Ebben a posztban kedvenc padlizsánreceptjeimet gyűjtöttem össze. A válogatás nehéz volt, mert nagyon szeretjük és sokféleképpen készítjük, ezért megpróbáltam a kevésbé ismert ételekre koncentrálni.

A padlizsán – avagy törökparadicsom, tojásgyümölcs – az egész nyári szezonban viszonylag olcsón kapható, sokféleképpen – akár hús helyett is – felhasználható zöldség, mely ázsiai eredetű. Kis kalóriatartalma magas vitami-és ásványi anyag tartalommal párosul, sok benne a C-vitamin, a magnézium, foszfor, kalcium, és a folsav. A gyógyászatban vízhajtó, vérképző, emésztést fokozó, máj-és epefunkciót segítő, valamint nyákoldó hatást is tulajdonítanak neki.

A keleti kultúrákban a nemiség szimbólumának, vágykeltő hatásúnak tartják.

Mindig fényes, feszes bőrű, nem túl nagy padlizsánokat vásároljunk, ezek kevésbé hajlamosak a megkeseredésre. Én a magam részéről a nyers, felszelt zöldséget be szoktam sózni 15 percre, majd a keletkező lét leöblítem, ezáltal egyrészt az esetleges keserűség eltüntethető, másrészt olajban sütéskor sokkal kevesebb zsiradékot szív magába, mint besózás nélkül.

És akkor most jöjjenek a receptek!

Padlizsánfasírt

60 dkg padlizsán (három kisebb méretű darab)
két tojás
10-15 ek. zsemlemorzsa (nálam házikenyér-morzsa)
pár szál petrezselyemzöld
4-5 levél bazsalikom
egy csipet őrölt szerecsendió
egy mokkáskanál őrölt római kömény
két-három gerezd fokhagyma
só, bors
olaj a sütéshez

A padlizsánt meghámozom, és nagyobb kockákra vágom. Forró sós vízben puhára főzöm, jól lecsöpögtetem, majd hagyom kihűlni. Botmixerrel pépesre töröm, hozzáadom a felaprított zöldfűszereket, a tojásokat, a reszelt fokhagymát, szerecsendiót, sózom, borsozom, és annyi zsemlemorzsával keverem össze, hogy vizes kézzel formálható masszát kapjak (ez legalább 10 evőkanál). Kisebb fasírtokat formázok a padlizsános krémből, a maradék morzsába forgatom és forró olajban aranybarnára sütöm. Hideg tejföllel/joghurttal és hagymás paradicsomsalátával tálalom.

Padlizsánkrém kétféleképpen

A hagyományos változathoz

2 padlizsán
közepes fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fél dl olívaolaj
mustár
citromlé
só, bors

A joghurtos verzióhoz

2 padlizsán
két kiskanál tahina (szezámmagkrém)
egy kis pohár joghurt
3-4 gerezd fokhagyma
késhegynyi őrölt római kömény
só, 3-4 levél friss menta

Mindkét változathoz először megsütöm a padlizsánt. Általában sütőben csinálom, csak beteszem tepsibe, és addig sütöm, amíg a héja megfeketedik. Ez kb. 40 perc. Utána lehúzom a héját és a húsát tálba teszem. (Trükk: a forró sült padlizsánt megspriccelem hideg vízzel, a tepsire borítok egy-két percre egy konyharuhát. A kialakuló gőztől szinte ledobja a héját.)
A hagyományos változathoz a padlizsánt botmixerrel pépesítem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, finomra vágott hagymát, ízesítem mustárral, citromlével, sóval és borssal, majd habverővel belekeverem az olívaolajat úgy, mint a majonézhez szokás.
A joghurtoshoz éppen csak összevagdalom a padlizsánt, hozzáadom a tahinát, a joghurtot, felaprított fokhagymát és mentát. Sóval, római köménnyel ízesítem, összekeverem.
Mindkét változatot behűtöm, tálalás előtt kb. 20 percig szobahőmérsékleten hagyom állni, és friss kenyérrel vagy pirítóssal, paradicsom és fekete olajbogyó kíséretében tálalom.

Muszaka

3 padlizsán
egy kiló darált hús (bárány/marha/sertés)
négy nagyobb szem krumpli héjában megfőzve, kihűtve
2 nagy paradicsom
egy nagy fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
 római kömény
fahéj
kevés pirospaprika
só, olívaolaj
étolaj a sütéshez

A besamelhez
Olaj
3 ek. liszt
6 dl tej
só, szerecsendió
pár csepp citromlé

Először elkészítem a húsos ragut. Ehhez a hagymát felaprítom, olívaolajon elkezdem megpárolni. Rászórom a római köményt, hadd pattogjon egy kicsit, majd beleteszem a húst. Ekkor szórom bele a fahéjat és fehéredésig pirítom. Sózom, rádobom a felaprított fokhagymát, és tovább sütögetem kevergetve. Ha már van egy kevés leve, rászórok egy kevés pirospaprikát, megkeverem, majd rádobom a felszeletelt paradicsomot, és jól összepárolom, hogy csak kevés lé maradjon alatta.

A padlizsánt hosszanti irányban szeletekre vágom kb. fél centi vastagon és 15 percre besózom. Miután levet engedett, leöblítem és grillserpenyőben, nagyon kevés olaj felhasználásával aranybarnára sütöm a szeleteket, majd papírtörlőn lecsepegtetem.

Ezután megkezdem az étel összeállítását. Egy nagyobb tepsit nagyon vékonyan kiolajozok, beleterítek egy réteg padlizsánt, ezen elterítek egy adag húsos ragut. Erre vékony krumpliszeletek következnek, majd megint hús, megint padlizsán, hús, krumpli és így tovább. A tetejét padlizsánszeletekkel fejezem be. Az sem gond, ha egy „emelet” vegyesen áll össze krumpliból, és padlizsánból.

Megfőzöm a besamelt: felhevítem az olajat, rászórom a lisztet, fehéredésig keverem, felöntöm a tejjel és kevergetve sűrűre főzöm. Ízesítem szerecsendióval, sóval és citromlével. Ráöntöm a legfelső réteg tetejére (van, hogy a besamelből a húsos rétegre is teszek egy-két kanállal)

és az ételt 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt összesütöm, utána tálalás előtt negyed órát pihentetem, mert nagyon forrón nem igazán lehet szépen adagolni.

Joghurtos padlizsánsaláta (egy személyre)

egy kisebb padlizsán
két-három evőkanál natúr joghurt
egy gerezd fokhagyma

fél piros chilipaprika
csipet római kömény
négy-öt levél bazsalikom
só, olaj a sütéshez

A padlizsánt karikákra vágom, negyed órára besózom. A keletkezett levet lecsepegtetem, majd a padlizsánt olajban kisütöm. Ennek két lehetséges módja van: vagy kevés olajat öntök alá és grillserpenyőben sütöm, vagy bő olajban sütöm ki, most ez utóbbira került sor. A sült padlizsánkarikákat papírtörlőn lecsepegtetem.
A joghurtból a szétnyomott fokhagymával, a felaprított chilivel, a bazsalikommal, köménnyel és kevés sóval öntetet keverek, ebbe még melegen beleforgatom a sült padlizsánt. 5-10 percig állni hagyom, majd langyosan tálalom. Pitával, egyéb péksüteménnyel könnyű nyári ebéd vagy vacsora.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz