Lassan itt van a dió és a mogyoró szedésének ideje, már ahol nem fagyott szét még tavasszal a növény, mint nálunk.

Emiatt arra gondoltam, hogy diós, mogyorós recepteket hozok erre a hétre. Igyekeztem nem csak süteményekkel előjönni, így két sós fogás is helyet kapott a válogatásban.

Mindkét csonthéjas mag magas mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmaz, fehérjetartalmuk is nagyobb, mint egyéb gyümölcsöké, emiatt energiatartalmuk is magas (bár a nem kiszárított, friss dióban-mogyoróban feleannyi kalória van, mint a szárazban ).

Zsírsavtartalmuk miatt jó hatásúak a szív-és érrendszerre, magas a B-vitamin, magnézium, kalcium, foszfor és káliumtartalmuk, ezért érdemes fogyasztani belőlük rendszeresen kisebb mennyiséget.

Ehhez az alábbi receptekkel csinálnék kedvet.

Mágnás diós pite

 Igazi nagymamás házi sütemény, könnyű elkészíteni, kiadós, és nagyon finom.

Hozzávalók

30 dkg liszt
1 sütőpor
22 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
1 citrom
házi baracklekvár
20 dkg cukor
3 tojás
15 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor

A sütőport belekeverem a lisztbe, a liszthez adom a 10 dkg cukrot, a vajat, a citrom reszelt héját és a felének a kifacsart levét, beleütöm a tojást és összegyúrom. A tésztát 1/3-2/3 arányban kettévágom. A nagyobb részt lisztezett munkalapon kinyújtom és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, gazdagon megkenem baracklekvárral. A tetejéhez a három tojás sárgáját alaposan kikeverem a 20 dkg cukorral, meg a vaníliás cukorral, hozzáadom a diót, végül beleforgatom a három tojásfehérjéből vert kemény habot. Ezt a diós masszát egyenletesen a tésztára kenem. A maradék tésztából megpróbálok egyforma rudacskákat sodorni és berácsozom velük a sütemény tetejét. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt sül meg. Csak kihűlés után vágom fel éles késsel kockákra, mert a diós réteg eléggé törik.

 

Sültpaprikás diókrém

Különleges, keleties ízvilágú kence, pitára kenve vagy zöldséggel mártogatva könnyű vacsora, vagy előétel is lehet.

Hozzávalók

3 nagy piros kaliforniai paprika
2 dl dióbél
3 dl morzsa szikkadt kenyérből
3 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
2 kiskanál római kömény frissen őrölve
egy citrom leve
egy kiskanál balzsamecet (elvileg ehelyett gránátalma-melasz kéne, de nincs)
egy kis szárított chilipaprika


A paprikákat tepsire teszem és előmelegített jó forró sütőben megsütöm, amíg a héjuk kissé megfeketedik, és a húsuk összeesik. Ezalatt a kenyérből aprítógéppel morzsát állítok elő, a diót száraz serpenyőben kicsit megpirítom és megőrlöm. Ha a paprika megsült, a héját lehúzom – jót tesz ilyenkor 10 perc pihenő nejlonzacskóban vagy nedves konyharuha alatt, mert a keletkező gőztől könnyebb hámozni. Innentől felgyorsulnak az események: a hámozott sült paprikát, a diót, a morzsát az olívaolajjal és a citrom levével turmixgép poharába teszem, ízesítem a chilivel, római köménnyel, ecettel, sóval, belereszelem a fokhagymákat, majd homogén állagúra pépesítem. Szobahőmérsékleten tálalom a már fent említett módokon.

 

Csokoládés mogyorótorta

Liszt nélkül készülő, egyszerű torta, melynek alapötletét a Nagy Süteménykönyvből vettem.

Annak ajánlom, aki a töményebb ízű, de nem krémes süteményeket szereti.

Hozzávalók

25 dkg 60 %-os étcsokoládé
6 tojás szétválasztva
8 evőkanál cukor
egy evőkanál rum
20 dkg mogyoró

A mogyorót durvára töröm, ezt legjobb úgy megtenni, hogy a zacskót konyharuhába tekerem és sodrófával elnáspángolom. Ha ez megvan, száraz serpenyőben kis lángon megpirítom, majd félreteszem. A csokoládét összetördelem, vízgőz felett megolvasztom, és hagyom langyosra hűlni.
A tojássárgákat a cukorral addig keverem, amíg habos nem lesz és kifehéredik. Hozzáadom az olvasztott csokit, a rumot és a mogyorót és ezzel is összekeverem. Másik edényben kemény habot verek a fehérjékből, majd óvatosan beleforgatom a csokoládés masszába.
Az egészet kivajazott kapcsos tortaformába öntöm és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm.
Hidegen, jéghideg tejszínnel nyakon öntve a legfinomabb.

 

Barackos-diós (mogyorós) csiga 

Hozzávalók

12 dkg túró (ricotta)+ egy evőkanál
0.5 dl tej
5 evőkanál olaj
6 dkg porcukor
csipet só
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
10 dkg dió (mogyoró)
egy üveg sárgabarack/őszibarack befőtt

A túrót áttöröm, elkeverem az olajjal, tejjel, hozzáadom a sót, cukrot, a sütőporral elkevert lisztet. Az egészet rugalmas tésztává nyújtom, és 40x50 cm-es téglalappá formázom. (Na nekem ez tart mindig a legtovább.)
A diót/mogyorót durvára vágom és összekeverem a lecsepegtetett, nagyon apróra vágott barackkal. Elvileg ez lenne a töltelék, de hogy jobban összeálljon én még kevertem bele egy evőkanál ricottát is. A tölteléket elosztom a tésztán úgy, hogy a széleken két centis sávot szabadon hagyok, és feltekerem. A tekercset felszeletelem, sütőpapírral kibélelt tepsire fektetem és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. Még melegen megszórom fahéjas porcukorral.

 

Mogyorószósz húsok mellé

Az előzőekhez képest kakukktojás, mert földimogyoró, pontosabban mogyoróvaj felhasználásával készül ez a mártás, amit leginkább natúr vagy grillezett húsokhoz – főként csirkéhez – szoktam elkészíteni.

Hozzávalók


fél doboz kókusztej
3-4 evőkanál darabos földimogyoróvaj
egy piros chili
két evőkanál édes chiliszósz
fél lime leve, só

A hozzávalókat lábosba teszem és kis hőfokon összemelegítem. A kókusztej és a mogyoróvaj mennyisége tetszés szerint változtathatók, annak megfelelően, hogy mennyire sűrű mártást akarunk. A szószt langyosan tálalom..

 

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz