A cukkinis poszthoz kommentelt Mégnem, aki főzelék-feltétek receptjeit kérte, most az ő kérésére erről írok.

 

A főzelékekhez mindenkinek van bevált feltétje, ez nálunk sincs másképp. Én például a pörköltet nem szeretem feltétnek, leginkább fasírttal, sült hússal, vagy tükörtojással párosítom a különféle zöldeket.

A kelkáposztához, tökhöz leginkább fasírtot adok, amit néha egyben sütök, de a család golyókban jobban kedveli. A zöldborsóhoz tükörtojás, a gyerekeknek halrúd, vagy halpogácsa jár, de anyukám régen például gyakran adta rántott csirkemellel is. A spenótot, sóskát szigorúan tükörtojással esszük, és néha sült krumplit is készítek hozzá, a saláta-, cukkini- és krumplifőzeléket sült hússal kínálom. A lencsét, babot benne főtt füstölt hússal, a már emlegetett sült hússal, vagy nagy ritkán fasírttal tálalom. Most két kevésbé ismert, és egy régi családi kedvenc receptje következik.

Sült hús főzelékre

Hozzávalók

4-5 szelet sertéscomb, tarja, vagy lapocka
2-3 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
egy zöldpaprika
só, bors,olaj,
egy kiskanál pirospaprika (elmaradhat)
egy kiskanál köménymag

A hússzeleteket forró olajon erős tűzön megkapatom, ha már van színe, rászórom a félfőre vágott hagymákat, a nagyobb darabokra vágott fokhagymát, a kisebb darabokra vágott paprikát, sózom, borsozom ízlés szerint és pár percig így sütögetem. Ha a hagymák kezdenek összeesni, a hússzeleteket megfordítom, így az ízesítők alulra kerülnek a serpenyőben. Rászórom a köményt, a paprikát, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt közepes tűzön rotyogtatom. A vizet apránként elfövi, ekkor mindig pótolom, de már ne lepje el a húst. Ha már félig puha, leveszem a fedőt, erősebb lángnál folytatom a főzést, folyamatosan pótolva a vizet. Attól, hogy párszor elfőzöm a levét, nagyon ízes szaftja lesz. Ha a hús is megpuhult - rendszerint vajpuha lesz - tálalom. Hidegen is finom.

Sült rizsgolyó

Önmagában is jó, de spenót, sóska mellé feltétnek is megfelel. A gyerekek általában szokták szeretni.

Hozzávalók

20-30 dkg maradék párolt rizsköret vagy rizottó
egy golyó mozzarella
két tojás
zsemlemorzsa
olaj

A rizottót összedolgozom egy nyers tojással és golyókat formálok belőle. Van olyan, hogy a rizshez nem is adok tojást, úgy is összeáll a massza. A golyók közepébe egy kocka mozzarellát teszek. A másik tojást felverem, a golyókat megforgatom benne, majd zsemlemorzsába forgatom és bő, forró olajban aranybarnára sütöm. Papírtörlőn lecsepegtetem a felesleges olajat, majd tálalom. A rizses massza maradék párolt zöldséggel is gazdagítható.

Krumplis halpogácsa

Spenót, sóska, zöldborsó, finomfőzelék mellé passzol a legjobban, azoknak ajánlom, akik szeretik a halrudat, de inkább elkészítenék otthon a bolti helyett. Előnye, hogy gyakorlatilag öt perc alatt megvan, utána már csak sütni kell. A masszát tetszés szerint lehet zöldfűszerekkel ízesíteni.

Hozzávalók

50 dkg tengeri halfilé
2 darab főtt krumpli (kis méretű)
2 tojás
liszt
egy fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
fél citrom leve és reszelt héja
só, bors
olaj a sütéshez

A halat és a krumplit mixerben pépesítem. Hozzáadom a felaprított hagymát, a lereszelt fokhagymát, a citromlevet és –héjat, sózom, borsozom. Belekeverem a két tojást és annyi lisztet adok hozzá, hogy jól formálható masszát kapjak (mint a tócsninál).
Serpenyőben kevés olajat forrósítok és ebben sütöm ki a pogácsákat.

Kíváncsi vagyok arra, nálatok milyen főzelék-feltét párosítások a legkedveltebbek.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

(Zsuzsi főz indult a Goldenblog versenyen a gasztro kategóriában, itt lehet rá szavazni - a szerk.)