Erősen gondolkodtam, miről írjak a héten, ekkor jutott eszembe, hogy barackos desszertekről még nem esett szó, úgyhogy most ez következik. A lédús barack általában mindenki kedvence, jól behűtve igazán jó frissítő ebben a melegben, de sütésre is igazán alkalmas, én nagyon szeretem mind az őszi-, mind a sárgabarackot, no meg a nektarint is (nyersen enni leginkább ezt).
A barackfélék igen lédúsak, rostban, C-és B vitaminokban gazdagok, Az őszibarack biotin és niacintartalma miatt nagyon jót tesz a bőrnek, csökkenti a vérnyomást, a szívre is jó hatással van a benne levő kálium-nátrium, és annak aránya miatt. A sárgabarack gazdag A-és C-vitaminban, folsavban, niacinban és káliumban, és nem mellesleg az egyik legfinomabb ízű gyümölcs szerintem. Érdemes tehát kísérletezni velük, befőzni befőttnek, lekvárnak, gyümölcslevesbe, süteménybe tenni.
Aki nem ennyire édesszájú, próbálja ki, salátaként a nektarint kevés sonkával, mozzarellával, rukkolával, olívaolajjal és citromlével megcsepegtetve, így is igazán finom. Fűszereként frissen őrölt feketeborsot, bazsalikomot szoktam használni hozzá.
És most jöjjön pár kevésbé ismert barackos desszert.
Sárgabarackos tejszínes pite
Hozzávalók
- 17 dkg finomliszt
- 1 evőkanál porcukor
- 12 dkg hideg vaj
- csipet só
- 2-3 evőkanál hideg víz
A töltelékhez: - 40 dkg sárgabarack
- 3 tojás
- 3 dl tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- csipet fahéj (elhagyható)
- egy evőkanál mandulalikőr(vagy egy kávéskanál aroma)
A tésztához a finomlisztet összeszitálom a sóval és a cukorral. A vajat kisebb kockákra vágom, a liszthez adom, és egy villával addig nyomkodom, amíg morzsalékossá válik. Ekkor kanalanként adagolva a vizet, összegyúrom. Nekem 2 kanál víz elég volt hozzá. A tésztát folpackba csavarva egy órát pihentetem a hűtőben.
Ha ez az idő eltelt, lisztezett felületen kinyújtom a tésztát és kibélelek vele egy tetszőleges (kb. 25 centis) sütőformát úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Nem kell megijedni, ha nem sikerülne a nyújtás, én kisebb darabokra vágtam a tésztát és tenyérrel lapogattam a formába. A tésztát megszurkálom, fóliát terítek rá, erre nehezéket (bab/lencse) teszek, és előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig sütöm.
Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket. A barackokat kimagozom és negyedekbe vágom. A tojást a cukorral, tejszínnel, fahéjjal és a likőrrel habosa keverem.
Az elősütött tésztáról leveszem a nehezéket és a fóliát és kirakom a sárgabarackkal, majd ráöntöm a tojásos tejszínt. A sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentem és addig sütöm a süteményt, amíg a krém kocsonyássá-rezgőssé válik. Ez kb. 25 perc. Hűtve tálalom.
Piskótatekercs barackos mákkrémmel
Hozzávalók:
A tésztához
- 4 tojás
- 12 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
- ½ kávéskanál sütőpor
A krémhez
- 25 dkg mascarpone
- 2 evőkanál joghurt
- egy citrom
- 6 dkg porcukor
- 2-3 darab sárgabarack
- 8-10 dkg darált mák
A piskótatekercshez a tojásokat szétválasztom. A sárgákat 6 deka cukorral addig keverem, amíg sűrű habos masszát nem kapok, és a színe kifehéredik. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és ezzel is jól összedolgozom. Másik tálban robotgéppel a fehérjékből kemény habot verek, közben apránként hozzáadom a maradék 6 dkg porcukrot. A kész habot óvatosan, több részletben beleforgatom a lisztes keverékbe. A sütőt 180 fokra előmelegítem, a gáztepsit kibélelem sütőpapírral. A piskótamasszát lapos, széles pengéjű késsel téglalap alakban rákenem a sütőpapírra, úgy ügyeskedek, hogy a massza lehetőleg mindenhol egyenlő vastagságú legyen. A tésztát 12-15 perc alatt világosra sütöm. Ekkor jön a mutatvány: egy konyharuhát vékonyan megszórok cukorral, és a megsült tésztát azonnal ráborítom, a sütőpapírt lehúzom róla és a keskenyebbik felénél kezdve, a konyharuha segítségével feltekerem. A tekercset összetekert állapotban rácson hagyom kihűlni.
Közben elkészítem a krémet. A mascarponét a joghurttal, cukorral, a citrom levével és reszelt héjával habosra keverem, beleszórom a mákot és a kis darabokra vágott sárgabarackot. A kihűlt tekercset óvatosan kitekerem, egyenletesen megkenem a mákkrémmel, majd összetekerem és pár órára behűtöm. Éles késsel szeletekre vágom tálalásnál.
Tejszínes sültbarack-krém
Hozzávalók:
- négy nagy sárgabelű őszibarack
- 4 dl házi tejszín
- egy csomag zselatin fix (hidegen keverhető)
- 3-4 kanál porcukor
- fahéj
- kristálycukor
- a díszítéshez barack
A barackokat félbevágom, a magjukat kiszedem és a magházzal felfelé jénaiba sorakoztatom. A vágási felületet meghintem egy kevés kristálycukorral és fahéjjal és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt puhára sütöm. A barackok héját lehúzom, a sütőtálban maradt karamelles levet ráöntöm és botmixerrel pépesítem. Kihűtöm.
A gyümölcspéphez keverem a zselatint, egy percig tovább keverem, hozzáadom a tejszínből vert habot és porcukorral édesítem. Kelyhekbe vagy kis tálkákba töltöm, barackkal díszítem és legalább három órát dermesztem a hűtőben tálalás előtt.
Barackos rizstorta
Hozzávalók:
- 30 dkg kerekszemű rizs
- 5 dl tej
- egy vaníliás cukor
- egy citrom reszelt héja
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 5 dkg vaj + a forma kikenéséhez egy kevés
- 4-5 nektarin
- fahéj
A rizst lábosban felteszem főni annyi vízzel amennyi szűken ellepi és adok hozzá egy csipet sót is. Addig főzöm, amíg a vizet fel nem szívja, ekkor felöntöm a tejjel, ízesítem vaníliás cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal. Tovább főzöm, amíg puha és krémes lesz, az utolsó öt percben adok hozzá még öt deka cukrot is, és ezzel készre főzöm. Hagyom langyosra hűlni.
A tojásokat szétválasztom, a sárgákat öt deka cukorral és öt deka puha vajjal habosra keverem, és beleforgatom a már langyos tejberizsbe. A fehérjékből öt deka cukorral kemény habot verek és ezt is óvatosan, lazán a rizsbe forgatom. Kivajazott tortaformába öntöm, a tetejét kirakom felkockázott nektarinnal és előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm. Mivel magas volt a forma, nekem ez kb. egy órát vett igénybe. Állítólag melegen kellene enni, én azonban langyosan vagy hidegen szeretem.
Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.
Zsuzsi főz