Múltkori ígéretemhez hűen most gyorsan készíthető ünnepi ételek következnek: előételek és főételek. Az előételek hideg fogások, amelyek tényleg nem igényelnek nagy főzőcskét, ugyanakkor az ünnepi menübe is beilleszthetők. A főételek közé halas és szárnyashúsból készült recepteket választottam – a pulykát kihagytam, mert mi nem igazán szeretjük, de csirke helyett pulyka is bátran használható.

Az ételekben közös, hogy mindegyik kicsit ünnepélyes jellegű: egyrészt a felhasznált – olykor nem mindennapi, drágább – hozzávalók, másrészt a fűszerezés miatt, amit igyekeztem úgy alakítani, hogy a hagyományosan karácsonyi fűszerek és alapanyagok ( fahéj, aszalt gyümölcsök, bor, narancs, gyömbér, szegfűszeg ) is felhasználásra kerüljenek. Egyik étel sem igényel nagy előkészületet, elsősorban frissen készülnek, de az almás csirke például akár előző este is összerakható és sütni csak a tálalás előtt kell.

Előételek

1. Avokádós ráksaláta

két érett avokádó
20-25 dkg fagyasztott tisztított garnéla/koktélrák
1 narancs
1 csokor petrezselyem
fél lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
reszelt citromhéj
2 kiskanál majonéz
3 evőkanál tejföl
1 kiskanál ketchup


Serpenyőben két csepp olívaolajat hevítek, rádobom a felaprított fokhagymát, megfuttatom, hozzáadom a rákokat, reszelt citromhéjjal és sóval ízesítem, 2-3 percig sütögetem. Ekkor hozzáadom a felaprított petrezselymet, elkeverem és leveszem a tűzről. A tejfölből majonézzel, ketchuppal mártást keverek, hozzáadom az apróra vágott lilahagymát, a kisebb kockákra szelt narancsot, majd a rákokat. Az avokádót kihámozom a héjából és a salátába keverem. (A díszítéshez szánt avokádót nem pucolom meg tálalásig, mert megbarnul.) Egy-két órára behűtöm, majd barna kenyérből készült pirítóssal tálalom.

2.Lazackrém

20 dkg füstölt lazac
2 evőkanál olajban eltett lazactörmelék
3 doboz natúr Philadelphia krémsajt
egy csokor kapor
pár csepp citromlé
egy kisebb fej lilahagyma

A füstölt lazacot késsel apróra vágom. A krémsajtot tálba teszem, hozzáadom a kétféle halhúst, a felaprított kaprot és lilahagymát, pár csepp citromlevet, és kikeverem. Ha túl sűrű lenne, egy-két evőkanál tejföllel lehet lazítani. Sót semmiképpen ne tegyünk bele a hal miatt.
Fogyasztás előtt egy-két órát érlelem a hűtőben.
Péksüteménnyel és nyers uborkával tálalom.

3. Ananászos csirkesaláta

egy fél sült (grillezett) csirkemell
egy kisebb ananász
egy fej hagyma
fél kígyóuborka
egy pohár tejföl
egy pohár joghurt
fél csokor petrezselyem
só, bors
egy evőkanál ketchup

Mivel én direkt a salátához sütöttem a csirkét, először azt készítettem el: a fél mellet lapjában kettévágtam, sóztam, borsoztam, kevés szójaszósszal meglocsoltam és grillserpenyőben megsütöttem, majd hagytam kihűlni. A saláta elkészítésekor a csirkemellet kisebb szeletekre vágom, az ananászt megtisztítom és először szeletekre, majd a csirkével hasonló méretű darabokra aprítom. Az uborkát is feldarabolom, a lilahagymát félfőre vágom. A hozzávalókat salátástálba teszem, a felaprított petrezselyemmel összekeverem és leöntöm a joghurtból tejföllel és a fűszerekkel kikevert öntettel.

Főételek

1.Lazac kapros mártással

4 lazacpatkó
vaj, só

1.5 dl száraz fehérbor
1.5 dl halalaplé vagy víz
kapor
1 pohár tejföl
kiskanálnyi liszt

A körethez:

sós vízben főtt krumpli
vaj,
kapor

A mártást készítem el először. A vajat lábosban felolvasztom, beledobom a felaprított kaprot (jó sokat), egy percig kavargatom a vajban, felöntöm fehérborral és halalaplével vagy vízzel. Pár percig forralom, majd a liszttel elkevert tejfölt is hozzáöntöm. Addig főzöm, amíg kissé besűrűsödik. A sózott halszeleteket vajban sütöm ki, ügyelve arra, hogy ne süssem túl: belül legyen kissé opálos, nedves.

A körethez a megfőzött krumplit a vajon megfuttatott kaporra öntöm, átmelegítem, és a halszelettel meg a mártással tálalom. Citromgerezdeket adok mellé, ki-ki facsarjon rá a levéből ízlés szerint.

2.Halfilé baconnel és narancsmártással

személyenként egy szelet vastaghúsú halfilé (jelen esetben ördöghal)
20 dkg bacon
7 dkg vaj
4 dl tejszín
2 narancs
4 cm-es gyömbérdarab
csipet cukor
fél csokor petrezselyem

A halat gyengén besózom, baconnel körbetekerem és a végét meg is tűzöm, nehogy levetkőzze a szalonnát a sütés alatt. 2 dkg vajjal vékonyan kikent tepsire fektetem. Ebben az állapotában hűtőbe tehető, ha nem készítjük el rögtön. Ha éhesek vagyunk, előmelegített 170 fokos sütőben 12-15 percig sütjük, attól függően, milyen vastag a hal. Közben elkészítem a mártást, amely gyakorlatilag csak a hozzávalók összefőzéséből áll.
A maradék vajon megfuttatom a feldarabolt gyömbért, hozzáadom a narancsok kis kockákra vágott húsát és lereszelt héját, majd felöntöm a tejszínnel. Kis lángon 5-10 percig forralom, amíg a gyömbér és a narancs kellően megízesíti a tejszínt, ízlés szerint ízesítem sóval és egy csipet cukorral, a végén pedig beleszórom a felaprított petrezselymet . Párolt rizzsel vagy krumplipürével és a mártással tálalom a halat.

Csirkemellel vagy szűzpecsenyével is elkészíthető.

3. Almával sült csirkemell

2 csirkemell
2 alma
10 dkg húsos füstölt szalonna
8 szelet sajt (ezúttal mozzarella)
olaj
8 dkg vaj,
só, bors, rozmaring
2 dl tejszín
2 dl száraz pezsgő vagy fehérbor
csipet cukor
fahéj

A csirkemelleket megfelezem, a feleket lapjában két szeletre vágom, így 8 húsdarabot kapok. Ezeket megsózom, borsozom és az olaj és 4 dkg vaj keverékén, amelybe pár levél rozmaringot dobtam, elősütöm. A megmaradt zsiradékhoz adom a maradék vajat, a pezsgőt és a tejszínt, pár perc alatt picit besűrítem, ízesítem csipetnyi cukorral és fahéjjal. A hússzeleteket egy tepsi aljára rakosgatom, a pezsgős mártást rájuk öntöm.
Minden szeletre teszek egy szelet almát, egy szelet sajtot és egy kis szelet szalonnát.
A sütőt 200 fokra előmelegítem és a megrakott csirkemellet addig sütöm, amíg a szalonna ropogós lesz és a sajt is megolvad, ez kb. 15 perc. Kukoricás rizzsel tálaltam, melyet a tejszínes szafttal meglocsoltunk.

4. Sült kacsa-vagy libamell körtés szilvaraguval

fejenként egy bőrös kacsa vagy libamell (kb. 30 dkg-osak)
rozmaring
fokhagyma

25 dkg magozott aszalt szilva
egy 425 grammos cukrozatlan körtebefőtt
kis darab gyömbér
csipet fahéj
köretnek hagymás tört krumpli

A libamellet a szokásos módon megsütöm: bőrét bekockázom, a húsos részt sózom, meghintem rozmaringgal, előmelegített sütőben mindkét oldalát megkapatom, majd kis lángon, alufólia alatt puhára sütöm, a végén a fóliát levéve piros-ropogósra sütöm. A hús sütése közben elkészítem a gyümölcsös ragut. Ehhez a körtebefőttet felszeletelem, a levét megtartom. A befőttlét lábosba öntöm, beleszórom az aszalt szilvát, ráreszelem a gyömbért és kevés fahéjjal ízesítve felfőzöm, amíg a lé kissé sziruposra sűrűsödik. Ekkor hozzákeverem a körteszeleteket, és addig melegítem kis lángon, amíg a befőtt is felmelegszik. Ha túl édesre sikerülne, pár csepp citromlével savanyítom. Hagymás tört krumplit adok még mellé.

+1 ínyenceknek: Sült libamáj almával, fűszeres káposztával és tokaji mártással

40 dkg hízott libamáj
só, bors
10 dkg vaj
2 dl tokaji furmint
egy marék aranymazsola

A fűszeres káposztához
50 dkg lilakáposzta
egy nagy marék aranymazsola
egy fej lilahagyma
1,5 dl vörösborecet
0,5 dl száraz vörösbor
2 dl víz
cukor, só
1 rúd fahéj
3 szem szegfűszeg
egy nagyobb, vagy két kisebb alma

Először a káposztát készítem el, ezt már előző nap is megcsinálhatjuk. Kevés olajon egy evőkanál cukrot pirítok, hozzáadom a felaprított lilahagymát, üvegesre párolom. Ekkor hozzáadom a vékony csíkokra vágott káposztát, a fahéjat, szegfűszeget, felöntöm a borral, ecettel, vízzel és nagy lángon főzöm, amíg a leve elforr. Ha a káposzta nem puhulna meg ennyi idő alatt, ismét öntök alá egy kevés vizet. Amikor a káposzta majdnem puha, beledobom a mazsolát, amivel még 5-6 percig főzöm. Akkor jó, ha nem marad alatta lé. A végén ízlés szerint ízesítem kevés sóval és cukorral. Ez az adag nem kétszemélyes, de érdemes többet csinálni, mert húsok mellé jó köret.

Amennyiben krumplipürét is adunk mellé – ahogy én tettem –, annak készítését úgy kell időzíteni, hogy a máj sütésekor már kész legyen, mivel a májnak nagyon kevés idő kell. A májból négy-öt kisujjnyi vastag szeletet vágok, közvetlenül sütés előtt sózom, picit borsozom, majd forró vajban (kb.6 dkg) hirtelen megsütöm, ez kb. 3 perc. Ha megsült, tányérra szedem, melegen tartom. Nem szabad teljesen átsütni, az a titka. Az almákból karikákat vágok, magházukat kiszúrom, és a libamáj sütéséből visszamaradt vajban kb. két perc alatt átsütöm. Ne legyen puha, akkor jó, ha roppanós. Ezt is kiszedem, melegen tartom.

A tokaji mártáshoz a visszamaradó vajba öntöm a bort, erős lángon elpárologtatom az alkoholt, hozzáadom a mazsolát, pár percig rotyogtatom, majd kb. 5 dkg vajjal kevergetve besűrítem. Tálalásnál az almaszeletek közepébe szedem a fűszeres káposztát, a májat meglocsolom a boros szósszal és adok mellé egy-két kanál krumplipürét.

Ezek után desszertet nem írok, ebben rajtatok a sor. Várom továbbá a gyors karácsonyi receptjeiteket is, ki mit főz e jeles napokra!

Zsuzsi főz