Az év utolsó napjához számos, az étkezéssel is kapcsolatba hozható babona kapcsolódik, most ehhez hűen válogattam össze a szilveszteri bulira az ételeket. Mindenképpen javallott ilyenkor az apró szemű ételek fogyasztása, ezek közül is a lencse a legelterjedtebb.

Ehetjük levesként, főzelékként, sőt, a malacsülthöz nagyon jól passzol az ecetes-hagymás lencse- vagy babsaláta is. Mivel azt mondják, olyan lesz az év, mint az újév első napja, érdemes a lencséből január elsején is enni, hogy még szebbek, de főleg gazdagabbak lehessünk.

A hagyomány szerint szilveszterkor nem szabad szárnyast (tyúk, csirke, kakas) enni, mert az a lábával elkaparja a szerencsét, a malac viszont kitúrja azt, mivel az orrával előrefelé ás a földben.

A halevés szokása vitatott: régen szerencsehozónak tartották a pikkelyes testű halak fogyasztását, hiszen a „halpénz” is meghozza a bőséget, ma már inkább azt mondják, elúszik a hallal együtt a jószerencse is, így manapság ez a szokás is kiveszőben van.

A szilveszteri asztalon méltó helye van a pogácsaféléknek is. Szokás volt a szerencsepogácsa sütése is, amikor a pogácsák közül néhányba pénzérmét rejtettek, és aki azt megtalálta, annak gazdag, bőséges újévre lehetett számítania. E babona beteljesülésének viszont volt egy feltétele: még éjfél előtt meg kellett enni a pogácsákat.

A mai szilveszteri bulikban gyakran készítenek mindenféle kenyérrevaló kencéket, salátákat, hidegtálakat, melyekből mindenki kiszolgálhatja magát, gyakori a malacsült, a lencsefőzelék, virsli, töltött káposzta, és persze a macskajaj enyhítésére a korhelyleves is. Ha a vendéglátó magának akar jót, érdemes előre elkészíthető hideg ételeket, vagy egy nagy adag egytálételt főzni, ezt megfejelni egy nagyobb adag sós ropogtatnivalóval, és akkor nem kell este a konyhában ácsorogni.

Most pár ilyen recept következik:

Túrós pogácsa

30 dkg túró (fele tehén-, fele juhtúró)
30 dkg vaj
30 dkg liszt
egy tojás+ még egy a kenéshez

a tetejére reszelt sajt.

A hozzávalókból a sajt kivételével tésztát gyúrok. A vajat legegyszerűbb a sajtreszelő legnagyobb fokán belereszelni. Nem kell megijedni, ha ragad, ez természetes, nem kell több liszt bele. A kész tésztát folpackba csomagolva legalább egy órát pihentetem a hűtőben, de még jobb, ha egy éjszakát vár. Másnap kinyújtom, kiszaggatom, megkenem tojással, megszórom reszelt sajttal és előmelegített 200 fokos sütőben aranysárgára sütöm kb. 25 perc alatt. Melegen kínálom, de hidegen is jó, nem szárad ki.

Virslis kifli

50 dkg liszt
5 dkg puha vaj
egy tojás
230 ml langyos tej
egy kiskanál cukor
egy csomag élesztő (Dr. Oetker)

5 db virsli

ketchup
szezámmag

A liszthez hozzászórom az élesztőt, sót, cukrot, beleteszem a vajat és a tojást és a langyos tejjel robotgéppel ruganyos tésztává dolgozom. A tésztát duplájára kelesztem, majd lisztezett munkalapon megpróbálom kör alakúra nyújtani. A tésztalapot cikkekre vágom, minden cikket megkenek ketchuppal, és mindegyikre egy fél virslit rakok, a körcikk szélesebbik végébe. Ezután feltekerem a tésztát, próbálok kifli alakot létrehozni, vagy sikerül, vagy nem.
A kész kifliket sima vízzel megkenem, megszórom szezámmaggal, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom és előmelegített, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Tálaláskor még adok mellé ketchupot, mustárt, vagy édes chiliszószt. Langyosan a legjobb szerintem. A tésztába sajtrudacskát kolbászkarikát is lehet tölteni, így mindenki talál magának kedvére valót.

Káposztaágyon sült csülök

kb. egy kilónyi csontozott, bőrös sertéscsülök
kiskanálnyi köménymag
2-3 ág rozmaring
2 kiskanál erőspaprika-krém
só, olaj
2 dl száraz fehérbor
1.5 kg savanyú káposzta
15 dkg gyulai lángolt kolbász
5 szelet húsos füstölt szalonna (jelen esetben bacon)
3 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma

A csülökhúst négy tenyérnyi darabra vágom, bedörzsölöm sóval, köményfélékkel és erőspaprika-krémmel, kiolajozott tepsibe fektetem, mellédobom a rozmaringot. Előmelegített sütőben nagy lángon megkapatom minden oldalát, mellédobom a meghámozott fokhagymagerezdeket, két fej felnegyedelt lilahagymát, aláöntöm a bort és egy kis vizet. Alufóliával lefedem és kis lángon kb. 1 óra alatt puhára párolom. Ha a hús puha, kiszedem egy tálra és az alatta maradó szaftba belekeverem a kimosott káposztát, a felkarikázott kolbászt. Erre az ágyra helyezem a csülökdarabokat, a káposztán elhelyezem a szalonnaszeleteket és egy fej félfőre vágott lilahagymát és közepes lángon sütöm kb. 40 percig. Ezalatt a káposzta megpuhul, kissé le is pirul, ami az ételnek messzemenően előnyére válik . Néha húsvillával megpiszkálom a káposztát, kissé kevergetem is, hogy egyenletesen puhuljon-piruljon. Ha a csülök bőrét le is szeretném pirítani, olyan mélyedéseket képzek a káposztában, hogy a tepsi alja látható legyen, és ebbe teszem rövid időre a húsdarabokat.

A sült csülköt a káposztával tálalom, melyre egy-két kanál tejfölt is teszek és adok mellé friss kenyeret. Nagyon kiadós, vendégváráshoz, borozgatáshoz tökéletes étel.

Lencsefőzelék, ahogy én készítem

50 dkg lencse
egy kisebb fej hagyma
két gerezd fokhagyma
5 szem feketebors
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
mustár
citrom

a felöntéshez füstölt lé

A lencsét a főzés előtt pár órával beáztatom, hagyom, hogy kissé hidratálja magát. Ha ez megtörtént, leöntöm az áztatóvizet és lábosba teszem. A hagymát nagyon apróra, a fokhagymát hosszában félbe vágom, rászórom a lencsére. Hozzáadom a borsszemeket, felöntöm annyi füstölt lével, amennyi éppen csak ellepi és kis lánggal puhára főzöm. (Most vízzel öntöttem fel, de belefőztem a füstölt szalonna bőrkéjét.) Ilyenkor megkóstolom, ha szükséges, sózom. A lisztet a tejföllel elkeverem és behabarom vele a lencsét. Pikáns ízét egy-két evőkanál mustárral, pár csepp citromlével és körömnyi reszelt citromhéjjal adom meg.

Szabolcsi káposztás bableves

40 dkg száraz tarkabab
50 dkg füstölt hús (oldalas vagy  csülök)

60 dkg savanyúkáposzta
egy nagyobb fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
egy hegyes erős zöldpaprika fele (elmaradhat)
kb. 10 szem egész feketebors
2-3 kisebb babérlevél
csapott evőkanál pirospaprika
egy evőkanál liszt
2-3  dl tejföl

A babot és a füstölt húst előző este külön-külön beáztatom. Másnap a húst nagyobb lábosba teszem, annyi vízzel, ami 1-2 ujjnyira ellepi, elkezdem főzni. Ha félig puha, hozzáadom a felaprított hagymát, az egész fokhagymagerezdeket, borsot, babérlevelet, zöldpaprikát és a babot. Ha a bab már majdnem puha, hozzáadom a rövidebbre vágott, kimosott savanyúkáposztát, és addig főzöm, amíg minden meg nem puhul. Paprikás rántással berántom, majd belekeverem a tejfölt, egyszer felforralom és jó friss kenyérrel tálalom.  (A rántásos elkészítési mód a hagyományos, én gyakrabban készítem habarva). Lehet beletenni 1-2 szál sárga-és fehérrépát és fél zellergumót is, amikor belekerül a bab, elrontani nem fogja.

Minden kedves olvasónak ezúton köszönöm a bizalmat és a sok hozzászólást, és mindenkinek sikeres és boldog újévet kívánok!

Zsuzsi főz