Ezen a héten már én is a karácsonnyal foglalkozom, noha még egyáltalán nem vagyok ünnepi hangulatban. Úgy gondoltam, hogy menüajánlatokkal és tippekkel szeretnék segíteni azoknak, akiknek még nincs ötletük arra, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra.

 

Szerintem gyakran az okozza a legnagyobb problémát, hogy a család egy része ragaszkodik a hagyományos karácsonyi menükhöz, és ezért nehéz valami újjal előrukkolni, a másik gond pedig az örökös időzavar, nem mindenkinek van ideje az ünnep előtt egy egész napot a konyhában tölteni akkor, amikor az ajándékokat is gyorsan kell beszerezni. Mindkét csoport számára igyekszem kedvezni a következő menüsorokkal, ahol a recepteket linkelni fogom, illetve párat azért le is írok.

Egy biztos: ha nincs is idő előre főzni, igyekezzünk azokat az alapanyagokat előre beszerezni, melyek hűtőben, fagyasztóban az elkészítésig biztonsággal tárolhatók, így a főzés előtt már csak a friss árut (zöldség, kenyér) kell megvenni. Úgy gondolom, hogy egy hagyományosabb ételsort is fel lehet dobni picit különlegesebb fűszerekkel, esetleg nem megszokott köretekkel, nem kell tehát elkeseredni, ha a család nem lenne vevő az újdonságra.

Menüváltozatok

Hagyományos

 1. Első fogás: Halászlé (ezúttal pontyból, de minél többféle a hal, annál jobb)

    Főétel: töltött káposzta (erdélyi és szabolcsi verzióban; a töltelékek előre elkészíthetők, nyersen fagyaszthatók)

    Desszert: Bejgli (nálam csakis kirepedős mákos, de ha valaki kérne diós töltelékhez receptet, kommentben szívesen írok majd; előre megsüthető, fagyasztható a kész rúd)                                               

2. Első fogás: Borleves

Hozzávalók:

egy liter édes fehérbor (jó minőségű)
fél citrom héja
4-5 szem szegfűszeg
egy kis rúd fahéj
5-10 deka cukor (ízlés szerint)
egy deci tejszín
4 tojássárgája

A tálaláshoz:

rumban/konyakban/teában áztatott mazsola
édesítetlen tejszínhab

A bort a fűszerekkel, cukorral, citromhéjjal felforralom, leszűröm és langyosra hűtöm (Célszerű a fűszereket teatojásba vagy tüllzacskóba téve forralni a borban, így a szűrést meg lehet spórolni). A tejszínt a tojássárgákkal simára keverem, és állandó keverés közben apránként hozzáöntöm a bort (ez a legírozás). Kézi habverővel jó habosra keverem, utána a mazsolát is beleteszem. A levest ezt követően már nem melegítem, nehogy a tojás kicsapódjon.

Csészékben mazsolával, tejszínhabbal, esetleg pirított mandulalapocskákkal megszórva tálalom.

Főétel:  Rántott hal majonézes burgonyasalátával (a panírt turbózhatjuk szezámmaggal, mandulalapocskákkal)

Desszert: Karácsonyi fatörzs

Hozzávalók:

4 tojásból piskóta (vagy bolti piskótatekercs)
3 deci tejszín
30 deka legalább 50%-os jó minőségű étcsoki
egy kis üveg pikáns lekvár (meggy, málna ribizli, áfonya, stb.)

A díszítéshez, tálaláshoz:

édesítetlen tejszínhab
meggyszemek
pirított mandula
kandírozott gesztenye

A torta összeállítását megelőző este a tejszínt a legkisebb lángon majdnem forrásig melegítem, leveszem a tűzről, hozzáadom a felaprított vagy apróra tört csokoládét, és kevergetve egynemű masszává keverjem, azaz trüffelkrémet készítek. Megvárom, amíg szobahőmérsékletűre hűl, majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe teszem. A krémet ízesíthetjük jó minőségű alkohollal (konyak, kávélikőr, amaretto, narancslikőr stb.) is.

Megsütöm a piskótát, mintha piskótatekercset készítenék, még melegen felcsavarom, kihűtöm (lásd itt). Ezután kitekerem, vékonyan megkenem a választott lekvárral. Ekkor előveszem a csokoládés tejszínt és robotgéppel felverem, amíg habos krémet nem kapok. Ezt a krémet gondolatban két részre osztom, a felével teljes felületén megkenem a kitekert piskótát, majd szorosan feltekerem. Ezután a roládot kívül is egyenletesen bevonom a krémmel. A felületét villával kicifrázom, mint a fakérget, a tetejét meggyszemekkel, gesztenyével, mandulával díszítem. Behűtöm. Tálalás előtt negyed órával kiveszem, hogy az ízek jobban érvényesülhessenek, majd édesítetlen tejszínhabbal tálalom.

A feltekerés előtt tehetünk a krémmel megkent piskóta egyik szélére meggyet, vagy gesztenyét, és így csavarjuk fel.

3. Első fogás: Húsleves

Főétel: Liba vagy kacsasült párolt káposztával, esetleg hagymás krumplival

Desszert: Vegyes aprósütemény (talán ezek után már ennyi elegendő desszertnek)


Pepecselős-dőzsölős

1.

Első fogás: Füstölt halas krém

Főétel: Vad vagy marhafilé burgonyafánkkal, gyümölcsös mártással

Desszert: Diótorta

                                                          

2.

Első fogás: Ráksaláta

Főétel: Sült libamáj almával, fűszeres káposztával

Desszert: Narancsos csokis sajttorta

Gyors illetve egyszerűen készíthető

1. Első fogás: Sárgarépa krémleves gyömbérrel és naranccsal

Hozzávalók:

75 dkg vékonyra szelt sárgarépa
egy közepes fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
3 cm-es gyömbérdarab reszelve
egy teáskanál curry
egy deci narancslé
egy negyed narancs héja csíkokra vágva
8 dl-1 liter zöldség vagy csirkealaplé (esetleg víz)
2 dl kókusztej
egy evőkanál olaj

A tálaláshoz:

chilipehely
1 dl kókusztej

Az olajon a finomra aprított hagymát, fokhagymát, a reszelt gyömbért és puhára párolom kb. 5 perc alatt. Hozzákeverem a curryt, beleteszem a felszeletelt répát, a narancshéjat, és tíz percig fedő alatt, takaréklángon párolom, néha megkeverem. Hozzáöntöm az alaplét/vizet, két deci kókusztejet, a narancslét, sózom és addig főzöm, amíg a répa meg nem puhul. Ekkor a narancshéjat kiveszem, a levest pedig botmixer vagy turmixgép segítségével teljesen simára keverem. Ha túl sűrű, vízzel állítom be a kívánt állagúra. A lábosba visszaöntve felforralom, majd kevés kókusztejjel megöntve, chilipehellyel megszórva tálalom.

Főétel: Tonhalsteak kókusztejes tésztával (a tonhalat sütés előtt sózzuk, borsozzuk, majd grillserpenyőben nagyon kevés olajon megsütjük úgy, hogy belül rózsaszín maradjon, ez oldalanként kb. 1,5 perc)

Desszert: Tiramisu (karácsonyi ízekkel: piskóta helyett mézeskalács, a krémet narancs-, vagy tojáslikőrrel ízesíthetjük)

2.

Első fogás:Lazacos szendvicsfalatok

Főétel: Juhtúrós csirketekercs ( Készülhet pulykából is, a tölteléket dúsíthatjuk párolt spenótlevéllel, vagy a karácsonyi hangulat érdekében lecserélhetjük gesztenyés-aszalt szilvás töltelékre. Az előre elkészített hústekercs nyersen fagyasztható.  Ha a sülő hús alá öntünk fél deci bort és 1-2 deci tejszínt, már a mártással is megvagyunk. Rizzsel, zöldsalátával tálaljuk)

Desszert: Mascarponés csokitorta (a nagy sietségben természetesen kész piskótalapot is használhatunk)

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?