A karácsonyi terülj-asztalkám emblematikus süteménye a bájgli, ahogy szegény nagyanyám mondta. Amíg élt, ő készítette, aztán apám vette cukrászdában, mert ragaszkodott hozzá, hogy ez a sütemény karácsonykor az asztalon legyen, legutóbb pedig én sütöttem meg. A bájgli német eredetű kalácsféle, eredetileg patkó alakú volt, mint a pozsonyi kifli, neve is a meghajlít szóból ered. Hozzánk a monarchia idején osztrák közvetítéssel jutott el ez a rendszerint diós és mákos töltelékkel készülő sütemény. Ezek a karácsonyi kalácstöltelékek azonban Magyarországon is ismertek és kedveltek voltak, a néphagyomány szerint ugyanis a dió elűzi a rontást, a mák meg gazdagságot, bőséget hoz a házhoz.

Maga a tészta a magyar hagyomány szerint egyszerű kelt kalácstészta volt, amelyet felváltott az omlós-élesztős, úgynevezett pozsonyi tészta. A mi családunkban ez utóbbi a kedveltebb, ezért a recept is erről szól majd. Bónuszként pár nem hagyományos töltelék receptjét is közreadom. Elsőként következzen a mákos, a nagy kedvencem, ez fogy el legelőször.

Mákos bájgli

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 dkg élesztő (vagy egy csomag száraz élesztő)
2 tojás
egy evőkanál porcukor
1.5 dl tejföl
csipet só
egy tojás a lekenéshez

A töltelékhez

30 dkg mák
20 dkg barnacukor
3 dl tej
egy marék mazsola
egy reszelt alma
egy mokkáskanál fahéj
egy citrom reszelt héja

A tésztához a lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a meglangyosított tejfölben a cukorral felfuttatott élesztőt, a sót, a két tojást, és jól kidolgozom. Porélesztő használata esetén azt simán a lisztbe keverem, és külön adom hozzá a langyos tejfölt. A tésztát folpackba csomagolva egy éjszakát pihentetem a hűtőben.

A máktöltelékhez a tejet felforralom, hozzáadom a cukrot és kevergetve felolvasztom. Eztán hozzáadom a mákot, a mazsolát és a fahéjat, és sűrűre főzöm. Az almától könnyebb, kevésbé fojtós lesz a töltelék, ráadásul finomabb is. A tűzről levéve beleforgatom a reszelt almát és a citromhéjat, és további felhasználásig félreteszem hűlni.

A tésztát másnap átgyúrom, két részre osztom. Mindkét cipót vékony téglalap alakra nyújtom, a széleken 2 centit elhagyva a teljes felületet megkenem a kihűlt máktöltelékkel. Az üresen hagyott tésztaszéleket behajtom a töltelékig, majd a bejglit nem túl szorosan feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem mindkét rudat, hurkapálcával megszurkálom őket és egy órát hagyom pihenni. Közben néhányszor felvert egész tojással átkenem. A tojás így rétegenként kicsit rászárad és ettől lesz márványos felületű a sütemény.
A sütőt 180 fokra előmelegítem, a bejgliket 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Csak kihűtve szeletelem, ha később akarom kínálni, folpackba csavarva tárolom, mindig annyit vágok fel, amennyi egy alkalommal el is fogy.

Diós töltelék

20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
0.5 dl tej
5 dkg rumba áztatott mazsola
5 dkg sárgabaracklekvár
egy narancs reszelt héja

A tejet felforralom, feloldom benne a cukrot, majd elkeverem benne az összes többi hozzávalót. Kihűtöm, és megtöltöm vele a tésztát.

Gesztenyés- aszalt szilvás változat (forrás: mindmegette.hu)

50 dkg gesztenyemassza
40 dkg aszalt szilva vörösborban megpárolva
10 dkg porcukor
4 evőkanál zsemlemorzsa
rum
fahéj

A levéltől jól lecsepegtetett szilvát a többi hozzávalóval alaposan elkeverem, megkenem vele a tésztát és felgöngyölöm. Aszalt szilva helyett jól lecsepegtetett meggy(befőtt) is használható, de esetleg több cukor kellhet hozzá.

Túrós töltelék

30 dkg túró
10 dkg porcukor
5 dkg búzadara
3 tojássárga
2 vaníliás cukor
5 dkg rumba áztatott mazsola
egy citrom leve és reszelt héja

A túrót villával/botmixerrel áttöröm és a többi hozzávalóval jól kikeverem. Érdemes a bejgli tésztájával egy időben elkészíteni és másnapig állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.

Legközelebb szilveszteri-újévi receptekkel jelentkezem.

Minden kedves Bezzeganyának ezúton kívánok békés boldog karácsonyi ünnepeket!

Zsuzsi főz