Miután elvileg jön a nyár, de legalább is jönnie kellene, úgy gondoltam, hogy desszertekről lesz szó, méghozzá krémes, sütés nélküli pohárdesszertekről. Ha jól emlékszem, volt már ilyen témájú kérés is korábban.

Ezek a desszertek valamilyen tejtermékkel és gyümölccsel készülnek, hűtve fogyasztandók, tehát a melegben jól jönnek. Az állag szilárdítására általában hidegen keverhető zselatin fixet használok, de lapzselatin is tökéletes. A tejérzékenyek számára nagyon tudom ajánlani desszertekhez a kókusztejet, tejszínhab helyett pedig a növényi tejszínt.

A krémek a legfinomabbak bogyós gyümölcsökkel, érdemes ezekkel kísérletezni, variálni őket, de meggyel, őszibarackkal is lehet próbálkozni. A csokimousse-nál aki nagyon fél a nyers tojás használatától, már nagyobb üzletekben szalmonella ellen kezelt tojást is vásárolhat.

Ribizlis-málnás pohárkrém

Ez egy zselés-habos réteges desszert. Előnye, hogy gyorsan elkészül, nagyon dekoratív, és nem utolsó sorban inkább pikánsan savanykás, semmint édes. Ebből a mennyiségből három nagy kehelyre futotta.

Hozzávalók:

egy kis doboz málna (kb.10-15 dkg)
25 dkg ribizli
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
egy citrom reszelt héja
6 evőkanál cukor
2 zacskó piros tortazselé-por
késhegynyi fahéj

Először a gyümölcszselét készítem el. Ehhez a zseléport négy evőkanál cukorral elkeverem és kevergetés közben felöntöm 6 dl vízzel, de még jobb, ha valamilyen - adott esetben piros – gyümölcslét használunk. Ezt a keveréket kevergetve felforralom és a forrástól számítva 1 percig főzöm. A megtisztított gyümölcsöt tálba teszem, ráöntöm a keveréket, belereszelem fél citrom héját és kb. 8 percig hűlni hagyom, közben néha megkeverem. A tejszínt habbá verem, beleforgatom a 2 evőkanál cukrot, a szobahőmérsékletű mascarponét, ízesítem fahéjjal és a maradék citromhéjjal.
Ha a két alkotóelem kész, kezdődhet a rétegezés. A kelyhek aljára a gyümölcszseléből teszek 3-4 evőkanálnyit, rá ugyanannyi krémet, megint zselét, majd addig folytatom, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére zselé került. A desszertet letakarva jól behűtöm, és 4-5 óra múlva kínálom.

Tejszínes sültbarack-krém

Az, hogy a barackból sütés után lesz desszert, Nigella ötlete, aki fagylaltkészítéshez süti meg az őszibarackot. A sült barackból készül az alábbi krém, de melegen, fagyival fogyasztva sem utolsó.

Hozzávalók:

négy nagy sárgabelű őszibarack
4 dl házi tejszín
1 csomag zselatin fix (hidegen keverhető)
3-4 kanál porcukor
fahéj
kristálycukor
a díszítéshez barack

A barackokat félbevágom, a magjukat kiszedem és a magházzal felfelé jénaiba sorakoztatom. A vágási felületet meghintem egy kevés kristálycukorral és fahéjjal és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt puhára sütöm. A barackok héját lehúzom, a sütőtálban maradt karamelles levet ráöntöm és botmixerrel pépesítem. Kihűtöm.
A gyümölcspéphez keverem a zselatint, egy percig tovább keverem, hozzáadom a tejszínből vert habot és porcukorral édesítem. Kelyhekbe vagy kis tálkákba töltöm, barackkal díszítem és legalább három órát dermesztem a hűtőben tálalás előtt.

Narancskehely

Saját fejlesztésű recept, hozzá az ötletet a skótok Caledonian Cream nevű desszertje adta.

Hozzávalók:

2 nagyobb narancs
1 kis lime
25 dkg mascarpone
2 evőkanál sárgabaracklekvár
kb. 1 dl tejszín
narancslikőr(elmaradhat)
1 evőkanál porcukor

A narancsok héját lereszelem egy tálba, majd teljesen leszedem róluk a fehér bundát (késsel vékonyan levágtam). Az egyiket kör alakú szeletekre vágom, a másikat pedig kifilézve apró kockákra. A filézés lényege, hogy a gerezdeket elválasztó hártya közül késsel kivágjuk a gyümölcs húsát. A művelet közben keletkező levet a narancshéjra öntöm, a hulladékból is kinyomkodom a nedvességet, rányomom egy fél lime levét és felolvasztom benne a porcukrot. Beleteszem a narancskockákat is. Hozzáadom a lekvárt, a likőrt a szobahőmérsékletű krémsajtot és csomómentesre keverem, ezután hozzáöntöm a tejszínt. Öblös pohár, vagy kehely alját kibélelem a narancskarikákkal és rákanalazom a krémet és két-három órára behűtöm. Díszítem a megmaradt fél lime-ból vágott szeletekkel. Ebből a mennyiségből két nagy adag készíthető.

Kellemesen savanykás, krémtúróhoz hasonlító állagú desszert, nyári melegben bizonyára nagyon hűsítő. Szerintem tortakrémnek is jó lehet.

Kókusztejes-meggyes rizs

40 dkg rizs (kerekszemű)
5 dkg vaj
5 dl tej
egy 400 ml-s kókusztejkonzerv
csipet só
8 dkg cukor
egy mokkáskanál fahéj
50 dkg magozott meggy

A rizst megmosom és felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleteszem a sót és a vajat, addig főzöm, amíg a vizet teljesen magába szívja. Ekkor hozzáöntöm a tejet és a kókusztejet, beleszórom a fahéjat és nagyon kis lángon meg-megkeverve puhára főzöm. Akkor jó, ha krémesre fő, nem szívja fel az összes folyadékot (ha kevés lenne, még öntök hozzá tejet főzés közben).
Ha a rizs már puha, belekeverem a cukrot és hagyom langyosra hűlni, ekkor keverem hozzá a meggyet. Teljesen kihűtöm és hűtőszekrényben tárolom pár órát, hogy az ízek össze-érhessenek. A tetejére mehet meggy - nekem már csak cseresznye jutott, mert a többi meggy lekvárban végezte - friss kókusz megreszelve, pirított kókuszreszelék, vagy ami tetszik.
Ez elég nagy adag, de nálunk kevesebbel nem érdemes nekikezdeni.

Csokimousse (4 kis adag)

Ez a desszert igazi ínyencség a csokirajongóknak, ráadásul könnyen és gyorsan készíthető, össz-vissz két hozzávaló felhasználásával.
Fontos viszont, hogy mindenképp hagyjuk állni a krémet, mivel állás közben a tojáshab összeesik, és a jellegzetes, lyukacsos állagot csak így lehet elérni.

Hozzávalók:

15 dkg étcsokoládé
4 tojás

A csokoládét gőzfürdőn felolvasztom (Vizet forralok egy lábasban, erre ráteszek egy megfelelően illeszkedő másik lábost/fém keverőtálat, amibe az összetördelt csokoládé is belekerül. A tál alja ne érjen bele a vízbe. A forró víz alatt a lángot a legkisebbre állítom, és a gyöngyöző vízből keletkező gőz felett kíméletesen felolvasztom a csokit. )
A felolvadt csokoládét a tojások sárgájával jól kikeverem. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és laza mozdulatokkal beleforgatom a tojásos-csokoládés masszába. A krémet kis tálkákba adagolom, majd legalább 5-6 órára behűtöm. Lehet tejszínhabbal kínálni, én csak úgy magában szeretem a legjobban.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz