppen ugyanígy a teherbeeséssel, holott pont életük legjobb formájában vannak, vagyis ennek nyilvánvalóan semmi köze az öngondoskodáshoz, sokkal inkább egyéni biológiai adottság, amit nehéz számonkérni.

7. „Lehet, hogy az univerzum így üzeni neked, hogy ne legyen gyereked. Minden okkal történik!”

Tekintsd ezt az univerzum módjának, hogy azt üzeni neked, soha többé ne mondd ezt senkinek. Az univerzumnak semmi köze a méhünkben zajló eseményekhez. A méh nem tud a partnerünk spermaszámáról sem.

8. „Ne aggódj, fiatal vagy. Annyi időd van még.”

Király, király. Ez az érv még kedveskedőnek is tűnhet hirtelen. Azonban ez nem a te életed, ez a várakozó nő élete és számára most van itt a pillanat.

9. „Csak lazán, hidd el, össze fog jönni.”

Ó, köszi, tényleg? Bár a tanács nem rossz, de nem is feltétlenül igaz. Azok a nők ugyanis, akik odafigyeléssel, rendszeresen nyomon követik az ovulációjukat, gyorsabban esnek teherbe. Azokról a nőkről nem is beszélve, akiknek fizikai probléma, például PCOS vagy valamilyen pajzsmirigybetegség nehezíti meg a teherbeesését. Ők pláne nem lehetnek lazák, ha a terhességről van szó.

10. „Ha meg kell történnie, meg is fog történni.”

A vágy, hogy végre valakinek kisbabája szülessen, egy nagyon erős és komoly érzelem. Anyává válni nem olyan dolog, amit az emberek a véletlenre szoktak bízni. Tudatosságot, pontosságot, és tervszerűséget kíván.

11. „Biztos vagy benne, hogy neked való az anyaság?”

Igen, a gyerekekkel sokszor nagyon nehéz, és egy jó darabig biztos, hogy az újdonsült anyának le kell mondania a romantikus és kényeztető nyaralásokról, de tudod mit? Ő ezt már eldöntötte. Készen áll az anyai örömökre és a nehézségekre is.

12. „Nem vagy te túl fiatal /öreg / elfoglalt az anyasághoz?”

Manapság sokfajta anya létezik. Fiatal, idősebb, dolgozó, háztartásbeli, egygyermekes vagy többgyermekes. És bármelyikük lehet igazán remek anya, nem ezek az attribútumok döntik el.

Nem is folytatjuk tovább, a kérdések és kijelentések sora végtelen lehet. Egy biztos, hogy nem sokat segít egyik sem az összpontosításban, illetve sok esetben inkább romboló lehet, bántó és kéretlen stresszt okoz az egyébként is „tiszta ideg” leendő kismamának.

Ti is kaptatok ilyen mondatokat? Ha igen, vissza tudtok rá emlékezni? Elevenítsük fel őket, ha van kedvetek!

Ezúton kívánunk sok sikert a próbálkozóknak, őszintén drukkolunk és ennél többet most szánt szándékkal nem mondunk.

Akác

Ha te is szeretnéd írnál posztot, szeretettel várjuk a bezzeganya@bezzeganya.hu címen! :)