Ígéretemhez híven most a múlt heti köretes poszt folytatása következik, ezúttal zöldséges köretek következnek.

Igyekeztem többféle elkészítési módot, állagot összegyűjteni, mert van, aki jobban kedveli az egyneműbb, puhább köretet, más a roppanós zöldségekért van oda. Próbáltam arra is odafigyelni, hogy az idényzöldségek, illetve a valamilyen formában egész évben kapható zöldfélék felhasználásához is adjak ötletet.

Remélem, mindenki talál az alábbi receptek közt a kedvére valót.

Zöldségpürék

Van egy pár zöldségféle, amiből nagyon ízletes püré készíthető, és ezekkel a megszokott krumplis köret tökéletesen helyettesíthető. Ehhez nagyon alkalmas a zeller – akár almával vegyítve - , karfiol, brokkoli, sütőtök, sárgarépa, zöldborsó, cékla. A megfelelő állag eléréséhez mindig teszek hozzá pár szem krumplit, és persze egy adag vajat. Lehet dúsítani még zöldfűszerekkel, pirított hagymával is. A borsóhoz a petrezselyem, kakukkfű, menta, sütőtökhöz a rozmaring és a zsálya, sárgarépához a kakukkfű, karfiolhoz a szerecsendió passzol a legjobban. Babáknak is ideális, akár főzelék helyett. Nálunk a zöldborsó és a brokkoli a legmenőbb mind közül.

Zöldborsópüré

Hozzávalók

egy kiló zöldborsó (héjával mérve)
egy nagyobb szem krumpli
kakukkfű
só, egy csipet cukor
2-3 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán

A borsót és a krumplit megtisztítom, ez utóbbit kockákra vágom. A zöldségeket lábosba teszem, annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi, és sóval, cukorral, kakukkfűvel ízesítve teljesen puhára főzöm. Ekkor leöntöm a főzővíz nagy részét, de rajtahagyok 1,5-2 decit.
A levével együtt botmixerrel pépesítem. Én egy kicsit darabosabbra hagyom, de ez ízlés
dolga.
A borsópürét visszateszem a tűzre, a legkisebb lángra, belereszelem a sajtot, hozzáadom a vajat és egy-két percig hagyom még főni. Petrezselyemmel, mentával, pirított baconnel is dúsítható.
Akár szárazabb, akár szaftos húsok mellé megállja a helyét, bár önmagában is finom.

Csőben sült zöldség

Natúr húsok mellé nagyon szeretjük a férjemmel, a gyerekek érdekes módon kevésbé. A lényeg, hogy a roppanósra főzött illetve párolt zöldfélét a típusától függően tojássárgával elkevert tejföllel lelocsolva kivajazott tepsibe fektetem, sajttal megszórom és kb. 20 perc alatt összesütöm. Lehetne besamellel is készíteni, de én azt túl nehéznek tartom. Az öntetet általában kevés frissen őröl borssal, szerecsendióval ízesítem, de mehet bele kevés tört fokhagyma, aprított zöldfűszer is,.

Sajtos zöldbab

Hozzávalók

50 dkg zöldbab (zöld hüvelyű, fagyasztott)
egy tojás
3 dl tejföl (fele tejszín is lehet)
6-8 dkg reszelt sajt
egy-két evőkanál zsemlemorzsa
vaj a tepsi kikenéséhez
só, reszelt szerecsendió

A zöldbabot sós, forró vízben roppanósra főzöm, leszűröm, közben hideg vizet engedek rá, nehogy elveszítse a ress állagát. Egy kis tepsit vékonyan kikenek vajjal, megszórom a zsemlemorzsával. Beleteszem a jól lecsöpögtetett babot. A tojást felverem, elkeverem a tejföllel, sózom, reszelek bele szerecsendiót és a babra öntöm. A tetejét megszórom a sajttal, és 15-20 perc alatt előmelegített sütőben készre sütöm. Szárazabb húsok mellé jó köret, elkészíthető brokkolival, karfiollal, de még leveles spenóttal is.

Párolt zöldség

Na, ez nem igazán az én műfajom, amit ebből igazán kedvelek, az a spenót, a morzsolt kukorica, kelbimbó és az abszolút első, az angol zöldbab, a mindenféle zöldségkeverékeket ki nem állhatom. Mindet vajjal készítem, nem is kevéssel. A spenót és a zöldbab esetében a vajat megolvasztom, kis lángon megfuttatok benne 2-3 gerezd felszeletelt fokhagymát, rádobom a vízzel leöblített spenótleveleket, illetve az 1-2 percig forró vízben előfőzött zöldbabot. Rázogatva 2-3 percig hagyom összepárolódni, a zöldbabot a végén meghintem kevés összetépkedett bazsalikommal és egy-két csepp citromlével.

A kukoricához vajon felkarikázott póréhagymát fonnyasztok, ebbe dobom a kukoricát, átforgatom, sózom és tálalom is. Van, hogy öntök alá fél decinyi tejszínt is, és kevés kakukkfűvel is ízesítem.

Nem ebben a franciás stílusban készül az egyik klasszikus köret, a párolt káposzta, ami szintén családi kedvenc. Az a tapasztalatom, hogy kevesen tudják jól elkészíteni, vagy túl puha, vagy túl savanyú, vagy pedig túl édes lesz. A következő recepttel ezeket a hibákat el lehet kerülni.

Almás lilakáposzta

kis fej lilakáposzta (max. 70 deka)
egy fej hagyma
egy nagyobb, savanykás alma
pohárnyi száraz vörösbor
balzsamecet
köménymag, cukor, só, olaj

Az olajon a hagymát megpirítom, egy kanál cukorral megszórom, beledobom a köményt, ha szirupos kezd lenni, hozzáadom a vékony csíkokra vágott lilakáposztát. Nem szeretem reszelve, mert a végén még roppanósnak kell maradnia, úgyhogy késsel aprítom fel. Amikor a káposzta kezd már keménységéből veszteni, aláöntöm a vörösbort és fedő alatt párolom kb. 20 percig. Ha majdnem puha, beledobom a hámozott, nagyobb kockákra vágott almát, ízesítem a balzsamecettel. Akkor jó, ha se nem túl édes, se nem savanyú.

Ezt az alapot lehet fűszerezni szegfűszeggel, csillagánizzsal, fahéjjal, mazsolával, balzsamecet helyett mehet valamilyen más enyhe ecet is bele.  Libához, kacsához, de sertéssülthöz is elengedhetetlen körítés a hagymás tört krumpli mellett.

Grillzöldség

Ez az egyik legkedvesebb nyári köretem, jó idő esetén grillen, rossz időben sütőben készítem.

A zöldségeket tetszőlegesen feldarabolom, lényeg, hogy a darabok ne legyenek túl kisméretűek. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, beleszórom a zöldséget, rálocsolom az olajat, megszórom az aprított fűszerekkel (szárított is lehet), kevés sóval, kézzel össze is forgatom. Sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített forró sütőben kb. fél óra alatt puhára-pirosra sütöm.

Általában gomba, kaliforniai paprika, cukkini, negyedelt lilahagyma kerül a tepsibe kakukkfűvel, rozmaringgal, de mehet bele padlizsán, koktélparadicsom-fürt is.

Ebből akár előétel, saláta is készülhet.  Más, télies jellegű összeállításhoz sárgarépát, sütőtököt, céklát, fehérrépát veszek, és szintén zöldfűszerekkel, vagy akár római köménnyel, fokhagymával ízesítem. Ezek a gyökérzöldségek klasszikus sültekhez  a legjobbak, de könnyű vacsora is lehet belőlük, kevés fűszeres joghurtba mártogatva. A mediterrán változatot előszeretettel keverem rizottóba is.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?