Ezen a héten jó nagy meleg volt, ilyenkor az ember lánya - jó esetben – nem csülköt eszik pékné módra, hanem kihasználja azt a bőséget, amit a piac, a zöldséges, netán a konyhakert nyújthat, és igyekszik ezekkel könnyű nyárias ételeket készíteni. Én most padlizsános, cukkinis, paradicsomos fogásokat főztem.
Nagyon szeretem a padlizsánt, az egyik legsokoldalúbb nyári zöldségnek tartom.
Jól passzol hozzá a paradicsom, ezzel készülhet rakottas, előétel, de joghurttal lehet belőle saláta és a sült padlizsánból természetesen a jól ismert padlizsánkrém.
A cukkini fogyasztható akár nyersen is, salátába, lehet belőle tzadziki is, készíthető belőle lepény, könnyű nyári főzelék, de zöldséges paradicsomszósz is lehet belőle spagettihez, vagy más tésztához. Én legjobban a 20-25 centis zsenge darabokat szeretem – ezeket nevezik salátacukkininek - , a nagyobb példányok inkább töltéshez, panírozáshoz megfelelőek.
A paradicsomot leginkább nyersen, salátának szeretem, hagymával, kevés citromlével, olívaolajjal és bazsalikommal keverve, de mártások, rakott ételek ideális kiegészítője is.
Jöjjenek a receptek!
Padlizsántorony
2 közepes padlizsán
2 paradicsom
egy-két golyó mozzarella
kevés olaj a sütéshez
oregano, kaukkfűlevelek
só, bors
A padlizsánokat másfél centis karikákra vágom, besózom 15 percre, a kiengedett levét leöblítem, majd serpenyőben pár perc alatt kevés olajon megsütöm. Közben a paradicsomokat és a sajtot egy centis karikákra vágom, megszórom kevés sóval, borssal, a friss zöldfűszerekkel. Ezután előállítom a tornyokat: egy padlizsánkarikára egy karika mozzarellát, erre egy szelet paradicsomot helyezek, a tetejére megint padlizsán kerül. Fogvájóval átszúrom, és az így kapott tornyokat kevés olajjal kikent tepsibe állítom. Megszórom még tetszés szerint zöldfűszerrel és 180 fokos előmelegített sütőben 10-15 percig sütöm. Előételként vagy könnyű vacsoraként kínálom kenyérrel, hogy ki lehessen tunkolni a keletkező szaftot.
Paradicsomos rakott padlizsán
A recept hozzávalói gyakorlatilag megegyeznek az előző receptben írottakkal, mégis egy más jellegű étel keletkezik belőle, ha így készítjük.
2 közepes méretű padlizsán
50 dkg paradicsom (húsos, kevéssé leves fajta)
egy közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy marék bazsalikomlevél
két golyó mozzarella
8 dkg reszelt parmezán
olívaolaj
napraforgóolaj a padlizsán sütéséhez
só
A padlizsánokat hosszában fél cm-es szeletekre vágom és negyed órára besózom. Amint a levét kiengedte, jól leöblítem, le is csepegtetem, majd bő forró olajban kisütöm. Papírtörölközőn lecsepegtetem a felesleges olajat.
Közben elkészítem a paradicsommártást: olívaolajat melegítek, lassan megfonnyasztom rajta a felaprított hagymát és fokhagymát. A paradicsomot lehámozom (igény szerint- én ezzel nem tücsköltem), felkockázom, és a hagymára dobom. Emelem a hőfokot és negyed óra alatt mártássá főzöm a paradicsomot, a legvégén beleszórom a bazsalikomot, amivel még egy percig forralom.
Összeállítom az ételt. Egy tűzálló tálba lerakok egy sor padlizsánt, meglocsolom a paradicsomszósszal, majd rátépkedek mozzarellát. A rétegezést addig folytatom, amíg a hozzávalókból tart, bár szerintem maximum két réteget érdemes csinálni, így jobban összesül az étel, a padlizsán jobban felszívja a mártást. A tetejére mozzarellát és parmezánt szórok, majd előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Langymelegen, friss kenyérrel tunkolva szeretem a legjobban.
Padlizsánfasírt
Ez az étel hasonlít a rántott padlizsánra, de ahhoz képest van benne egy kis csavar, és persze ízesebb is, mert a zöldségből előállított masszát jobban lehet fűszerezni.
60 dkg padlizsán (három kisebb méretű darab)
két tojás
10-15 ek. zsemlemorzsa (nálam házikenyér-morzsa)
pár szál petrezselyemzöld
4-5 levél bazsalikom
egy csipet őrölt szerecsendió
egy mokkáskanál őrölt római kömény
két-három gerezd fokhagyma
só, bors
olaj a sütéshez
A padlizsánt meghámozom és nagyobb kockákra vágom. Forró sós vízben puhára főzöm, jól lecsöpögtetem, majd hagyom kihűlni. Botmixerrel pépesre töröm, hozzáadom a felaprított zöldfűszereket, a tojásokat, a reszelt fokhagymát, szerecsendiót, sózom, borsozom, és annyi zsemlemorzsával keverem össze, hogy vizes kézzel formálható masszát kapjak (ez legalább 10 evőkanál). Kisebb fasírtokat formázok a padlizsános krémből, a maradék morsába forgatom és forró olajban aranybarnára sütöm. Hideg tejföllel/joghurttal és hagymás paradicsomsalátával tálalom. Ha úgy tartja kedvünk, golyó alakúra is lehet formázni és olaszos paradicsommártásban 10-15 percig főzni, mint a húsgombócot. Ebben az esetben tésztával kínáljuk.
Kapros cukkini főzelék
A hagyományos értelemben ez nem is főzelék, nincs benne lisztes rántás vagy habarás, a tejföl vagy joghurt adja meg a sűrűségét. A savanykás ízhez nagyon jól illik a kapor, de sokan nem szeretik, ők helyettesítsék petrezselyemmel. Hozzátápláláshoz is nagyon ajánlom, tejföl nélkül 7 hónapos kortól.
2 kisebb cukkini
4-5 kisebb szem újkrumpli
egy kis fej hagyma
fél csokor kapor
2 dl tejföl/joghurt
egy evőkanál olaj
Az olajon a felaprított hagymát üvegesre párolom. Hozzáadom a felkockázott krumplit és cukkinit (ne vágjuk túl apróra), felöntöm annyi vízzel, amennyi félig ellepi, és fedő alatt puhára párolom. Félidőben hozzáadom a felaprított kaprot, majd ha puha a zöldség, hozzákeverem a tejfölt és pár perc alatt összefőzöm. Langyosan a legfinomabb, halak és szárnyasok mellé ajánlom.
Fetás cukkinilepények
1.5 kg cukkini
40 dkg fetasajt
egy tojás
liszt
egy közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyem
egy csokor kapor
só, bors
olaj
A cukkinit héjastól durvára reszelem és fél órára konyharuhára terítve szikkasztom, hogy a leve kicsepegjen. Utána még a két tenyerem közt ki is nyomkodom.
A kinyomkodott reszelt cukkinit mély tálba teszem, hozzáadom a felaprított hagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, az elmorzsolt fetát, és a tojással, valamint liszttel olyan sűrűségű masszává dolgozom össze, mint a tócsni tésztáját.
Sóval, frissen őrölt borssal ízesítem, majd serpenyőben, forró olajon aranybarnára sütöm az evőkanállal megformázott lepénykék mindkét oldalát.
Tálalásnál lehet még tejfölt adni mellé.
Ez egy igazi hadi adag, ha nem akarunk nagyon sokat készíteni, felezzük a mennyiségeket. A cukkinit keverhetjük reszelt répával, krumplival is.
Jó főzőcskézést a hétvégére, és várom a további kommenteket, témajavaslatokat!
Zsuzsi főz