Nem tudom, ki hogy van vele, de én általában szezonális zöldséget-gyümölcsöt veszek. Éppen most a citrusok, egyéb déligyümölcsök vannak szezonban, persze az alma és körte mellett, ezért arra gondoltam, olyan desszerteket hozok, amelyek ezek felhasználásával készülnek. Igyekeztem olyan recepteket válogatni, amik könnyen elkészíthetők, és nem kell hozzájuk különleges hozzávaló sem. Azokba az ételekbe, amelyekbe citrusok kerülnek, biogyümölcsöt veszek, olyat, aminek a héját nem kezelik vegyszerekkel. Remélem, az alábbi válogatásból mindenki talál magának a fogára valót!

Csokis banánkenyér

Tuti tipp az épp túlérőben levő banánok hasznosítására, érdemes megcsinálni, nagyon finom.

Hozzávalók:

10 dkg étcsoki
17,5 dkg cukor
17,5 dkg liszt
3 tojás
15 dkg vaj
egy evőkanál keserű kakaópor
két nagy összetört banán
egy sütőpor

A csokit gőz fölött megolvasztom, kicsit hűlni hagyom, ezalatt összeállítom a sütemény tésztáját.
A puha vajat a cukorral habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, minden darabnál jól kidolgozva a masszát. Összeszitálom a lisztet, a kakaót és a sütőport, és beleforgatom a tojásos masszába. Ezután hozzákeverem az olvasztott csokit és az összetört banánt is.
Sütőpapírral kibélelt téglaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm. Hidegen tálalom.
Ezeket a süteményeket abba a sütőpapírba szoktam betekerni, amit a sütéshez használtam, így még tovább állnak el.

Mandarinos sütemény (Nigella Lawson receptje)

Ez egy érdekes recept, melynek különlegessége, hogy a mandarin főzve kerül bele, mégpedig szőröstül-bőröstül, ezért célszerű biogyümölcsöt beszerezni. A végeredmény egy keserédes, a gyümölcstől szaftos, nem száraz, karácsonyi hangulatot árasztó sütemény, amely akár magában, akár tejszínhabbal is nagyon finom, de krémsajtos mázzal is el tudnám képzelni.

Hozzávalók:

4-5 mandarin (kb 38-40 dkg)
6 tojás
22,5 dkg cukor
25 dkg őrölt mandula (a felét lisztre cseréltem)
egy teáskanál sütőpor

A mandarinokat lábosba teszem, annyi hideg vizet engedek rájuk, amennyi ellepi, majd addig főzöm, amíg teljesen megpuhulnak – ez kb. egy óra. Ha ez megtörtént, minden gyümölcsöt kettévágok, kiszedem a magokat, majd aprítógépben egyneművé aprítom, úgy, ahogy vannak, héjastól-mindenestől.

Egy tortaformát kivajazok-lisztezek, vagy sütőpapírral kibélelek, a sütőt 190 fokra előmelegítem. A sütemény többi hozzávalóját robotgéppel összekeverem, legutoljára adom hozzá a mandarinkeveréket. A tésztát az előkészített formába töltöm és tűpróbáig (45-50 perc) sütöm. Rácson hagyom kihűlni, majd tálalom.

Narancsos muffin

A magam részéről nem kedvelem a muffint, szerintem vannak ennél egyszerűbb és jóval finomabb sütemények, de a lányom néha kéri, hogy süssek, ezért megteszem. Egy ilyen próbálkozásból született ez a recept is. A narancslekvárt baracklekvárral is lehet helyettesíteni, úgy is működik.

Hozzávalók:

10 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1,5 teáskanál sütőpor
egy teáskanál szódabikarbóna
2 narancs lereszelt héja, fél narancs leve
egy tojás
10 dkg barnacukor
10 dkg narancslekvár
20 dkg natúr joghurt
fél deci olaj

A sütőt 180 fokra előmelegítem, a szilikonos muffinformám mélyedéseit nagyon vékonyan kikenem olajjal. A szárazanyagokat – lisztek, sütőpor, szódabikarbóna, narancshéj – egy tálban elvegyítem. Másik tálba a nedves hozzávalók kerülnek: a tojást elkeverem a cukorral, joghurttal, narancslekvárral és a narancslével , hozzáadom az olajat és habverővel jól elkeverem. Ekkor hozzáadom a lisztes keveréket, fakanállal eldolgozom. A masszát a tepsi mélyedéseibe kanalazom és a süteményt kb. 20-25 perc alatt készre sütöm.

Citromos ricotta krémtorta (recept: Korpádi Péter)

Hozzávalók:

6 dkg vaj
10 dkg darált keksz (nálam teljes kiőrlésű volt)
5 dkg darált mandula
3 citrom
1 narancs
25 dkg ricotta (olasz lágy savósajt, „túrósajt”)
15 dkg natúr joghurt
3 tojás
1 evőkanál étkezési keményítő
10 dkg cukor
1 evőkanál méz

A vajat serpenyőben felolvasztom, belekeverem a darált kekszet és mandulát. Ezt a keveréket egyenletesen belenyomkodom egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába. 180 fokos, előmelegített sütőben 10 percig sütöm.
Amíg az alap sül, elkészítem a krémet. Keverőtálba nyomom két citrom levét, és lereszelt héjukat is hozzáadom. A citromlébe belekeverem a cukrot, majd hozzáadom a ricottát, joghurtot, a 3 egész tojást és a keményítőt és robotgéppel simára keverem. Ezt a krémet a kekszes alapra öntöm és a tortát kb. 45 percig sütöm, ezalatt kissé megszilárdul. A formában hagyom hűlni kb. egy órát. A megmaradt citromot és narancsot nagyon vékonyan felkarikázom, annyi forrásban levő vízzel öntöm le, amennyi ellepi és 5 percig főzöm. A mézet meglangyosítom és a víztől lecsepegtetett gyümölcskarikákat megmártom benne, majd a torta tetejét beborítom vele. Fogyasztás előtt behűtöm.

Gyors citromos kevert süti

Ha gyorsan akar valaki süteményt készíteni, ez a megfelelő recept. Alapanyagai áltaálban minden háztartásban megtalálhatók, és a készítése sem bonyolult. Egyetlen hátránya, hogy nem túl nagy adag ezért több fős családnak érdemes duplázni a mennyiségeket.

Hozzávalók:

4 tojás
13 dkg cukor
8 dkg olvasztott vaj
12 dkg liszt
egy csomag sütőpor
egy citrom leve és reszelt héja

A sütőt 180 fokra előmelegítem, a sütőformát kibélelem sütőpapírral.

A tojásokat kettéválasztom. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverem, hozzáadom a citrom kifacsart levét és reszelt héját, az olvasztott vajat és a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a citromos alapba forgatom. Beleöntöm az előkészített formába és kb. 20 perc alatt megsütöm.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?