Azt nem állítom, hogy megrögzött anglomán vagyok, ezért minden délután teázom, ráadásul általában kávét iszom, viszont ehhez nagyon jól szokott esni egy kis házi sütemény. Remélem, nem csak én vagyok így ezzel, és másnak is van igénye kávé, tea, kakaó mellé jól passzoló édes sütemények receptjeire, amelyek persze reggelire is megállják a helyüket.

Nekem például most arra lenne igényem, hogy valaki süssön nekem ilyesmit, mert lassan egy hete fetrengek mandulagyulladással, a torkom még mindig marhára fáj, ezért nem sok kedvem van sütögetni. (Apropó, ha nagyon fájós torokra van valakinek valami házi praktikája, azt nagyon szívesen fogadom.)

Eddig hasonló problémám nem volt, mert még a vizet se tudtam lenyelni, de most, hogy már jobban vagyok, nagyobbak az igényeim, s lehet, hogy holnap már a tepsit is kézbe veszem.

Olyan recepteket válogattam, amelyek gyümölcsöt, aszalványokat, vagy olajos magvakat egyaránt tartalmaznak, így uzsonnára is biztosítják a szükséges tápértéket és kalóriamennyiséget.

Nos, nem ragoznám tovább, jöjjenek a receptek.

Csokis banánkenyér

 

10 dkg étcsoki
13 dkg cukor
17,5 dkg liszt
3 tojás
15 dkg vaj
egy evőkanál keserű kakaópor
két nagy összetört banán
egy sütőpor

A csokit gőz fölött megolvasztom, kicsit hűlni hagyom, ezalatt összeállítom a sütemény tésztáját.
A puha vajat a cukorral habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, minden darabnál jól kidolgozva a masszát. Összeszitálom a lisztet, a kakaót és a sütőport, és beleforgatom a tojásos masszába. Ezután hozzákeverem az olvasztott csokit és az összetört banánt is.
Sütőpapírral kibélelt téglaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm. Hidegen tálalom.
Ezeket a süteményeket abba a sütőpapírba szoktam betekerni, amit a sütéshez használtam, így még tovább állnak el.

Mogyorós szelet (liszt nélkül)

F. Nagy Angéla receptje, nagyon finom sütemény, de nem túl nagy adag, úgyhogy vendégváráshoz rögtön dupla adagot érdemes sütni belőle.

5 tojás
5 evőkanál cukor
6 dkg puha vaj
10 dkg mogyoró
4 kiskanál kakaó

A mázhoz
6 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj

A mogyorót száraz serpenyőben folyamatos kevergetés közben megpirítom, kicsit hűlni hagyom, majd ledarálom. A tojások sárgáját a vajjal és a cukorral habosra keverem, hozzáadom a mogyorót és a kakaót és jól kikeverem. Másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan a mogyorós masszához adom. A sütőt 180 fokra (légkeverés) előmelegítem. Sütőpapírral kibélelek egy téglaformát, beleöntöm a masszát és kb. 30-35 perc alatt megsütöm, vigyázva, hogy ne száradjon ki. A süteményt a formából kiborítom, rácsra téve kihűtöm.
Ezalatt gőz felett felolvasztom az étcsokoládét, és – hogy a máz még fényesebb legyen – belekeverem a vajat. (Ha túl sűrű, egy-két kiskanál vízzel higítom és ezzel is jól kikeverem.)
A kihűlt süteményt a mázzal bevonom, miután a máz megdermedt, vékony szeletekre vágva tálalom.

Túrókalács

Ennek a süteménynek a neve kicsit félrevezető, mert nem a megszokott kelt kalácsról van szó, hanem egy olyan kevert gyümölcskenyérhez hasonló édességről, aminek túró is kerül a tésztájába. Eredetileg karácsonyi recept, de akár a húsvéti asztalon is megállja a helyét.

Hozzávalók

25 dkg túró
25 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj
8 dkg cukor
2 tojás
5 dkg mazsola
10 dkg aszalt gyümölcs
egy citrom reszelt héja
fél csomag sütőpor

A cukrot a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a mazsolát és a gyümölcsöt, a reszelt citromhéjat és a vajat. Belemorzsolom a túrót és összedolgozom az átszitált, sütőporral elkevert lisztet is. Lisztezett munkalapon kb. öt centi vastagra nyújtom a tésztát, gondolatban 1/3-ad-2/3 arányban elosztom és a szélesebb felénél a kétharmadnyi tésztára ráhajtom a maradék egyharmadot. Így kapom meg a hagyományos karácsonyi kalács formát, ami állítólag a pólyában fekvő kis Jézust szimbolizálja. Egy téglaformát sütőpapírral kibélelek, belefektetem a kalácsot, és 160 fokos előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütöm. Rácsra téve kihűtöm, ezután kínálom. Be lehet vonni valamilyen mázzal, vagy megszórni porcukorral.

Répatorta (GoodFood recept)

Amióta erre a receptre rátaláltam, csak így sütöm a répatortát, nekem nagyon bevált. Ami külön jó benne, hogy egy tálra, fakanálra és reszelőre van hozzá szükség, bár ez utóbbi se kell, ha valaki eleve reszelt répát tud beszerezni.

Hozzávalók

14 dkg nádcukor (kristálycukrot használtam)
175 ml napraforgó olaj
3 enyhén felvert nagyméretű tojás
14 dkg reszelt répa
10 dkg mazsola (ezt kihagytam)
egy nagy narancs reszelt héja
17 dkg liszt
fél csomag sütőpor
egy evőkanál szódabikarbóna
egy evőkanál őrölt fahéj
fél evőkanál szerecsendió
fél evőkanál reszelt gyömbér

A tetejére

25 dkg mascarpone
egy citrom leve
4-5 evőkanál porcukor

A sütőt 180 fokra – légkeverésen 160 fokra – előmelegítem. A sütőformát sütőpapírral kibélelem.
A cukrot az olajjal és a tojásokkal összekeverem, beleforgatom a répát, a mazsolát és a narancshéjat.
A lisztbe belekeverem a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket, majd beleszitálom a répás keverékbe. Az egészet éppen csak összeforgatom, lágy és folyékony masszát kell kapnom.
A tésztát a formába öntöm és 40-45 percig sütöm, majd rácsra téve hagyom teljesen kihűlni.
A bevonathoz a mascarponét a citromlével és a cukorral habosra keverem, és széles pengéjű késsel elegyengetem a répás süti tetején. Hűtőbe teszem, de fogyasztás előtt legalább fél órát hagyom szobahőmérsékleten állni.

Scone (skót mazsolás fánk)

A végére még egy angol klasszikus, amelyet hagyományosan a délutáni teához tejszínkrémmel és eperlekvárral megkenve fogyasztanak, és nagyon finom. Elkészíteni nem nehéz, a recept a Szakácsok könyvéből való.

Hozzávalók

10 dkg mazsola
egy csésze hideg tea
1 evőkanál rum
36 dkg liszt (27 dkg finomliszt+ 9 dkg rétesliszt)
4 teáskanál sütőpor
10 dkg puha vaj
8,5 dkg cukor
egy citrom reszelt héja
2 kis tojás
1 dl tej
1-2 evőkanál tejszín a lekenéshez

A mazsolát a rummal elkevert teába áztatom egy-két órára (nálam fél óra volt erre). A lisztet a sütőporral összeszitálom. Mély keverőtálban a vajat a cukorral és a reszelt citromhéjjal jól kikeverem, majd több részletben hozzáöntöm a kissé felvert tojásokat is és ezzel is jól összedolgozom. Ezután fokozatosan keverem hozzá a tejet, amíg sima, csomómentes masszát nem kapok. Apránként hozzáadom a sütőporral vegyített lisztet, és sima rugalmas tésztává gyúrom a masszát. Ekkor beledolgozom a jól lecsepegtetett mazsolát is, és folpackba csomagolva éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap lisztezett munkalapon két centi vastagra nyújtom és fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatom. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, a tetejüket csipet sóval és cukorral elkevert tejszínnel megkenem, Előmelegített 210 fokos sütőben 15-18 percig sütöm. Megpróbálok várni, amíg legalább langyosra hűl, és a fent leírt módon tálalom.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat:-)

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?