A múlt heti főzősulis poszthoz többen kommenteltek a nyúlhússal kapcsolatban: jelezték, hogy kimaradt a felsorolásból, másrészt pedig hogy szívesen olvasnának nyúlétel-recepteket. E kérésnek teret engedve most a nyúlhús elkészítéséről lesz szó.

Bevallom, eddig nem mertem előhozakodni a témával, mert úgy gondoltam, hogy nagyon megosztó, de mivel magam is kedvelem és fogyasztom ezt a húsfélét, és másokat is érdekelnének nyulas receptek, végül belevágtam.  Aki a nyúlban csak a húsvét kabalaállatkáját, vagy netán mesefigurát lát, annak nem ajánlom ezt a posztot, aki viszont bővítené konyhai repertoárját egy nagyon egészséges fehérjeforrással, az olvasson csak tovább.

A nyúlhús magas fehérjetartalma alacsony zsír-és koleszterintartalommal párosul, B-vitaminokban, vasban, ásványi anyagokban gazdag, a kalória viszont kevés benne. Könnyen emészthető, ezért diétában is ajánlott fogyasztani. Hozzájutni vagy tenyésztőtől, vagy pedig nagyobb áruházláncok hűtőpultjaiból lehet. Célszerű fiatal állatot választani, a nagy súlyú példányokból inkább leves, paprikás főzhető, a fiatal állat zsenge húsából azonban bármit érdemes elkészíteni. Nálunk az éves nyúlfogyasztás pár deka személyenként, a mediterrán térségben (Málta, Görögország) viszont gyakran az asztalra kerül.

Mivel a húsa gyakorlatilag zsírmentes, érdemes a készítéskor valamilyen szalonnafélét is felhasználni és nagyon jót tesz neki az alkohollal történő párolás. Most pedig következzenek a receptek, melyeket igyekeztem úgy összeválogatni, hogy túlmutassak a hagyományos vadas vagy paprikás elkészítési módokon.

Barna sörben párolt nyúl

Az étel kiindulási alapja az volt, hogy a nyúlhús nekünk leginkább párolva, zöldségekkel főzve jött be leginkább. Az eddigi főzéseim során rendszerint bort használtam hozzá, de most úgy döntöttem, kipróbálom sörrel is. A barna sör mellett döntöttem, gondoltam, hogy a karamelles íze jól fog passzolni a nyúl húsához. Igazam lett, nagyon finom ételt sikerült készíteni.

Hozzávalók:

egy kb. másfél-két kilós nyúl darabolva
egy nagyobb hagyma
egy fehérrépa
2-3 sárgarépa
két gerezd fokhagyma
3-4 ág kakukkfű
2 ág rozmaring
4-5 szem borókabogyó
só, bors
mustár
fél liter barnasör
liszt
olaj

A nyúldarabokat megsózom, enyhén borsozom, lisztbe mártom és a felforrósított olajon körbesütöm, amíg a hús aranybarnás kérget nem kap. A zsiradékban megfonnyasztom a felaprított hagymát, rádobom a nagyobb, 2-3 centis darabokra vágott répákat és pár percig pirítom. Ekkor beleteszem a húsdarabokat, hozzáadom a kakukkfüvet, rozmaringot, borókát, fokhagymagerezdeket, felöntöm a sörrel és addig párolom, amíg a hús meg nem puhul. Ezalatt a szaft is kicsit besűrűsödik. A végén kevés mustárral, sóval utánaízesítem.

Krumplipürével, krumplikrokettel vagy a krumpligombóccal kínálom.

Ageni aszalt szilvás nyúl

Rick Stein receptje a Francia Odüsszeia című könyvből, az egyik legfinomabb nyúlétel, amit eddig kipróbáltam. Ünnepi alkalmakra is ajánlom, nagyon gazdag ízű étel, hétköznapi hozzávalókból.

Hozzávalók:

egy nagyobb fiatal nyúl darabolva
8 dkg füstölt szalonna
6 kisebb fej hagyma
4 sárgarépa
5 dkg zeller
25 dkg aszalt szilva
egy üveg száraz vörösbor
rozmaring
kakukkfű
2 babérlevél
2 evőkanál liszt
só, bors

A szalonnát felkockázom és egy mélyebb lábosban kiolvasztom. Rádobom a megtisztított, félbevágott hagymákat és barnára pirítom, majd kiszedem a lábosból. A nyúldarabokat megsózom, megborsozom és a visszamaradt szalonnazsírban aranybarnára pirítom. Megszórom a húst a liszttel, megforgatom a húsdarabokat, majd hozzáteszem a már megpirított hagymát és a nagyobb darabokra vágott sárgarépát a zellerrel együtt. Ekkor kerül bele az aszalt szilva fele és egy pohárnyi kivételével – ami Rick Stein szerint a szakácsot illeti – a vörösbor is. Az ételt enyhén utánasózom, beleteszem a babért, meg ízlés szerint a többi zöldfűszert, felforralom, majd takaréklángon addig főzöm, amíg a hús meg nem puhul. Ha a nyúl már vajpuha, kiszedem a mártásból, amibe beleszórom a maradék szilvát – ha még szükséges, kevés cukrot/mézet – és 3-4 perc alatt átforralom. Ezután visszateszem a nyulat a szaftba és egy-két perc alatt átmelegítem az ételt.

Krumplipürével, burgonyagombóccal vagy-krokettel tálalva akár ünnepi fogás is lehet.

Kakukkfüves sült nyúl

Egyszerű étel, az egésznek az a lényege, hogy a szárazabb nyúlhús a füstölt szalonna és a fehérbor kedvező hatásának köszönhetően vajpuhára sül, ízét pedig a mellette sült zöldség és a felhasznált zöldfűszer gazdagítja. Jelenleg ez a kedvenc nyulas fogásunk.

Hozzávalók:

egy egész nyúl (kb. 1,5 kg)
10-15 dkg füstölt szalonna
25 dkg gomba
4-5 szál sárgarépa
2-3 közepes fej hagyma
egy fej fokhagyma
só, bors
friss kakukkfű és rozmaring
egy-két evőkanál olaj
egy deci száraz fehérbor

A nyulat feldarabolom (a gerincről levágom a két combot, két lapockát, a gerincet megfelezem), a gerincen levő hártyát leszedem. A húst besózom, megborsozom és egy tepsiben – amiben a sütőbe kerül majd – az olajon minden oldalát megpirítom a húsrészeknek.

Ezután rászórom a felaprított zöldfűszereket, minden darabra fogvájóval rátűzök egy szép szelet szalonnát. Melléteszem a lapjában félbevágott fokhagymafejet és a negyedelt hagymákat, aláöntöm a bort és az előmelegített 170 fokos sütőbe teszem. Fél óra múlva körérakom a megpucolt, de egészben hagyott répát és az egész gombafejeket, ha szükséges, öntök alá kevés vizet és a hús puhulásáig sütöm, a sütési idő végén a hőfokot kissé feljebb emelem és a húst pirosasra sütöm. Krumplipürével szoktuk enni.

Kefalóniai fokhagymás vadnyúl (Váncsa István Lakoma című könyvéből)

A recept érdekessége, hogy noha nagyon sok fokhagymát tartalmaz, az étel íze nem lesz harsogóan fokhagymás, a fokhagyma egyben a mártás sűrítésére is szolgál.

Hozzávalók:

másfél kiló nyúlhús
borecet
öt fej fokhagyma (nem tévedés)
négy evőkanál olívaolaj
2,5 deci száraz fehérbor
fél kiló paradicsom összeturmixolva
frissen őrölt bors

A feldarabolt húst kb. három órán át borecet és víz 1:1 arányú keverékében áztatom, mjd lecsepegtetem és grill alatt, vagy serpenyőben minimális mennyiségű olajon megbarnítom kb. 5 perc alatt.

A fokhagymát gerezdjeire szedem, meghámozom, majd az egészben hagyott gerezdeket az olajon kissé megpirítom. Felöntöm a borral és a paradicsommal, sózom, borsozom, húsz percig lefedve, kis lángon forralom. Ekkor beleteszem a húst, és addig párolom, amíg meg nem puhul és pirul. Ha szükséges, közben kevés vizet öntök alá. Tésztával, vagy friss kenyérrel tálalom.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz