Erre a hétre egytálételnek beillő levesek, és második fogásként kínálható édes tészták receptjeit hoztam. Ősztől nálunk elég gyakoriak ezek a sűrű, tartalmas leveses egytálételek, melyeknek a legnagyobb előnye, hogy miután feltettük főni, nem nagyon kell vele foglalkozni, mégis teljes értékű, húst, zöldséget egyaránt tartalmazó ételt tálalhatunk, és ráadásul nem is sokat kell mosogatni, mert egy jó nagy fazékban el lehet készíteni az ilyen típusú fogásokat.

Ezek után az ember már komolyabb főételt nem kíván, úgyhogy általában sütni szoktam valamit második fogás helyett. A desszertekhez igyekeztem kevésbé ismert recepteket válogatni. Remélem, sikerült, és ebből a gyűjtésből is találtok magatoknak kedvetekre valót.

Krumplileves gazdagon

Hozzávalók

4-5 szem közepes krumpli
két vékony sárga-és fehérrépa
20 dkg zeller
10-15 dkg szárazkolbász
egy nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
egy evőkanál majoranna
pirospaprika
egy teáskanál darált erőspaprika
só, bors
egy evőkanál liszt
2-3 dl tejföl
olaj

Nagyon kevés olajat forrósítok, ezen megpárolom a hagymát. Hozzáadom a felkarikázott kolbászt, és addig pirítom, amíg a zsírját kiengedi. Rádobom a kisebb darabokra vágott leveszöldséget, zellert és a krumplit és pár percig kevergetve sütöm. Megszórom kb. egy evőkanál pirospaprikával, elkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi. Hozzáteszem a babérlevelet, sót, borsot, majorannát, paprikakrémet, és a nagyobb darabokban hagyott fokhagymát, és addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak. A tejfölt elkeverem a liszttel, és besűrítem a lassú forrásban lévő levest. A tányéron ízlés szerint adok még mellé tejfölt. Jól esik hozzá a friss ropogós kenyér.

Korhelyleves húsgombóccal

Hozzávalók

50 dkg savanyú káposzta
30 dkg darált sertéshús
pár karika szárazkolbász
1 nagyobb fej hagyma
1 zöldpaprika (csipős is lehet)
füstölt hús leve/víz
1 db tojás
olaj (ezt most szalonna kiolvasztott zsírjával követtem el)
tejföl és liszt a habaráshoz
szemesbors
pirospaprika
majoranna
kömény (én az egészet szeretem)
kapor

3-4 gerezd fokhagyma

A zsiradékon megfonnyasztom a hagymát és a zöldpaprikát, rászórom a köménymagot, megvárom, amíg kipattog. Rádobom a kolbászt, amikor kiengedi a zsírját, rádobom a pár vágással megkurtított savanyú káposztát. Pár perc pirítás után megpaprikázom, utána felengedem füstölt lével, beledobom a szemesborsot, a félbevágott, kés lapjával megnyomott fokhagymát, és addig főzöm, amíg a káposzta majden puha. Ezalatt van egy kis idő, hogy elkészítsem a belevaló gombócot. Ehhez a darált húst egy tojással, egy gerezd fokhagymával, pici sóval, borssal és majorannával összegyúrom, ha túl híg, egy kis zsemlemorzsával sűrítem. (Van olyan is, hogy 4-5 dkg főtt rizst teszek bele, de most az nem volt a háznál...) Ebből a masszából diónyi gombócokat készítek és belefőzöm a káposztás lébe. Kb. 15 perc múlva, amikor a gombóc már átfőtt, lisztes tejföllel behabarom, a vágott kaprot is beledobom, kiforralom, majd jó friss kenyérrel, esetleg plusz tejföllel tálalom.
Lehetne kapor helyett csomborral is főzni, de én nem szeretem.

Lencsegulyás

Hozzávalók

50 dkg sertéslapocka
50 dkg lencse
10 dkg zellergumó
két szál fehérrépa
három szál sárgarépa
két kisebb krumpli
két nagy fej hagyma
egy zöldpaprika
8-10 szem feketebors
egy-két gerezd fokhagyma
két kis babérlevél
egy teáskanál köménymag
két evőkanál pirospaprika
olaj

A lencsét a főzés előtt pár órával beáztatom. A sertéshúst felkockázom, és pörköltet készítek belőle. Ehhez a két nagy fej hagymát meg a zöldpaprikát felaprítom. Az olajon megfuttatom a köménymagot, rádobom a hagymát, paprikát, üvegesre párolom, majd ráteszem a húst is, és fehéredésig pirítom. Utána paprikázom, felöntöm kevés vízzel, sóval, a babérlevelekkel és a fokhagymával fűszerezem, és majdnem puhára főzöm. Közben a répaféléket, krumplit, zellert kisebb darabokra vágom, és a lencsével együtt a majdnem kész pörkölthöz adom. Pár percig kevergetem, majd felöntöm annyi vízzel, amennyire sűrűre szeretném az ételt (mi jó sűrűn szeretjük), utánasózom, hozzáadom a szemes borsot is, és addig főzöm, amíg minden meg nem puhul. Tálaláskor tejfölt, friss kenyeret adok hozzá. Nagyon gyakran készítem mostanában, a gyerekeim egyik kedvence.

Barackos-mogyorós csiga

Hozzávalók

12 dkg túró (ricotta)+ egy evőkanál
0.5 dl tej
5 evőkanál olaj
6 dkg porcukor
csipet só
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
10 dkg dió (mogyoró)
egy üveg sárgabarack/őszibarack befőtt

A túrót áttöröm, elkeverem az olajjal, tejjel, hozzáadom a sót, cukrot, a sütőporral elkevert lisztet. Az egészet rugalmas tésztává nyújtom, és 40x50 cm-es téglalappá formázom. (Nekem ez tart mindig a legtovább.)
A diót/mogyorót durvára vágom és összekeverem a lecsepegtetett, nagyon apróra vágott barackkal. Elvileg ez lenne a töltelék, de hogy jobban összeálljon én még kevertem bele egy evőkanál ricottát is. A tölteléket elosztom a tésztán úgy, hogy a széleken két centis sávot szabadon hagyok, és feltekerem. A tekercset felszeletelem, sütőpapírral kibélelt tepsire fektetem és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. Még melegen megszórom fahéjas porcukorral.

Túrós bukta

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
egy csomag száraz élesztő (vagy fél csomag, ha egy kiló liszthez elegendőt veszünk)
2 tojássárga
3 evőkanál porcukor
2-3 evőkanál olaj,
langyos tej (kb 3-4 dl)
csipet só
3 dkg vaj a tepsihez
fél deci cukros tej a tetejére

Töltelékhez:

25 dkg túró
mazsola beáztatva
fél citrom leve és reszelt héja
egy mokkáskanál vanília-kivonat
2-3 evőkanál cukor
1-2 evőkanál tej

Tálba teszem a lisztet, tojássárgát, cukrot, rászórom az élesztőt, egy csipet sót és annyi langyos tejjel dagasztom be, hogy egy lágyabb kelt tésztát kapjak. Jól kidolgozom, majd beleöntöm az olajat és ezzel megint jól összedolgozom. Letakarva duplájára kelesztem.

Közben a tölteléket is elkészítem: a túrót áttöröm, a cukorral, citrommal, vaníliával összekeverem, beleteszem a lecsepegtetett mazsolát is. Ha túl száraz, egy-két evőkanál tejjel lazítom.

Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtom, 15 téglalapot vágok belőle. Ezek alsó szélére teszek egy púpos teáskanál tölteléket, a tészta két szélét ráhajtom, és feltekerem. Kivajazott tepsibe fektetem és előmelegített 200 fokos sütőben sütöm tíz percig, majd 180 fokon fejezem be a sütést. Ha a bukták már átsültek, de a tetejük még nem piros – kb. 30 perc után – forró cukros tejjel meglocsolom őket, ettől foszlósabbak és pirospozsgásabbak lesznek. A tejes locsolkodás után még tíz percig sütöm, majd langyosra hűtve tálalom, így a legjobb.

Őszi rétes

Hozzávalók:

egy csomag (450 gramm) fagyasztott leveles tészta
4 db kicsi alma
2 db kisebb körte
4 db szilva
10 dkg aszalt áfonya vagy mazsola
fél citrom
2 dkg vaj
2-3 evőkanál cukor
egy teáskanál fahéj
5-6 evőkanál zabpehely

Először a tölteléket készítem el, mert ki kell hűteni, mielőtt a tésztába tölteném. Ehhez a körtét és az almát meghámozom, kimagozom és kisebb kockákra vágom. A vajat lábosban megolvasztom, rádobom a körtét, az almát és az áfonyát, megszórom a cukorral, ízesítem fahéjjal, ráfacsarom a citromlét, és 5-6 percig párolom. Akkor jó, ha a leve elfő és még kicsit roppanós. Ekkor elzárom alatta a lángot és rádobom a kimagozott, elnegyedelt szilvát. Ha a töltelék kihűlt, kezdődhet a töltés. A kiengedett tésztát téglalap alakúra nyújtom (3-4 mm vastag legyen), megszórom a zabpehely felével, ráterítem a tölteléket, ezt is megszórom a zabpehellyel és felcsavarom. A roládot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét felvert tojással megkenem és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Langyosan vagy hidegen kínálom.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?