iskolatáska

Sokan úgy gondolják, hogy az iskolatáska-választás egy egyszerű probléma, amihez csak be kell menni a legközelebbi írószerboltba és ki kell választani a gyermekünknek legjobban tetsző táskát. Érdemes ennél több dologra is figyelni. Pontokba szedtük azokat a szempontokat, amire hasznos odafigyelni egy táskaválasztásnál, így talán könnyebben hozzuk meg a döntést a hatalmas termékválaszték esetén, és nemcsak a külcsín lesz a döntő érv az iskolatáska-választáskor.

 1. Az iskolatáska súlya

Az egyik legfontosabb szempont egy iskolatáska választása esetén. A legtöbb gyermek 18-20 kg testsúllyal rendelkezik iskolakezdés időpontjában. Az ideális választás, ha az adott iskolatáska maximum 1000-1100 gramm.

iskolatáska2. Derékcsatok

A derékcsatok fontos szerepet töltenek be, hiszen megosztják a súlyt a gyermek gerince és derékrésze között. Hasznos, ha a derékcsat széles, puha, és igazítható a szorossága attól függően, hogy a gyermek vékony pólót vagy télikabátot visel.

3. Hátrész

A hátrésznek stabilnak kell lennie és nem szabad, hogy a könyvek nyomják a gyermek hátát, derekát. Emiatt fontos, hogy a hátrész kipárnázott legyen. Az igazán jó választás az olyan táska, amelynek a háttámlája állítható a gyermek magasságához megfelelően.

4. A táska belső részének felosztása

Az ideális súlyelosztás a táska belsejében akkor van, amikor a súlyt (könyveket elsősorban) a hátrészhez minél közelebb helyezzük el. Fontos, hogy az iskolatáska belsejében több rész legyen, így a nehezebb súlyú könyveket a háttámlához közelebbi hátsó részre, míg a füzeteket a középső részre, és legvégül a könnyebb felszerelést a táska első részében tudjuk elhelyezni.

iskolatáska5. A táska teteje és alsó része 

Az iskolatáskát rengetegszer kinyitja és becsukja csemeténk egy nap. A nyitásnak és zárásnak könnyűnek kell lennie. Ugyanakkor fontos, hogy stabil alsó résszel rendelkezzen a táska, így stabilan „megáll”, akár könyvek nélkül is, a padlón.

6. Víztaszítás

Talán részletkérdésnek tűnik, de ősszel egy esős napon, vagy télen nagy havazásban jó szolgálatot tehet, ha az iskolatáska víztaszító anyagból készül.

iskolatáska7. Biztonsági fényvisszaverő csíkok

Az alsós gyermek átlag 110-150 cm közötti testmagassággal rendelkezik, így sötétben, szürkületben egy autóból nehezen észrevehető. A fényvisszaverő csíkok segítenek abban, hogy a gyermek észrevehetőbb legyen és biztonságban hazaérjen.

8. Anyag

Ma már lehet olyan anyagú iskolatáskákat is kapni, amelyek a környezet védelmére is figyelve 100% újrahasznosított anyagból készülnek.

9. Garancia 

Az iskolatáskák nagy igénybevételnek vannak kitéve, így nem utolsó szempont a gyártói garanciavállalás. Magyarországon a legtöbb gyártó az iskolatáskákra 2 év garanciát vállal. 

iskolatáska10. Design

Ez az, amely talán gyermekünknek a legfontosabb szempont, hogy tetszetős, mutatós legyen. Ne feledkezzünk el, hogy az aktuális trendek hamar kimennek a divatból, és gyermekünk is hamar meg tudja unni a mintákat, figurákat a táskán. Ha nem csak egy évre szeretnénk venni táskát, próbáljunk kisebb mintákat tartalmazó iskolatáskát választani.

A cikk a www.ergonomikus-iskolataska.hu közreműködésével készült.

Ergobag iskolatáskát teszteltünk:

Iskolatáska, ami a gyerekkel együtt nő>>>