Ehhez a poszthoz az apropót Center hamburgeradóról szóló cikke adta. Itt nemtetszésemnek adtam hangot a téma kapcsán, és feltettem azt a költői kérdést is, hogy vajon az egészségtelen ételek közé be fognak-e kerülni az ízfokozóktól és E-számoktól hemzsegő zacskós rafinériás termékek is. Ezek egészségtelen voltáról a kommentelők nagy része szintén meg volt győződve, de akadt olyan is, aki szerint ezek a termékek finomak, és nagyon előnyösek, mert sokkal gyorsabban lehet velük ételt varázsolni az asztalra, mintha magunk készítenénk az étel minden egyes fázisát.

Nem tartom ördögtől valónak, ha egy szaladós napon valaki holtfáradtan hazaesik, és egy ilyen zacskós csodából készít vacsorát a családjának, de biztos vagyok abban, hogy ezen termékek rendszeres fogyasztása nem tesz jót az egészségnek, ráadásul az ízérzékelést torzítja. Éppen ezért most megpróbálok pár olyan receptet írni, ami reális alternatívája lesz a pénzért megvehető rafinériának.

Zöldségleves vajasgaluskával

4 csirkeszárny vagy két darab húsos karajcsont
egy nagy csokor vegyes zöldség (sárga-és fehérrépa)
egy fej hagyma
10 dkg zeller
4-5 nagy fej gomba
25 dkg tisztított vagy fagyasztott zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
6-8 szem feketebors
egy babérlevél
2-3 szem szegfűbors
egy mokkáskanál köménymag
egy mokkáskanál őrölt gyömbér
2-3 szem szegfűszeg

csipet cukor
egy csokor petrezselyem
olaj

A galuskához
3 dkg vaj
egy tojás
annyi liszt, amennyit felvesz

Az egészet alapléfőzéssel kezdem. A csirkét vagy csontot egy lábosba teszem, hozzáadom a fokhagymagerezdeket, az egészben hagyott, szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, a borsféléket, köményt, felengedem annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi, és kb. egy órát főzöm. Közben minden zöldséget megtisztítok. Ha a húsfélék megpuhultak, kiszedem, és a csontokról leszedegetem a húst, amit majd a levesbe visszateszek. A feldarabolt répákat és zellert a lében puhára főzöm.

Amíg a zöldség puhul, a puha vajat tálba teszem, elkeverem egy tojással, csipet sóval, és annyi lisztet adok hozzá, hogy egy sűrűbb nokedlitészta-állagot kapjak. Amikor a zöldségek puhák, a leveshez adom a negyedelt gombát és a zöldborsót, és a forró levesbe mártogatott kiskanállal beleszaggatom a galuskát az ételbe, törekedve arra, hogy kisebb, formás levesbetétekhez jussak (na ez az, ami nem megy). Megszórom a levest a felaprított petrezselyemmel, és ha a galuskák feljöttek a felszínre, tálalom.

Pórés sonkás csirkemell

50 dkg csirkemell
egy szál póréhagyma
15 dkg nyers füstölt sonka
2 gerezd fokhagyma
só, bors
szerecsendió
3 dl tejszín
5 dkg vaj

A csirkemellet kisebb kockákra vágom, és a felforrósított vajban aranybarnára sütöm, közben sózom, borsozom. A húst kiveszem a serpenyőből és félreteszem, a visszamaradó vajba beledobom a felkarikázott póréhagymát és kis lángon puhára sütöm. Ekkor kerül bele a felcsíkozott sonka, amellyel még pár percig kevergetem. Ezután ráöntöm a tejszínt, sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek bele, majd visszateszem a csirkét a serpenyőbe és addig forralom a mártással együtt, amíg az kissé be nem sűrűsödik. Spenótos rizs volt a körete.

A mártást kicsit lehet alakítani mustárral, vagy fél deci fehérborral, esetleg más fűszerezéssel (petrezselyem, olaszos fűszerek, vagy bármi más).

Csirkés sült tészta

Ez a recept maradék felhasználására készült, de érdemes csirkét sütni magáért az étel elkészítéséért is, mert nagyon finom. A cukkini helyettesíthető akár gombával, spenóttal, vagy más, a család által kedvelt zöldséggel.

2 egész sült csirkecomb
a csirkével együtt a héjában sült fokhagyma (fél fej)
egy fej hagyma
egy cukkini
2-3 dl tejszín
40 dkg tészta (most fusili)
só, bors
8 dkg reszelt sajt (elhagyható)

A csirkecombokról leszedegetem a húst és szálasra tépkedem. A sült fokhagymagerezdeket kinyomom a héjából, és a csirkehússal együtt félreteszem. A csirke sütésekor keletkezett szaftot lábosba öntöm és felforrósítom. Rádobom a felszeletelt hagymát és üvegesre sütöm. Ekkor hozzáadom a nagyobb kockákra vágott cukkinit, és addig sütöm, amíg majdnem megpuhul. Ekkor belekeverem a csirkehúst és a sült fokhagymát, ezzel átforgatom, hozzáöntöm a tejszínt és kb. öt perc alatt összeforralom. Sózom, borsozom, leveszem a tűzről. Nem baj, ha a mártás nagyon folyós, majd a tészta felszívja a felesleges nedvességet. A tésztát a ragu készítése közben kifőzöm, jól lecsepegtetem és a csirkés tejszínes öntettel összeforgatom abban a tepsiben, amelyben a csirkét sütöttem, így a sült ízes levéből nem megy kárba semmi. Ha van kedvem, megszórom reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben kb. húsz perc alatt összesütöm az ételt.

Továbbra is várom ötleteiteket, kéréseiteket a további posztokhoz!

Zsuzsi főz