Van egy téma, amely különösen nagy indulatokat vált ki, akárhányszor kerül elő: a nyilvános szoptatás. Nemrég olvasóink között támadt egy kis vita a téma kapcsán, megegyezés ezúttal sem született.

Még mindig sokan vannak, akik megbotránkoznak, ha nyilvános helyen szoptató kismamát látnak, és sok anyuka szerint felháborító, hogy az anyuka nem otthon, nyugodt körülmények között szoptatja kisbabáját. Van, akinek abból van elege, hogy egyesek provokatívan, direkt úgy szoptatnak, hogy mindenki lássa. És van, aki szerint rendben van, ha nyilvános helyen szoptat valaki, de takarja el a mellét közben. Sokak szerint pedig a téma túl van már lihegve.

Egy korábbi felmérésünk (melyet 6600-an töltöttek ki) eredménye szerint a válaszadók egyharmada elfogadhatatlannak tartja a nyilvános szoptatást. Ők úgy gondolják, ez intim dolog, csak a babára és az anyára tartozik. („Majd ha más semmi nem segít, és a baba üvölt, mint akit nyúznak, akkor az mindenkire fog tartozni!” – válaszol erre a gondolatmenetre egy anyuka.)

A válaszokból kiderül, hogy több mint húsz százalék, azaz 1364 anyuka szoptatott már nyilvános helyen, és úgy véli, ez a világ legtermészetesebb dolga.

Hasonló azoknak a száma (1281), akiket – bár sosem szoptattak nyilvánosan – nem zavar, ha más teszi.

És 26 százalék gondolja úgy, hogy ha az anyuka melle nem látszik, akkor nincs semmi probléma a nyilvános szoptatással.

A hozzászólók közül van, aki szerint a gyermek életkorát is figyelembe kell venni. Egy édesanya szerint egy kétéves gyereknek már nem létfontosságú tápláléka az anyatej, nem lenne szabad nyilvános helyen szoptatni egy ekkora gyereket.

Ne zárd magad a négy fal közé, csak mert szoptatsz!



Sok anyuka úgy érzi, a szoptatási időszakban minden a csecsemő etetése körül forog. A napi sétákat két szoptatás közé szervezik, és még véletlenül sem hagynák másra a babájukat. Azért nem baj, ha nem esnek át a ló túloldalára, és nem zárják magukat a négy fal közé a kizárólagos szoptatási időszak fél évében sem, ugyanis akkor sincs tragédia, ha otthonon kívül éhezik meg a gyermek, vagy ha anyukának rövid programja van a kicsi nélkül.

Tovább>>>

A Bezzeganya véleménye: Ez az a kérdés, amelyben nem kell mindenkinek egyetértenie. Mindenki csinálja úgy, ahogy ő szeretné, ami neki elfogadható. Akinek nem tetszik, fordítsa el a fejét. De egyet azért (szinte) mindenki ugyanúgy lát: az anyatejes táplálás a legtermészetesebb, és a babának a legjobb. Az már más kérdés és más téma, hogy akar-e vagy tud-e mindenki szoptatni, és miket tesz meg azért, hogy anyatejjel tudja táplálni a kisbabáját. Mert elvileg ez is mindenkinek a magánügye.

Tünde

Szoptatással kapcsolatban sok posztban írtunk, itt találosz néhányat:

A szoptatás rémálom

Szoptatni mindenki tud. Tényleg?

Szaranya vagyok - üvöltöttem - nekem nem megy a szoptatás!

Ordítok szoptatás közben

Szoptatás idején ne akarj fogyni!

Szoptatási tévhitek a gyermekágyas időszakból

Százhetvenezer forintba került a fiam szoptatása

A szoptatás szopás?

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>