Kicsit elfogyott az ihletem, csak ültem a gép előtt, és azon töprengtem, hogy miről írjak. Végül a vacsoránk adta az ötletet, így szezonban levő alapanyagról, a brokkoliról lesz szó. Ez a káposztaféle nagyon sokféleképpen készíthető, hálás zöldség, nálunk a gyerek egyik kedvence volt már hét hónapos korától kezdve.

Előnye, hogy tápanyagokban igen gazdag, és a többi káposztaféléhez képest könnyebben emészthető. Kalória-és zsírtartalma elhanyagolható, viszont jelentős kálium, magnézium, nátrium, vas, cink és foszfortartalommal bír, emellett gazdag C-, B-vitaminokban. Kutatások szerint rákmegelőző, méregtelenítő hatása van, amely leginkább nyersen történő fogyasztása esetén hasznosul.

Ezek a hatások nagyon kedvezőek, de még jobb, hogy – szerintem – finom is, a lányommal a vastagabb szárrészeket szívesen rágcsáljuk nyersen is, de salátába is tehető. Krumplipürét is szoktam vele dúsítani, köretnek megfőzve, vajban megforgatva nagyon finom. Készülhet belőle leves, kenyérre való krém, rakott brokkoli, egytálétel, azaz gyakorlatilag bármi. Elég gyakran esszük tésztával, ilyenkor tejszínes mártásba kerül sonkával, gombával, esetleg mindkettővel. Az alábbi receptekkel mindenkit arra buzdítanék, hogy fogyasszon belőle többet.

 

Sajtos brokkoli krémleves

70 deka friss brokkoli
1.2 liter húsleves
3 gerezd fokhagyma
5 deka reszelt edami sajt
8 deka reszelt parmezán
fél deci sör/fehérbor (elmaradhat)
só, szerecsendió, tarkabors frissen őrölve
a tálaláshoz pár csepp tejszín és parmezán

A levest felforralom, beledobom a megtisztított, egészben hagyott fokhagymát és a rózsáira szedett brokkolit puhára főzöm benne. Leveszem a tűzről, és botmixerrel egyneművé mixelem. Beleteszem a sajtokat, sózom, borsozom, ízesítem szerecsendióval, majd visszateszem a lángra, beleöntöm a sört/bort és még egyszer felforralom, hogy a sajt elolvadhasson. Tálalásnál tejszínnel csepegtetem meg a tetejét és reszelt parmezánnal megszórom. Általában vajas pirítóssal szoktuk enni. Ha gyerek is eszik belőle, az alkohol természetesen kimarad.

Brokkolis tepsis csirke

60 dkg csirkemell
30 dkg brokkoli
egy gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
10-15 dkg reszelt sajt (most parmezán és edami keveréke)
3 dkg vaj
pár levélke rozmaring
só, bors
szerecsendió

A csirkemellet lapjában szeletekre vágom, sózom, borsozom, majd kevés, rozmaringgal ízesített olajban elősütöm. Úgy szeretem, ha kívül aranybarna kérget kap. Amíg a csirke sül, sós vízben megfőzöm a brokkolit, pár perc elég neki, nem kell szétfőzni, mert úgy gusztustalan, másrészt még sütőbe is kerül majd. Ha a csirke és a brokkoli is megvan, kivajazok egy jénait vagy más sütőtálat, belefektetem a csirkeszeleteket, és elrendezem rajtuk a brokkolirózsákat. A tejfölt kikeverem kevés sóval, frissen reszelt szerecsendióval, meg egy gerezd reszelt fokhagymával és a zöldséges húsra öntöm. Az étel tetejét megszórom a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütöm úgy, hogy a teteje aranybarna legyen. Rizzsel tálalom, amit meglocsolok a sütés közben keletkező tejfölös szafttal. Egyébként karfiollal is jó, a Dubarry-szelet néven ismert étel könnyebb változata, besamel helyett tejföllel.

Brokkolikrém

30 dkg brokkoli (rózsa, vagy zsengébb szár)
3-4 főtt tojás sárgája
10 dkg krémsajt
só, bors
csipet szerecsendió
kevés citromlé vagy egy kis kanál mustár
egy kisebb csokor petrezselyem

A brokkolit megfőzöm, jól lecsepegtetem, kihűtöm és a többi hozzávalóval együtt villával pürésítem. Aprított petrezselyemmel összekeverem. Ha nem annyira kenhető, egy-két kanál tejföllel lehet lazítani. Kenyérre kenve fogyasztjuk, de a megmarad tojásfehérjékbe is vissza lehet tölteni.

Jövő héttől a posztokat igyekszem a karácsonyi ünnepnek szentelni, ehhez várom az ötleteket, kívánságokat.

Zsuzsi főz