Zsuzsi főz recept nyár főzés

A témából fakadóan a poszt teljesen húsmentesre sikerült, levest, salátát, főételt és desszertet hoztam, zöldségekből készítve. Aki nem lelkesedik a tisztán zöldséges ételekért, illetve igényli a húst, annak azt javaslom, hogy süssön a saláta, illetve a padlizsános fogás mellé egy szelet húst vagy halat. Az is megoldás lehet, hogy ebben a nyári melegben nem vesz az ember felvágottat, hanem készít egy egyben sült fasírtot, vagy valamilyen nagyobb darab húst, amely a hűtőben több napig is eláll, és ezt fogyasztja a saláták, zöldséges ételek mellé. Nem ragoznám tovább a bevezetőt, jöjjenek a receptek.

Hideg cseresznyés barackleves
 

Hozzávalók:

  • 60 dkg őszibarack vagy nektarin
  • 2 marék cseresznye kimagozva
  • 4 evőkanál cukor
  • egy rúd fahéj
  • fél citrom leve
  • 2 dl tejszín
  • egy evőkanál keményítő
  • A tálaláshoz:
  • joghurt
  • barack és cseresznye

A megmosott gyümölcsöt kimagozom, a barackot feldarabolom (nem kell apróra, mert turmixolni fogjuk). Lábosba teszem, rászórom a cukrot, belecsavarom a citrom levét, a fahéjat is beledobom, ráöntök 8 dl vizet és az egészet felforralom, ennyi idő alatt meg is puhul a gyümölcs. A sűrűjét turmixgépbe kanalazom, pürésítem, visszaöntöm a lábosban levő léhez, és melegíteni kezdem. A tejszínben elkeverem a keményítőt, és a forró levesbe öntöm. Egy-két percig forralom, majd lehűtöm. Tálalásnál a levesbe teszek friss barackdarabokat, cseresznyét és egy evőkanál natúr joghurtot.

Cseresznye helyett lehet próbálkozni meggyel, málnával, de akár szederrel is, a tetejére joghurt helyett mehet tejföl, vagy cukrozatlan tejszínhab is.

Zöldfűszeres avokádóleves
 

Hozzávalók:

  • 4 érett, puha avokádó
  • 2 dl joghurt
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 13 deci víz
  • só, bors
  • 2-3 evőkanál aprított zöldfűszer (kapor, petrezselyem, snidling)

Az avókádó húsát kikanalazzuk, fél liter vízzel, a reszelt fokhagymával simára turmixoljuk. Felöntjük a maradék vízzel, belekeverjük a joghurtot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a választott zöldfűszer kétharmadát, és ismét turmixoljuk. Jégbe hűtve tálaljuk megszórva a maradék fűszerrel, esetleg egy kanál joghurttal a tetején. Lehet mellé vajas pirítóst is kínálni.

Zöldbabos-fetás újkrumpli saláta
 

Hozzávalók:

  • 5 kisebb szem újkrumpli
  • 35 deka zöldhüvelyű zöldbab
  • egy kisebb fej lilahagyma
  • egy- két gerezd fokhagyma
  • 10 deka feta sajt
  • olívaolaj
  • fél citrom
  • só, bors
  • egy csokor petrezselyem

A krumpli héjáról a szennyeződést ledörzsölöm, ha kell, megkapargatom, majd héjában puhára főzöm. Amíg fő, a zöldbabot forrásban levő sós vízben szintén megfőzöm, úgy, hogy roppanós maradjon. A zöldségek főzését úgy kell időzíteni, hogy még melegek legyenek, amikor a salátát összeállítom.

A lilahagymát félkarikákra vágom, a fokhagymát vékony lapokra szeletelem, és mindkettőt salátástálba teszem. Rámorzsolom a fetát, beleteszem a felaprított petrezselymet is. 3-4 evőkanálnyi citromlevet facsarok rá, hozzáadom az olajat is, és beleforgatom a még meleg zöldbabot és a nem túl apró kockákra vágott meleg újkrumplit is. Sózom, borsozom, jól összeforgatom és szobahőmérsékletűre hűtve, vagy akár jégbe hűtve tálalom natúr húsok mellé, de akár önálló ételként is megállja a helyét.

Paradicsomos rakott padlizsán
 

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű padlizsán
  • 50 dkg paradicsom (húsos, kevéssé leves fajta)
  • egy közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy marék bazsalikomlevél
  • két golyó mozzarella
  • 8 dkg reszelt parmezán
  • olívaolaj
  • napraforgóolaj a padlizsán sütéséhez


A padlizsánokat hosszában fél cm-es szeletekre vágom és negyed órára besózom. Amint a levét kiengedte, jól leöblítem, le is csepegtetem, majd bő forró olajban kisütöm. Papírtörölközőn lecsepegtetem a felesleges olajat.
Közben elkészítem a paradicsommártást: olívaolajat melegítek, lassan megfonnyasztom rajta a felaprított hagymát és fokhagymát. A paradicsomot lehámozom (igény szerint- én ezzel nem tücsköltem), felkockázom, és a hagymára dobom. Emelem a hőfokot és negyed óra alatt mártássá főzöm a paradicsomot, a legvégén beleszórom a bazsalikomot, amivel még egy percig forralom.
Összeállítom az ételt. Egy tűzálló tálba lerakok egy sor padlizsánt, meglocsolom a paradicsomszósszal, majd rátépkedek mozzarellát. A rétegezést addig folytatom, amíg a hozzávalókból tart, bár szerintem maximum két réteget érdemes csinálni, így jobban összesül az étel, a padlizsán jobban felszívja a mártást. A tetejére mozzarellát és parmezánt szórok, majd előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Langymelegen, vagy szobahőmérsékletűre hűtve, friss kenyérrel tunkolva szeretem a legjobban

Kókuszos-meggyes tejberizs
 

Hozzávalók:

  • 40 dkg rizs (kerekszemű)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • egy 400 ml-s kókusztejkonzerv
  • csipet só
  • 8 dkg cukor
  • egy mokkáskanál fahéj
  • 50 dkg magozott meggy


A rizst megmosom és felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleteszem a sót és a vajat, addig főzöm, amíg a vizet teljesen magába szívja. Ekkor hozzáöntöm a tejet és a kókusztejet, beleszórom a fahéjat és nagyon kis lángon meg-megkeverve puhára főzöm. Akkor jó, ha krémesre fő, nem szívja fel az összes folyadékot (ha kevés lenne, még öntök hozzá tejet főzés közben).
Ha a rizs már puha, belekeverem a cukrot és hagyom langyosra hűlni, ekkor keverem hozzá a meggyet. Teljesen kihűtöm és hűtőszekrényben tárolom pár órát, hogy az ízek össze-érhessenek. A tetejére mehet meggy - nekem már csak cseresznye jutott, mert a többi meggy lekvárban végezte - friss kókusz megreszelve, pirított kókuszreszelék, vagy ami tetszik.
Ez elég nagy adag, de nálunk kevesebbel nem érdemes nekikezdeni.

Epres jégnyalóka
 

A végeredmény a sokak által ismert és kedvelt Calippóhoz hasonlít, csak annál azért jóval egészségesebb. Ez az adag kb 6 jégkrémformához elegendő.

Hozzávalók:

  • 25 dkg eper (tiszta súly)
  • 2-3  evőkanál cukor ízlés szerint
  • fél citrom leve
  • egy deci víz

Az epret megmosom, majd az összes hozzávalóval együtt turmixgépben simára keverem.

Jégkrémformákba töltöm, és 3-4 óra alatt kifagyasztom.

Készíthető egyéb bogyósokból, dinnyéből, barackból, mindenféle puha gyümölcsből, a cukrot a gyümölcs édességéhez igazítva használom hozzá, de azt jó tudni, hogy valamennyi édesítés biztos szükséges, mert fagyasztva nem érvényesül annyira a gyümölcs édessége.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?