Erre a hétre töltött zöldségek receptjeit hoztam. Ezek mindegyike gyakorlatilag egytálétel, tartalmaznak húst, általában rizst és valamilyen mártást is készítek melléjük, így komplett ebédet tudok tálalni, ami viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető. Nálunk a család nagyon kedveli ezeket, főleg a fiam, aki odavan a hússal rakott ételekért.

Igyekeztem három különböző elkészítési módot bemutatni, így került a receptek közé egy tejfölös-tejszínes, egy magyaros és egy paradicsomos, keleties fűszerezésű változat. Ezeket a töltelékeket tetszés szerint kiválasztott zöldségekbe tölthetjük, variálhatjuk a mártásokkal, így pár alaprecepttel jó néhány ételt elő tudunk állítani. Nagyon jó e célra a zsenge főzőtök, a padlizsán, a cukkini, a vastag húsú kaliforniai paprika és a patisszon is.

Töltött karalábé

4 karalábé
10 dkg rizs
50 dkg sertés vagy borjúhús darálva
egy fej hagyma
egy csokor petrezselyem
egy tojás
8-10 nagyobb levél medvehagyma vagy zsenge karalábélevél
só, bors
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 evőkanál liszt

Először a tölteléket készítem el, ehhez a rizst sós vízben megfőzöm, kihűtöm. A hagymát apróra vágom, egy evőkanál olajon megfonnyasztom, belekeverek fél csokor aprított petrezselymet. A darált húst a rizzsel, párolt hagymával, a tojással, sóval, borssal összedolgozom. A karalábékat jó esetben karalábévájóval, ha ez nincs kiskanállal – kivájom, a húsos masszával púposra töltöm. A maradék tölteléket medvehagyma levélbe tekerem.
Mély lábosban a vajat megolvasztom, rádobom a kivájt karalábéforgácsot, ráültetem a töltött karalábékat, a medvehagymás töltelékeket is beleteszem és 3-4 dl vízzel felöntve fedő alatt puhára párolom. Ekkor mindent kiveszek a fazékból, hogy csak a párolólé maradjon, ezt pedig a tejföllel, tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Rászórom a maradék petrezselymet, és mártás sűrűségűre forralom, visszahelyezve a karalábékat és a töltelékeket. Sós vízben főtt krumplival tálalom.

Töltött tök magyarosan

2 zsenge főzőtök (kb. 20-25 cm hosszú, dundi példányok)
50 dkg darált hús (sovány sertésből szoktam)
10 dkg rizs
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajt
2 nagy csokor kapor
3 dl tejföl
2 csapott evőkanál liszt
só, bors
csapott evőkanál fűszerpaprika
pár csepp friss citromlé

a tálaláshoz héjában sült újkrumpli

A tököt vékonyan meghámozom, hosszában kettévágom és kivájom a szivacsosabb középső részét, hogy négy „csónakot” kapjak. A mélyedés legyen jó mély, hogy legyen elég hely a tölteléknek, de a tökök falát ne gyengítsük el, tartsa meg az alakját. Vizet forralok, megsózom és a fél tököket 3-4 percig főzöm. Óvatosan kiszedem, hogy ne törjenek szét, kicsepegtetem belőlük a vizet, tepsibe teszem és hagyom hűlni. A főzőlevet félreteszem.

Elkészítem a tölteléket, amihez a rizst sós vízben megfőzöm, majd félreteszem. Olajon hagymát pirítok, rádobom a húst, és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, megszórom a paprikával, beledobom a felaprított fokhagymát. Öntök rá egy-két merőkanállal a tök főzőlevéből és puhára párolom. Ha kész, a húsos ragut ráöntöm a rizsre, amibe belekeverem a reszelt sajtot. A lábosban hagyok egy-két evőkanálnyi pörköltszaftot, mert ebben az edényben készítem a kapormártást. Ehhez a pörköltszaftot visszateszem a tűzre, higítom 2-3 merőkanál tök-főzőlével, beleszórom a nem túl apróra vágott kaprot. Felforralom, ízesítem sóval, citromlével és a liszttel elkevert tejföllel behabarom. A végén tetszés szerint teszem pikánsabbá további citrommal.

Ha minden alkotóelemmel megvagyok, összeállítom az ételt. A tökcsónakokat megtöltöm a rizses húsos raguval, mindegyiknek a tetejére teszek egy kis merőkanálnyi kapormártást és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt átsütöm.Tálaláskor mindenki kap egy tököt, amit sült újkrumplival körítek, és tetszés szerint lehet még mellé kapormártást enni.

Töltött cukkini paradicsommártással

50 dkg darált hús
5 gömbcukkini
20 dkg rizs
4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
római kömény
fahéj
oregano
só, bors
 olaj
10 dkg reszelt sajt
3-4 deci passzírozott paradicsom

a tálaláshoz joghurt

A cukkinik kalapját levágom, a belsejüket pedig kanállal kivájom. A kiszedett cukkinidarabokat félreteszem a mártáshoz. A töltelékhez a rizst megfőzöm, félreteszem. Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és fokhagymát, rászórom a köményt, rádobom a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítom. Közben a fahéjjal, sóval, borssal és oreganóval ízesítem. A piruló hús alá öntök kb. 1 deci passzírozott paradicsomot, és kis lángon kb. 15-20 percig főzöm. A kész húsos ragut összekeverem a rizzsel, hozzáadom a reszelt sajtot, és kanállal a kivájt cukkinikbe töltöm. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A sütőtepsibe egy-két evőkanál olajat teszek, rászórom a  kivájt cukkinidarabokat, ízesítem sóval, borssal, oreganóval, és ráöntöm a maradék paradicsomot. Kézzel kissé össze is forgatom. A paradicsomos cukkini tetejére ültetem a töltött zöldséget és kb. 40 perc alatt megsütöm. Ezalatt a töltött cukkinik megpuhulnak, kissé meg is pirulnak, a tepsiben levő paradicsomos zöldség pedig mártássá párolódik össze. A töltött cukkinit a paradicsomos szósszal kínálom, nagyétkűek részére sütök mellé pár szem újkrumplit is, és hideg joghurtot is adok mellé, amivel meg lehet locsolni a zöldséget.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?