Zsuzsi főz recept sütés sütemény

Úgy döntöttem, erre a hétre pár süteményreceptet hozok. Olyanokat, amelyeket kevés gyakorlattal, vagy különböző konyhai ketyerék hiányában is el lehet készíteni, és kezdők is bátran próbálkozhatnak vele. A Tarte Tatintól kéretik nem megrémülni, mert pofonegyszerű, én sem gondoltam volna. Hoztam még ezen kívül egy csokis és egy almás süteményt, melyek kevert tésztával készülnek, és végül egy olyat, aminél csak be kell szórni a tepsibe a hozzávalókat, mégis finom végeredmény születik. Remélem, mindenki talál kedvére valót ezen a héten is.

Tarte Tatin á la Gordon Ramsay

Ezt a desszertet évek óta szerettem volna elkészíteni, de valahogy sosem vitt rá a lélek, gondoltam, úgyse fog sikerülni. Aztán a múlt héten végül nekiveselkedtem, és rájöttem, hogy pofonegyszerű a dolog. Alig kell hozzá valami, mégis mindenkinek ízlik, és nem mellesleg csodálatosan mutat. Gordon Ramsay receptjét követtem, és a siker nem maradt el. Konyhai analfabétáknak is ajánlom, ha a cukor nem ég le, már nyert ügyünk van.

Recept

  • 7 darab egyforma méretű alma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • egy rúd fahéj
  • három szem kardamom
  • leveles tészta

Elöljáróban a leveles tésztáról annyit, hogy én frissen feltekert, 270 grammos tésztát használtam, de fél csomag 50 dekásból is biztosan kivitelezhető a dolog.

Az almát megpucolom, kimagozom – legegyszerűbb még egyben, almakiszúróval kivenni a magházat – és félbevágom. A cukrot, fahéjat, kardamomot egy sütőbe tehető serpenyőbe, vagy alacsony falú, teflonos lábosba teszem és elkezdem magasabb lángon hevíteni, amíg buborékokat nem vet. Ekkor hozzáadom a vajat, rázogatom a serpenyőt, amíg egy világosbarnás szószt nem kapok.

Beleteszem az almákat vágott felükkel lefelé, és 10-12 percig főzöm a szószban, közben egyszer megfordítom, hogy a másik felük is karamellizálódhasson. Ha kellően puha az alma, minden darabot a vágott felével felfelé fordítok és egy öt percre félreteszem hűlni. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztából akkora kört vágok ki, ami csak egy kicsit nagyobb, mint az edényem, ráborítom a karamelles gyümölcsre és a széleknél kicsit alá is tűröm.

20-25 percig sütöm, utána kiveszem, tíz percig hagyom hűlni, majd egy jól irányzott mozdulattal nagy tortatálra borítom. Langyosan ettük, csak magában, de egy kis vaníliafagyi, vagy tejszínhab jól jöhet mellé. Minden keményebb húsú, kevésbé leveses gyümölcsből, (pl körte, szilva, barack) finom.

Bögrés csokikocka

A mértékegységeket is megadtam, hátha valakinek nem szimpatikus a bögrézés.

Recept

  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg kristálycukor (fél bögre=1.5 dl)
  • 2 tojás
  • 2 dl tej (kétharmad bögre)
  • 18 dkg liszt (egy bögre=3 dl)
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • egy csomag sütőpor
  • mokkáskanál őrölt fahéj
  • 8 dkg keserű csokoládé


A vajat habosra keverem, beleszórom a cukrot, és ezzel is jól kikeverem. A masszához egyenként keverem hozzá a tojásokat, utána hozzáadom a tejet. A lisztet, kakaót, fahéjat és a sütőport összeszitálom, majd ezt is a vajas-cukros keverékhez adom. Egy szögletes tepsit, vagy jénai tálat kivajazok és beleöntöm a kakaós masszát. Az étcsokit kisebb darabokra töröm, vagy késsel összevágom és megszórom vele a sütemény tetejét. 160 fokos előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sül meg.

Tálalható magában, valamilyen öntettel, esetleg egy gombóc vaníliafagyival, tekintettel a melegre...

Nonna Luciana almás süteménye (Ági kolléganőm receptje)

Olasz családba házasodott kolléganőm anyósának receptje, egyszerű, elronthatatlan és finom.

  • 1 kg alma (a recept szerint golden)
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 sütőpor
  • 2 kanál zsemlemorzsa+ vaj a tepsihez
  • fahéj


A két tojást 12 dkg cukorral habosra keverem, majd beledolgozok 10 dkg olvasztott vajat. Utána hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a citrom reszelt héját is. Jól összekeverem. Egy sűrű masszát kapok, azonban nem kell megijedni, az alma fogja fellazítani az egészet.
A gyümölcsöt megtisztítom és kis darabokra vágva vagy reszelve belekeverem a tésztába.
Egy kapcsos tortaformát kivajazok, megszórom zsemlemorzsával és beleterítem az almás tésztát. A maradék 2,5 dkg puha vajat a 3 dkg cukorral és fahéjjal összedolgozom és kis darabokban a tészta tetején elosztom, ahol majd kicsit ropogós kérget fog képezni (ez a legjobb az egészben). A süteményt előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm.
 
 Szórós túrós (vagy bólyi túrós, alias lusta asszony rétese)

A múltkori posztban méltatott F. Nagy Angéla receptje, kicsit átalakítva.

Recept

  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg búzadara
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 dkg túró
  • egy citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dl tej
  • 3 tojás


A vaj felével kikenek egy tepsit, jó vastagon. A por alakú hozzávalókat egy tálban összekeverem és a felét rászórom a vajra. A vilával kissé áttört túrót egyenletesen rászórom, meghintem a mazsolával és a reszelt citromhéjjal, majd a maradék lisztkeveréket rászórom. A tejet és az egész tojásokatt elkeverem, és ráöntöm a tepsi tartalmára úgy, hogy mindenütt érje. Kicsit villával megmozgatom, hogy a folyadék lejjebb is szivároghasson. A tetejére öntöm a  maradék, felolvasztott vajat és forró sütőben kb. fél óra alatt megsütöm .A teteje legyen aranybarna. Aki szereti, tálalásnál megszórhatja porcukorral, én ezt nem kultiválom.

A túróra lehet tenni 20-25 dkg gyümölcsöt, befőttet, pl meggyet.

Zsuzsi főz