Hát, sajnos – vagy szerencsére – ez sem egy alakkímélő téma, de úgy gondoltam, hogy aktualitása miatt érdemes összeszedni a farsangkor oly népszerű fánkkal kapcsolatos recepteket.
A farsang időszaka vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tart, amely a virágvasárnap előtti 40. nap, idén március 9-re esik. Az időszak érdekessége, hogy ugyan két egyházi jeles nap határolja, maga a farsang inkább a néphagyomány ünnepe, nem kapcsolódik hozzá egyházi liturgia. A farsang a párválasztás, a vidám mulatságok és a téltemetés időszaka egyben. Az étkezésben a bőséges eszem-iszom a jellemző, gyakori a disznóvágás ebben az időszakban, ennek megfelelően sok hús, nehezebb téli ételek, zsírban sült édességek kerülnek asztalra, már csak azért is, mert farsang után következik a böjt időszaka, amit valahogy át kell vészelni.
Szokás volt disznófejet, kolbászt enni, a levesbe hosszú tésztát főzni, hogy a termés is hosszúra nőjön, no meg fekete tyúkot vágni, annak érdekében, hogy népes legyen a baromfiudvar. A legismertebb farsangi eledel a fánk, amiből eltettek egy-két darabot, kiszárították, porrá törték és az év folyamán a beteg állatok eleségébe keverték gyógyírként.
A fánk keletkezéséhez egy humoros történet is kapcsolódik. Állítólag Bécsben az egyik neves pékmester elhalálozott, így a pékséget özvegye vette át, akinek rutin híján lassabban ment a munka, ezért az üzletnél gyakran kellett sorba állni. A kuncsaftok türelmetlenségét az özvegy nemigen állhatta, így egy adag kenyértésztát vágott valamelyikük fejéhez. A tészta célt tévesztett, forró olajba esett és fánk lett belőle.
Ha már ennyi szó esett róla, ideje a tettek mezejére lépni, és sütni néhány fánkot, az alábbi receptek alapján.
Klasszikus szalagos fánk
50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
3 tojássárga
egy evőkanál rum
egy evőkanál porcukor
egy citrom leve és reszelt héja
egy evőkanál porcukor
egy csomag vaníliás cukor
3 dkg élesztő (vagy egy csomag szárított)
kb. egy bögre langyos tej
5 dkg vaj felolvasztva
csipet só
Az élesztőt fél bögre langyos, cukros tejben megfuttatom, majd a többi hozzávalóval közepesen kemény kelt tésztává dolgozom. Az olvasztott vajat legutoljára dagasztom bele a tésztába. Ha szárított élesztőt használok, azt nem kell megfuttatni, egyenesen a lisztbe szoktam keverni. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom és pohárral kiszaggatom, majd tiszta konyharuhával letakarva egy-másfél órát hagyom kelni. Utána annyi olajat forrósítok, hogy a fánkok derekáig érjen, és ebben sütöm ki úgy, hogy a tetejüket – melynek közepét ujjal benyomtam – kis lángon fedő alatt, az aljukat pedig fedő nélkül, nagy fokozaton sütöm. Ettől lesz szép szalagos. Papíron lecsepegtetem és baracklekvárral tálalom.
Anyu féle túrófánk
A túrótól könnyebb a tésztája, mint a szalagos fánké, és az az érdekessége, hogy nincs benne cukor, épp ezért bírja el a cukorba forgatást, amit kevés cukorral elkevert kakaóporral is meg lehet oldani. Túró helyett ricottával is készítettem már, az is nagyon finom.
25 dkg túró
25 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 tojás
2 dl tejföl
csipet só
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a forgatáshoz
A túrót villával megtöröm, hozzákeverem a tojásokat, a tejfölt, majd végül a lisztet és nokedli sűrűségű tésztává dolgozom. (Lehet a tésztába tenni vaníliáscukrot vagy citromhéjat, esetleg mindkettőt.)A tésztát kb. egy óráig hűtőben pihentetem. Ha ez az idő eltelt, olajat forrósítok – bő olajat, mint más fánkoknál is szokás –, evőkanállal az olajba szaggatom a masszát, és 4-5 perc alatt aranybarnára sütöm a túrófánkokat. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetem róluk a felesleges olajat és még melegen vaníliás porcukorban megforgatom őket. Lekvárral kínálom, de ha kakaóba forgattam, ez elmaradhat.
Csöröge
A hagyományosra egyáltalán nem hasonlító, ropogós tésztájú fánkféle. Egyes vidékeken kelt tésztából is készítik, akik ezt szokták meg, ebben a receptben csalódhatnak.
25 dkg (rétes)liszt
2 tojás
egy evőkanál rum
egy evőkanál porcukor
csipet só
diónyi vaj
kevés tejföl
olaj a sütéshez
lekvár a tálaláshoz
A lisztet a tojással, sóval, cukorral, rummal, vajjal és kevés (egy-két evőkanál) tejföllel rugalmas tésztává gyúrom. Kinyújtom késfok vastagságúra és tenyérnyi téglalapokra vágom. Minden forma közepén ejtek egy metszést, amelyen a téglalapok rövidebbik oldalait átbújtatom, így kapom meg a jellegzetes csöröge-formát. A fánkokat bő forró olajban aranysárgára sütöm, lecsepegtetem, és frissen, lekvár kíséretében tálalom. Ha áll, már nem olyan jó, de ez nem túl nagy adag ahhoz, hogy maradjon belőle.
3+1 Francia sajtos fánk (gougére)
Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy kakukktojás, amit Rick Stein receptje alapján szoktam készíteni. Ez gyakorlatilag egy sós égetett tészta, sós képviselőfánk, a kevésbé édesszájúak legnagyobb örömére.
7,5 dkg vaj
215 ml hideg víz
9,5 dkg átszitált liszt
3 nagy tojás
7,5 dkg reszelt sajt (emmentálit használtam)
egy teáskanál só
A vajat a vízzel lábosba teszem és kis lángon addig melegítem, amíg a vaj felolvad. Utána felforralom, majd hozzáadom a lisztet és a sót. Addig keverem, amíg a hozzávalókból csomómentes massza lesz, amely elválik az edény falától. Ezután langyosra hűtöm, és robotgéppel egyenként beledolgozom a tojásokat. Hozzáadom a reszelt sajt háromnegyedét.
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tésztából kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsire kisebb halmokat adagolok, megszórom őket a maradék sajttal, és 20-25 perc alatt megsütöm.
Várom a fánkreceptjeiteket, és kommatnjeiteket, témajavaslataitokat!
Zsuzsi főz