Zsuzsi főz receptek főzés menza

Körözött

A menzai uzsonnák részeként adott „kőrözött” a nálunk otthon megszokotthoz nagyon nem hasonlított: nem volt benne fűszer, darabos volt benne a tehéntúró, egyszóval nem lett a kedvencem.

Mi mindig csak juhtúróval készítjük, amelynek elég erős az íze, aki ettől idegenkedik, fele juh- fele tehéntúróból keverje. A csak tehéntúróból történő elkészítést én nem szeretem, egyszerűen sem az íze, sem az állaga nem jön be.

Hozzávalók

  • 20 dkg juhtúró
  • 10 dkg  krémsajt
  • egy fej lilahagyma
  • egy csapott evőkanál darált paprika
  • kevés mustár
  • köménymag vagy őrölt kömény
  • egy-két evőkanál világos sör vagy tejföl
  • díszítésnek újhagyma zöldje


A hagymát apróra összevágom. A hozzávalókat tálba teszem és egynemű masszává keverem. Az újhagyma zöldjét vékony karikákra vágom és belekeverem a körözöttbe, hogy színesebbé tegyem. Só nem kell bele. Legalább egy órát a hűtőben érlelem, majd friss kenyérrel, zöldpaprikával, paradicsommal tálalom. Néha paprikába töltve hűtöm, majd vékonyabb szeletekre vágva kínálom.

Paradicsomos húsgombóc

Szerintem ez volt az a főétel, amit a finnyásabbak is megettek, ha másért nem, a jó édes szósz miatt. Most leírom a hagyományos receptet, de hoztam egy egészségesebb, olaszos elkészítési módot is azoknak, akik szeretnek a megszokottól eltérni.

Hagyományos verzió hozzávalói:

  • 50 dkg nem túl zsíros darált sertéshús
  • 15 dkg főtt rizs
  • 1 tojás
  • egy közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy kiskanál fűszerpaprika
  • egy gyerek-ökölnyi zellergumó vagy kis csokor zellerzöld
  • bors, só
  • 2 liter ízesítetlen paradicsom-ivólé
  • liszt, olaj
  • cukor ízlés szerint


A darált húst mély tálba teszem, a rizzsel, nagyon apróra vágott hagymával, átnyomott fokhagymával és a tojással összedolgozom. Ízesítem sóval, pirospaprikával, borssal és gombócokat formálok belőle. Nekem ebből a mennyiségből kb. 11-12 darab jött ki.
A paradicsomlevet mélyebb lábosba öntöm, beleteszem a 2-3 darabba vágott zellert vagy a csokorba kötött zellerzödet, kevés sót és felforralom. Ha forr, beleengedem a gombócokat, és kis lángon kb. 35 perc alatt készre főzöm. Ezalatt az olajból és lisztből rántást készítek. Ha a gombócok átfőttek, kiszedem őket, és a rántással besűrítem a paradicsommártást. Ízlés szerint cukorral ízesítem, visszateszem a húsgombócokat és pár percig melegítem a szószban. Főtt krumplival tálalom.

Olaszos verzió hozzávaló:

  • 50 dkg darált marha/sertés/bárányhús
  • egy szelet kenyér
  • 4-5 evőkanál tej az áztatáshoz
  • egy tojás
  • egy kis fej hagyma
  • egy-két gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • kakukkfű (elmaradhat)
  • egy teáskanál olaj

A mártáshoz

  • 1.5 kg paradicsom (2 400grammos hámozottparadicsom-konzerv)
  • egy csokor petrezselyem
  • 4-5 levél bazsalikom
  • só, (cukor, ha túl savanyú)
  • a golyók sütéséhez olaj

Először a gombócokat készítem el. Ehhez a kenyeret felkockázom, a tejjel leöntöm és pár percig áztatom, majd kinyomkodom. Hozzáadom a húst, a fokhagymát, a felkockázott, olajon üvegesre párolt hagymát, sót, borsot és egy mokkáskanál friss/szárított kakukkfüvet. Beleütöm a tojást is, és jól összedolgozom, mint a fasírtot. A masszából diónyi golyókat formálok. Egy nagyobb serpenyőbe ujjnyi magasan olajat töltök, felforrósítom, és 2-3 perc alatt elősütöm őket úgy, hogy sütés közben villával forgatom. Az elősütés előmelegített 180 fokos sütőben is történhet sütőpapíron, olaj nélkül kb. 5 percig, de ekkor arra ne számítsunk, hogy ropogós kéreg keletkezik a húsgombócokon.  A paradicsomszószhoz a friss, megmosott paradicsomot kockákra vágom és egyszerűen leturmixolom. (Konzerv esetén csak beleöntöm a dobozok tartalmát a lábosba.) Nagyobb lábosba öntöm, sózom, felforralom. Ha forr, beledobom a durvára aprított zöldfűszereket és az elősütött húsgolyókat, majd kb. fél óra alatt készre főzöm az ételt. Lehet tálalni spagettivel és reszelt sajttal, esetleg főtt krumplival, de csak kenyérrel tunkolva is finom. A szósz gazdagítható fokhagymával, erős paprikával, vagy bármilyen, olaszos ételhez passzoló fűszerrel.

Töltött csirkecomb

A menzai töltött csirkét nagyon utáltam: egyrészt mindig majdnem hideg volt, másrészt a combok óriás méretűek voltak, nem sütötték őket szép pirosra, sőt, olyannal is volt szerencsém találkozni, amelyik nem volt megfelelően átsütve, a csont mellett a hús majdnem nyers maradt. Ezért hosszú ideig otthon sem készítettem, mert nem volt rá gusztusom, aztán egyszer megcsináltam, és azóta már jó barátságban vagyok ezzel az étellel is.

Hozzávalók

  • 8 egész csirkecomb
  • 20 dkg gomba
  • egy fej hagyma
  • 10 dkg húsos bacon
  • 3-4 szelet egynapos kenyér
  • egy tojás
  • rozmaring
  • majoranna
  • frissen őrölt feketebors
  • 1 dl ajvár (elhagyható, vagy darált paprikakrémmel helyettesíthető)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • olaj
  • pár szelet vaj


A töltelékhez a kenyeret kevés vízbe áztatom, ne ázzon szét teljesen, de azért puhuljon meg.
A szalonnát felaprítom, a hagymát is igen apróra vágom, a gombát apróra szeletelem.
Nagyon kevés olajon megpirítom a bacont (ha a szalonna zsíros, nem is kell olaj) és megfonnyasztom rajta a szalonnát. Ha ez megtörtént, rádobom a gombát és puhulásig sütögetem, levét elforralva zsírjára sütöm. Közben rozmaringgal, majorannával, sóval és borssal ízesítem. A gombás keveréket langyosra hűtöm. A kenyérből alaposan kinyomkodom a vizet, hozzáadom a gombát és egy nyers tojással összedolgozom. Ha túl lágy a töltelék, egy-két evőkanál zsemlemorzsával lehet sűríteni, és lehet beletenni egy csokor petrezselymet is apróra vágva, csak ez most nem volt kéznél.

A combokat megsózom, fellazítom a bőrüket, vigyázva, hogy el ne szakadjon, és a bőr alá töltöm kiskanállal a gombás masszát. Nem töltöm túl keményre, nehogy kirepedjen. A combokat kiolajozott tepsibe fektetem, megszórom rozmaringgal és majorannával és megkenem olajjal elkevert ajvárral. Mindegyik tetejére teszek egy kis darab vajat, aláöntöm a bort, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt ropogós pirosra sütöm.

Tarhonyáshús (bográcsban)

Ez az egytálétel is gyakori szereplője a menzai menünek, de a közétkeztetésben kapott változatban sok öröm nincs: kevés, mócsingos hús, sok, zsírban úszó, nem teljesen megfőtt tarhonya jellemzi, pedig nagyon finomra is el lehet készíteni, főleg, ha bográcsban csináljuk.

A beltérben történő elkészítés sem különbözik a szabadtűzitől.

  • 80 deka sertéslapocka
  • 15 deka füstölt szalonna (ez most elmaradt)
  • két zöldpaprika
  • egy hegyes erős zöldpaprika
  • 2-3 közepes fej hagyma
  • egy közepes paradicsom
  • egy kiskanál köménymag
  • egy evőkanál pirospaprika
  • 50 deka tarhonya
  • olaj, só


A művelet gyakorlatilag egy sertéspörkölt elkészítésével kezdődik, amihez a bográcsban a szalonnát kiolvasztom, megfonnyasztom rajta a köménymaggal a feldarabolt paprikákat. Rádobom a felkockázott húst, fehéredésig pirítom, majd megszórom pirospaprikával, beledobom a negyedelt paradicsomot. Pár percig kevergetve rotyogtatom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, sózom és majdnem puhára főzöm. Ekkor beleteszem a kevés olajon aranybarnára pirított tarhonyát, öntök rá annyi vizet, hogy ellepje, és a tarhonya puhulásáig főzöm. Ennyi idő alatt felszívja a folyadékot is, úgyhogy folyamatosan kevergetni-forgatni kell, sőt még víz is mehet alá, ha szükséges. Ha kell, még sóval ízesítem, és savanyúsággal tálalom.

Piskóta csokiöntettel

Mindenki kedvence, a menza sztárja.

A piskótához

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 9 evőkanál víz
  • 15 dkg liszt
  • egy sütőpor

Az öntethez (ettől igazán menzás)

  • egy főzős csokipuding por
  • egy vaníliáscukor
  • 2-3 evőkanál kakaópor
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 8 deci tej

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, kanalanként hozzáadom a vizet, a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatom. Sütőpapírral bélelt tortaformában vagy tepsiben kb. 30-40 perc alatt megsütöm.

Az öntethez 5 deci tejet felteszek forralni. A pudingport az összes száraz hozzávalóval és a maradék tejjel elkeverem, majd a felforrt tejbe öntöm. Párat keverek rajta, amíg kissé sűrűbb lesz, és a kockákra vágott piskótára öntve tálalom.

Császármorzsa

A császármorzsával érdekes viszonyban vagyok: amit menzán és egyéb helyeken császármorzsaként adnak, azt én szívből utálom. Ez a grízes változat, aminek az eredetihez sok köze nincs. Ez utóbbit viszont nagyon szeretem, a grízes a nyomába sem érhet szerintem.
Elkészítése nem bonyolultabb, mint a palacsintáé, mivel tésztája egy gazdag palacsintatészta.
Kétféleképpen is meg lehet sütni: készíthető tepsiben, a sütőben, vagy serpenyőben is. Mi általában serpenyőben sütjük. A következő recept 4 főre szól.

  • 25 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 4 dl tej
  • 5 dkg rumba áztatott mazsola (elhagyható)
  • 7-8 dkg porcukor
  • egy citrom reszelt héja
  • csipet só


A lisztet simára keverem a tojássárgával, tejjel, cukorral, egy csipet sóval, hozzákeverek 5 dkg olvasztott vajat, a mazsolát, citromhéjat, majd beleforgatom a keményre vert tojásfehérje-habot. Ha tepsiben akarom sütni, a tepsiben 5 dkg vajat felforrósítok, ráöntöm a masszát, előmelegített sütőben világos színűre sütöm, majd deszkára borítom és apróbb darabora szaggatom. A serpenyős elkészítésnél a vajat a serpenyőben forrósítom fel, beleöntöm a masszát, félig átsütöm, majd falapáttal apróbbra darabolom-morzsolom. A kész császármorzsát forrón, valamilyen pikáns lekvárral, nagyon édesszájúaknak lekvárral és porcukorral tálalom.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?