Folytatva a szezonális zöldség-gyümölcs sorozatot, most mindenki kedvence, az eper következik. Pontosabban szamóca, mert ez lenne a növény valódi neve, a termesztett szamócát hívjuk földiepernek.

Az egy dolog, hogy nem ismerek olyat, aki ne szeretné, de egészségünkre számos jótékony hatása van. Magas a C-vitamin tartalma, vértisztító, méregtelenítő hatású, emellett a szív-és érrendszeri megbetegedések, kötőszöveti gyulladások, rákmegbetegedések és agyérelmeszesedés kialakulásának kockázatát is csökkenti. Aki nem szívesen eszi, összetörve kenje az arcára, mert bőrápoló, -fiatalító pakolásként is kiváló.

Egyetlen hátránya, hogy apró magvas gyümölcs, ez pedig allergiás reakciót, csalánkiütést válthat ki, emiatt másfél éves kor előtt nem tanácsos a gyermekeknek adni, és azután is csak fokozatosan lehet bevezetni, figyelve az esetleges bőrreakciókat.

A legtöbben magában, ne adj’ isten cukrozva, tejszínhabbal fogyasztják, sokan eszik tejföllel is – ami mellesleg nagyon finom – de azért érdemes süteményekbe, krémekbe is tenni belőle. Sós ételekhez, főleg salátákhoz is társítható, jól áll neki a bazsalikom, a gyömbér, a rózsabors és a balzsamecet, aki nem riad vissza az érdekesebb ízhatásoktól, próbálja meg ezekkel az ízekkel.

Tipp: június elején szokott Tahitótfalu eperfesztivált rendezni, jó kis program, de ha ezt elmosná az eső, mint tavaly, akkor is érdemes Dunabogdány-Tahitótfalu környékére látogatni, mert sokan termesztik, és a házak kapui elé kiülve elég jó áron árulják a kifogástalan minőségű epret.

Én most – magamhoz hűen – pár epres édesség receptjét hoztam.

Epres-rebarbarás rácsos pite

Az eper-rebarbara klasszikus párosítás, érdemes kipróbálni, akár lekvárba is.

A tésztához

30 dkg liszt
17 dkg vaj
3-4 evőkanál hideg víz
egy csipet só
egy evőkanál cukor

A töltelékhez

45 dkg tisztított rebarbara
45 dkg eper
17 dkg porcukor
4 dkg finomliszt (lehet 6 dkg is)
2 dkg vaj

A tészta hozzávalóit összegyúrom. Ezután lehet pihentetni kb. egy órát a hűtőben, de akár azonnal is felhasználható. A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tészta kétharmadát lisztezett felületen kinyújtom, kibélelek vele egy 22-24 centi átmérőjű cakkos szélű piteformát, ami kb. négy centi mély, ennek hiányában kapcsos tortaformába helyezem úgy, hogy 2-3 centis pereme is legyen.

A töltelékhez a rebarbarát egy centis darabokra vágom, az epret félbe, vagy – ha nagyok a szemek – negyedekbe aprítom. Tálba teszem és összekeverem a liszttel meg a cukorral, vigyázva, hogy ne nagyon törjem össze. A keveréket a tésztakosárba rendezem, és a vajat rámorzsolom a gyümölcs tetejére. A maradék tésztát kinyújtom, kb. egy centi széles csíkokra vágom és berácsozom vele a süteményt. A rácsot tejjel lekenem, és az előmelegített sütőben 45-50 percig sütöm, amíg a gyümölcsös töltelék kissé besűrűsödik. Langyosan vagy hidegen tálalom.

Epres gombóc

60 dkg héjában főtt, áttört krumpli
egy tojás
2 dkg vaj
15 dkg liszt
csipet só
25 dkg eper
vajas zsemlemorzsa a forgatáshoz
fahéjas cukor a megszóráshoz

A langyos főtt krumplit a tojással, vajjal, liszttel, sóval puha, rugalmas tésztává dolgozom össze. Ezután kb. egy órát állt, amíg a levest készítettem, szerintem ez még jót is tett neki. Ezután lisztezett munkalapon fél centi vastagra nyújtom a tésztát, kb. 5x5 centis négyszögekre vágom, és a lapok közepére teszek egy-két szem megtisztított megmosott epret attól függően, hogy mekkora szemű a gyümölcs. A tészta négy sarkát összecsípem, majd a tenyeremben gombóccá formázom. Forró, enyhén sós vízben addig főzöm a gombócokat, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ekkor kiszedem őket és lecsepegtetés után vajas pirított zsemlemorzsába forgatom. Fahéjas cukorral megszórva tálalom.

Poharas eperkrém

35 dkg eper+ pár szem a díszítéshez
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
3-4 evőkanál porcukor
egy rúd vanília belseje
pár csepp frissen facsart citromlé
fél pohár száraz/félédes fehérbor

Az epret megmosom, leszárogatom, majd kis darabokra vágom. Pár szemet félreteszek a díszítéshez. A feldarabolt gyümölcsre rákanalazom a cukrot, ráöntöm a bort, ízesítem a vaníliával és a citromlével. Jól összekeverem, és kb. 10 percig állni hagyom. Ha az idő eltelt, a mascarponét hozzákeverem az eperhez. A műveletet robotgéppel végeztem, így a gyümölcsdarabok kissé eldeformálódtak. A tejszínt habbá verem és beleforgatom az epres krémbe.
A félretett eperszemeket hosszában lapokra vágom és egy nagyobb borospohár alját kibélelem. Erre kanalazom óvatosan az epres krémet, a tetejét szintén eperrel díszítem. Pár órára behűtöm, mielőtt ennénk. Ebből a mennyiségből két extra/három nagy/négy normál adag jön ki.

Krémes túrótorta eperrel

Mindenkinek javaslom süteményekhez, krémekhez a krémes túró kipróbálását. Ugyan a mi túrónkhoz köze nincs, inkább tejfölszerű, joghurt ízű képződmény, de gyümölcsös desszertek készítéséhez ideális.

A piskótalaphoz

3 tojás
6 dkg cukor
9 dkg liszt
csipet só

A krémhez

egy vödör (50 dkg) krémes tehéntúró (Lidl-ből)
másfél csomag dr. Oetker zselatin fix (főzés nélküli)
2 dl tejszín
fél citrom leve és reszelt héja
4-5 evőkanál porcukor

A gyümölcshöz

30 dkg eper
2 cm-es gyömbérdarab
egy evőkanál porcukor

A piskóta hozzávalóiból tésztát készítek: kettéválasztom a tojásokat, a fehérjét a csipet sóval elkezdem habbá verni. Ha félig felvertem, mehet bele a cukor, amivel kemény habbá verem, ekkor óvatosan beleforgatom a tojássárgáját és az átszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben – a sütő nyitogatása nélkül – 10-15 perc alatt világos színűre sütöm. További felhasználás előtt kihűtöm.

Az epret megtisztítom, lapokra vágom, ráreszelem a gyömbért, megszórom a porcukorral és negyed órát így pihentetem. A krémhez a vödrös túrót elkeverem a citrom levével és héjával, másik edényben habbá verem a tejszínt. A krémes túróhoz hozzáadom a zselatint és robotgéppel egy percig verem. Ezután kerül bele a tejszínhab és a cukor, amivel jól összeforgatom. (Nagyon fontos, hogy a cukor mindig a zselatin elkeverése után következzen).

Összeállítom a tortát: a tortaformába helyezett piskótalapon elrendezem a gyömbéres epret, majd ráöntöm a tejszínes krémet. Legalább három órát a hűtőben tartom, hogy a krém megdermedjen. (Nem kell félni, nem betonkeménységű gumis krém lesz, hanem éppen hogy vágható, rezgős.)

További epres receptjeim itt olvashatók: http://zsuzsifoz.blogspot.com/search/label/eper

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz