Talán Oreille7 volt az, aki salátaöntetek receptjeit kérte már többször is tőlem, mert úgy gondolja, hiányosságai vannak e téren. Most az ő kívánsága teljesül.

 saláták

Bár nem túl aktuális a téma, úgy gondolom, érdemes foglalkozni vele, mert talán ezekkel a receptekkel a szegényesebb téli zöldségválasztékból is izgalmas és változatos salátákat készíthetünk. Fontos, hogy a friss, nyers zöldségekhez az olajos öntetet tálalás előtt tegyük a salátára, mert hosszabb állás után megszottyad, és nem gusztusos.

A legegyszerűbb öntet szerintem az ecetes-olajos. A mondás úgy tartja, hogy a salátába a bölcs hinti a sót, fukar az ecetet, tékozló az olajat. Ennek megfelelően egy adag öntethez 3 kiskanál jó minőségű ecetet, 9 kiskanál olajat, egy mokkáskanál sót veszünk, ízesíthetjük frissen őrölt borssal is. Ez az öntet leginkább friss zöldsalátákhoz való, de tulajdonképpen bármilyen salátába megfelel. Az öntetet meg lehet bolondítani friss zöldfűszerekkel, fokhagymával, kevés mustárral. Én a magam részéről az ecet helyett mindig frissen facsart citromlét használok, és nem mérek, hanem kóstolásra-érzésre keverem az öntetet, pontosabban nem is keverem, hanem facsarok a tálban levő hozzávalókra citromot, öntök bele olajat, sót, borsot, majd kézzel lazán összeforgatom. Szerintem a citromtól sokkal üdébb, frissebb lesz a saláta, de aki szereti, bátran kísérletezzen különféle ecetekkel (balzsam, fehér-és vörösbor, különféle gyümölcsecetek, pl.: alma, málna, stb.). Citromlé helyett narancs, vagy grapefruit leve is jó, talán még különlegesebbé teszi a salátát.

A magyaros ecetes salátaöntethez 3 deci vízhez kell 2 evőkanál porcukor, egy evőkanál ecet, kevés só. Én úgy készítem, hogy a cukrot, sót, ecetet habverővel alaposan összekeverem és kicsit langyos vízzel öntöm fel, így hamarabb oldódik benne minden. Csak káposzta-és paradicsomsalátához használom, fejes salátát nem szoktam így készíteni.

Nagyon jól használható dresszingekhez a joghurt, amely kevéssé kalóriadús, ezért diétákba is jól beilleszthető. A joghurtos öntethez (4 főre) 4 deci joghurthoz kell egy mokkáskanál só, kevés őrölt bors, egy kiskanál mustár. Keverhetünk bele felaprított petrezselymet, snidlinget vagy kaprot, vagy akár mindhármat egyszerre. A joghurt mehet felesben is, tejföllel, kefirrel. Leginkább kevert, zöldséges salátákhoz illik (pl.: jégsaláta, répa, hagyma, uborka, paradicsom keveréke).

A majonéz Magyarországon a legtöbb salátamártás alapja, bár önmagában keveset használjuk. A majonézhez én két tojássárgához kiskanálnyi mustárt, kevés sót és borsot teszek, ezt alaposan kikeverem habverővel, majd szép apránként öntöm hozzá a kb. 3 deci (napraforgó)olajat. Régen kézi habverővel csináltam, de újabban robotgéppel, és szinte sosem rontom el.

A majonézből nagyon sokféle mártás készülhet. Például tartárhoz a két sárgájából készült majonézhez teszek egy kiskanál mustárt, pár csepp citromlevet és 3-4 deci tejfölt, esetleg minimális porcukrot.. Nálunk ez általában a majonézes krumplira szokott csak kerülni, de tojássalátához is megfelel. Az ezersziget öntetet 6 evőkanál majonézből, 3 evőkanál ketchupból, 2 deci tejszínből (tejföl is lehet), egy kiskanál citromléből, tormakrémből, porcukorból készítem, és pár kis csemegeuborkát és egy kis fej vöröshagymát is teszek bele nagyon apróra vágva.

Kevesen tudják, hogy a majonéz kevésbé kalóriadúsan is elkészíthető, ráadásul főzéssel. A „diétás” főzött majonézhez 2 tojássárgát 2-3 dkg vajjal tűzálló tálba teszem, ízesítem fél citrom levével, egy kiskanál mustárral, egy mokkáskanál porcukorral és vízgőz felett kevergetve sűrűsödésig főzöm. Ha kész, kihűtöm és 3 deci tejföllel kikeverem.

Ázsiai jellegű salátákhoz 6 evőkanál olajből 3 evőkanál (rizs) ecetből, minimális cukorral, egy kis chilipaprikával, egy kis darab reszelt gyömbérrel, kevés szójaszósszal keverem az öntetet, de ecet helyett zöldcitromlével is készíthető. Jól megy jégcsapretekhez, répához, kínai kelhez, zöldfűszerként tehet bele koriandert, aki szereti.

Sült paprikához, padlizsánhoz 6 evőkanál olívaolajat keverek ki 2 evőkanál balzsamecettel, két-három gerezd aprított fokhagymával és sóval. Ezeket a salátákat legalább fél napig érlelem hűtőben, majd szobahőmérsékleten fél órát pihen, és utána kínálom. Tálalásnál lehet hozzá fetát, mozzarellát, olívabogyót is adni.

Mustáros öntethez 6 evőkanál olajat 2 evőkanál mustárral (ez tetszés szerint lehet sima, dijoni, magos, stb.) keverek ki, ha nem elég savanykás, egy kanál borecet is mehet bele, sóval, frissen őrölt borssal ízesítem. Érett paradicsomhoz nagyon finom, tálalásnál megszórom egy jó adag durvára aprított petrezselyemmel.

És akkor jöjjön most pár recept is.

Joghurtos padlizsánsaláta

egy kisebb padlizsán
két-három evőkanál natúr joghurt
egy gerezd fokhagyma
fél piros chilipaprika
csipet római kömény
négy-öt levél bazsalikom
só, olaj a sütéshez

A padlizsánt karikákra vágom, negyed órára besózom. A keletkezett levet lecsepegtetem, majd a padlizsánt olajban kisütöm. Ennek két lehetséges módja van: vagy kevés olajat öntök alá és grillserpenyőben sütöm, vagy bő olajban sütöm ki, most ez utóbbira került sor. A sült padlizsánkarikákat papírtörlőn lecsepegtetem.

A joghurtból a szétnyomott fokhagymával, a felaprított chilivel, a bazsalikommal, köménnyel és kevés sóval öntetet keverek, ebbe még melegen beleforgatom a sült padlizsánt. 5-10 percig állni hagyom, majd langyosan tálalom.

Almás csicsóka saláta

50 dkg csicsóka
2-3 db piros alma
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
só, bors
pár csepp citromlé
egy marék dióbél

A csicsókát felhasználás előtt beáztatom fél órára meleg vízbe, ha nagyon földes, így a szennyeződések könnyen eltávolíthatók.
A tejfölből, majonézből a sóval, borssal, citromlével öntetet keverek. Ez a mennyiség kevésnek tűnhet, de az alapanyagok lédúsak, ennyi öntettel pedig pont eléggé lesz tocsogós a végeredmény.

Az áztatás után a csicsókagumókat gyökérkefével megsúrolom, majd hámozás nélkül durvára reszelem és azonnal az öntetbe keverem. Ugyanígy teszek az almával is. Jól összeforgatom az egészet, belekeverem pár szép darab kivételével a dióbelet is. A salátát fél órát pihentetem a hűtőben, majd almaszeletekkel és a megmaradt dióval díszítve tálalom.

Bulgursaláta       

40 dkg bulgur
egy csokor újhagyma
kis fej hagyma
4-5 paradicsom
20 dkg fetasajt
2 nagy csokor petrezselyem
só, olívaolaj
két citrom leve
őrölt római kömény

A bulgurt mély tálba öntöm 8 dl forró sós vízzel leöntöm és állni hagyom kb. fél órát. Ezalatt a vizet felszívja, de mégsem lesz ragacsos, pergős marad. Amíg a tört búza ázik, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázom, a hagymát felaprítom, a paradicsomot és a fetát kisebb kockákra vágom, a petrezselymet pedig durvára aprítom. Mivel itt a petrezselymet salátaként alkalmazom, harapható darabokban kell maradnia.

Ha a bulgur felszívta a vizet, meglocsolom bőven olívaolajjal, ráfacsarom a citrom levét (ha kell, még fél citrom leve mehet rá ízlés szerint), sózom, megszórom a köménnyel és hozzáteszem a sajtot meg a feldarabolt zöldségféléket. Jól összeforgatom és legalább egy órát pihentetem a hűtőben. Tálalás előtt szobahőmérsékleten tartom legalább fél óráig, mert így az ízek érvényesülek a legjobban. Grillételek mellé ideális köret, de nyáron önmagában fogyasztva főétkezésként könnyű, hűsítő 

Narancsos joghurtos saláta

2 nagyobb narancs
2 kis cukkini
egy fej lilahagyma
egy teáskanál őrölt koriander
1 dl joghurt

A cukkinit meghámozom, felnegyedelem és vékony szeletekre vágom. A narancsokat megpucolom és felnegyedelve szeletelem. A lilahagymát félfőre vágom. A hozzávalókat salátástálba teszem, gyengén sózom, rászórom a koriandert és belekeverem a joghurtot. Tálalás előtt egy-két órát a hűtőben érlelem.

Ananászos csirkesaláta

egy fél sült (grillezett) csirkemell
egy kisebb ananász
egy fej fehérhagyma
fél kígyóuborka
egy pohár tejföl
egy pohár joghurt
fél csokor petrezselyem
só, bors
egy evőkanál ketchup

Mivel én direkt a salátához sütöttem a csirkét, először azt készítettem el: a fél mellet lapjában kettévágtam, sóztam, borsoztam, kevés szójaszósszal meglocsoltam és grillserpenyőben megsütöttem, majd hagytam kihűlni.
A saláta elkészítésekor a csirkemellet kisebb szeletekre vágom, az ananászt megtisztítom és először szeletekre, majd a csirkével hasonló méretű darabokra aprítom. Az uborkát is feldarabolom, a lilahagymát félfőre vágom. A hozzávalókat salátástálba teszem, a felaprított petrezselyemmel összekeverem és leöntöm a joghurtból tejföllel és a fűszerekkel kikevert öntettel.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat, ehhez a rovathoz is!

Zsuzsi főz