Végre érik a kertemben a cukkini, ezért most gyakran kerül az asztalra. Idén ültettem a hagyományos zöld változatból két fajtát – az egyik kör, a másik nyolcszög keresztmetszetű -, és sárga héjút is. Ez utóbbit kicsit zsengébbnek találom, mint a zöldet, nagyon finom, akár salátába is.

A cukkini a tökfélék –pontosabban a kabakosok – családjába tartozik, nagyon könnyen termeszthető a kiskertben is. Fogyókúrázók figyelmébe ajánlom, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, igaz, sem ásványi anyagokban, sem vitaminokban nem kiemelkedően gazdag. A kímélő étrendbe viszont könnyen beilleszthető, elkészíthető belőle bármely tökkel készülő recept, és gyakorlatilag minden egytálételbe tehetünk belőle.

Én most megpróbálok minden fogáshoz egy-egy cukkinis receptet ajánlani.

Ropogós cukkini

Könnyű előétel vagy rágcsálnivaló, amihez a túl nagyra nőtt példányokat is el lehet használni, bár én a zsengébbeket jobban kedvelem. Jól megy hozzá a kapros vagy mentás joghurt egy kis fokhagymával kikeverve, de paradicsomszószba is lehet mártogatni.

Hozzávalók

Egy nagyméretű cukkini (50-60 dkg)
Egy tojásfehérje
5 dkg kukoricaliszt
kakukkfű, só
a sütéshez olaj

A megmosott, héjas cukkinit hasábokra vágom. A tojásfehérjéből habot verek, másik tálban a lisztet elkeverem a fűszerekkel. A cukkinit először a fehérjébe, majd a fűszeres lisztbe mártom, és wokban, bő olajban kisütöm, papírtörlőn lecsepegtetem, és valamilyen szósszal tálalom előételként vagy köretként. (Másik módszer: a fehérjét és a lisztet összekeverem, és ebbe mártom a zöldséget, így szaporább).

Cukkinifőzelék

Ezt a főzeléket gyakran ették a gyerekeim a hozzátáplálós korszakban, bátran ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók

2 kisebb cukkini

4-5 kisebb szem újkrumpli

egy kis fej hagyma

fél csokor kapor

2 dl tejföl/joghurt

egy evőkanál olaj

Az olajon a felaprított hagymát üvegesre párolom. Hozzáadom a felkockázott krumplit és cukkinit (ne vágjuk túl apróra), felöntöm annyi vízzel, amennyi félig ellepi, és fedő alatt puhára párolom. Félidőben hozzáadom a felaprított kaprot, majd ha puha a zöldség, hozzákeverem a tejfölt, és pár perc alatt összefőzöm. Langyosan a legfinomabb, halak és szárnyasok mellé ajánlom. Petrezselyemmel, de akár bazsalikommal is el lehet készíteni kapor helyett, tudom, sokan nem szeretik ez utóbbit.

 

Fetás cukkinilepény

Könnyű vacsora, ami hasonlít az ismert és közkedvelt tócsnihoz. Az adagból nagyon sok lesz, két-három főre érdemes inkább fele mennyiségekkel dolgozni.

Hozzávalók

1.5 kg cukkini
40 dkg fetasajt
egy tojás
liszt
egy közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyem
egy csokor kapor
só, bors
olaj

A cukkinit héjastól durvára reszelem és fél órára konyharuhára terítve szikkasztom, hogy a leve kicsepegjen. Utána még a két tenyerem közt ki is nyomkodom.
A kinyomkodott reszelt cukkinit mély tálba teszem, hozzáadom a felaprított hagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, az elmorzsolt fetát, és a tojással, valamint liszttel olyan sűrűségű masszává dolgozom össze, mint a tócsni tésztáját.
Sóval, frissen őrölt borssal ízesítem, majd serpenyőben, forró olajon aranybarnára sütöm az evőkanállal megformázott lepénykék mindkét oldalát.
Tálalásnál lehet még tejfölt adni mellé.

Cukkinis-zöldborsós csirkeragu

Ez készült az első kertben szedett példányokból ebédre nálunk. Fűszerként szintén az itt termett bazsalikomot használtam, egy kevés szárított oreganóval kiegészítve.

Hozzávalók

50 dkg csirkemell

egy közepes fej hagyma

három-négy gerezd fokhagyma

egy sárga cukkini

egy zöld cukkini

25 dkg zöldborsó (tisztán mérve)

egy-két evőkanál liszt

2 evőkanál olaj

5 dkg vaj

3 dl tejszín

só, bors,

szárított oregano

12-15 levél bazsalikom

reszelt citromhéj

A csirkemellet falatnyi darabokra vágom, mély tálba teszem. Sóval borssal megszórom, ráhintem a lisztet és összeforgatom. Az olajat serpenyőben felhevítem, beledobom a vaj felét, ha elolvadt, hozzáadom a csirkedarabokat és kevergetve aranybarnára sütöm. Kiszedem, félreteszem. A serpenyőbe beledobom a maradék vajat, ha felolvadt, rádobom a felaprított hagymát és a vékonyan felszeletelt fokhagymát, és üvegesre sütöm. Ekkor hozzáadom a félkarikákra vágott cukkiniket, ízesítem kevés sóval, oreganóval, és párolni kezdem. Pár perc után hozzáadom a borsót is, meg a bazsalikom egyharmadát felaprítva, és addig párolom a zöldségeket, amíg félig meg nem puhulnak. Ekkor beleteszem az elősütött csirkét, összeforgatom, felöntöm a tejszínnel, és kb. öt perc alatt készre főzöm az ételt, a főzés legvégén megszórom a nagyobb darabokra tépett bazsalikommal. Én a végén még citromhéjat is reszelek bele.

Akár magában is ehetjük, de rizst is lehet adni mellé köretnek.

Cukkinikenyér (F. Nagy Angéla receptje)

Megmondom őszintén, hogy ezzel a süteménnyel én eléggé bizalmatlan voltam, de anyósom több alkalommal is készítette – ami nagy szó, mert nem igazán szokott sütni – és nagyon ízlett. Ő a mazsola helyett étcsokidarabokkal gazdagította a tésztát, ami nem vált hátrányára.

Ebből az adagból két őzgerincforma, vagy egy nagyméretű téglaforma tölthető meg.

Hozzávalók

3 tojás

25 dkg kristálycukor

egy csomag vaníliás cukor

egy csomag sütőpor

egy mokkáskanál szódabikarbóna

2 dl olaj

40 dkg hámozott, reszelt cukkini

35 dkg liszt

10 dkg durvára vágott dió

10 dkg mazsola

csapott teáskanál fahéj

Az egész tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, szódabikarbónával és az olajjal alaposan kikeverem. Hozzáadom a reszelt cukkinit, majd a dióval, mazsolával, fahéjjal elkevert lisztet is beleforgatom. Kikent vagy sütőpapírral bélelt formába töltöm, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm. Rácsra borítva kihűtöm, csak tálalás előtt szeletelem. A felszeletelt, folpackba tekert cukkinikenyér le is fagyasztható.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz

 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?