Nem csupán méregdrága vitaminkészítményekkel fedezheti a kismama a terhesség alatt megnövekedett ásványianyag- és vitaminigényét: tudatosan megtervezve étkezését ezek nagy részét be tudja vinni szervezetébe, tudtuk meg a Foodmanager.hu dietetikusától. Vannak kivételek is: ilyen a vas és folsav, amelyet kizárólag kiegyensúlyozott táplálkozással nem lehet a megfelelő mennyiségben bevinni, ezeket külön pótolni kell.

 

Colours of Healthphoto © 2010 Alex Proimos | more info (via: Wylio)

Az alábbi táblázat egy kis ízelítőt ad azokból az ásványi anyagokból és vitaminokból, melyeket a várandósság időszakában megnövelt mennyiségben ajánlott fogyasztani ahhoz, hogy az anya szervezete a megváltozott állapothoz alkalmazkodni tudjon, és segítse gyermeke növekedését.

 

A táblázatból kiderül, hogy ezekből a tápanyagokból mennyi az ajánlott beviteli érték, illetve azok az élelmiszerek is fel vannak tüntetve, amelyekből fedezhető a pluszban ajánlott ásványianyag-, illetve vitaminigény.

 

 

Ásványi anyag/ Vitamin neve

 

Fő forrásai

Ajánlott napi beviteli érték/ felnőtt nő

Ajánlott napi beviteli érték/ várandós kismama

A pluszban ajánlott mennyiséget tartalmazó élelmiszerek

Kalcium

tej, tejtermékek, hal, hüvelyesek, olajos magvak, paraj, sóska, káposztafélék, gombák, citrusfélék, teljes kiőrlésű gabonafélék

800 mg

1200 mg

400 mg: 3,5 dl tej

vagy

30 g félzsíros sajt + túrókrém (50 g túróból és 150 ml joghurtból)

Magnézium

teljes kiőrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek, szója, zöld levelű főzelékfélék (pl.: paraj, sóska), kukorica, olajos magvak, hús, citrom, grapefruit, alma, csipkebogyó, füge.

300 mg

450 mg

150 mg: 2 szelet barna kenyér + 30 g dió

Foszfor

tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, hal, tojás, száraz hüvelyesek, gabonaőrlemények, olajos magvak, banán

620 mg

930 mg

310 mg: 1 db tojás + 120 g csirkemell + 1 dl tej

Vas

hús, hal, máj, tojás, gabonamagvak, gabonapelyhek, hüvelyesek, zöldségfélék, olajos magvak, körte, őszibarack, szőlő, csipkebogyó

15 mg

2. trimeszter: 20 mg

3. trimeszter: 25-30 mg

5 mg: 80 g csirkemell

15 mg: 35 g zabpehely

Jód

jódozott só, ivóvíz, tengeri hal

0,15 mg

0,175 mg

0,025 mg: 35 g lazac

Cink

hús, máj, tojás, tej, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek

9 mg

13 mg

4 mg: 2 szelet barna kenyér + 30 g sajt + 2 dl tej

Réz

gabonafélék és őrleményeik, száraz hüvelyesek, szója, olajos magvak, hal, máj

1,1 mg

1,2 mg

0,1 mg: 1 közepes szelet kenyér vagy 10 g dió

Folát*

máj, élesztő, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonafélék, sárgarépa, paraj, brokkoli, zöldborsó, avokádó, olajos magvak, narancs, banán, sárgabarack

0,2 mg

0,4 mg

0,2 mg: 1 adag parajfőzelék 1 db főtt tojással + 30 g dió

Főzés, sütés hatására az élelmiszerek folsav- és vitaminvesztesége az 50%-ot is elérheti.

C-vitamin

gyümölcsök – kiemelten a citrusfélék, illetve a zöldségek

90 mg

100 mg

10 mg: 8 g paprika

vagy

50 g fejes saláta

Főzés, sütés hatására az élelmiszerek C-vitamin-tartalma a 30%-os vitaminveszteséget is elérheti.

D-vitamin

halak, kaviár, tej, tejtermékek, máj, tojás, margarin

5 mg

10 mg

5 mg: 200 g tőkehalfilé

B1-vitamin

teljes kiőrlésű gabonafélék, élesztő, hántolatlan rizs, olajos magvak, száraz hüvelyesek, brokkoli, kelbimbó, sóska, tej és tejtermékek

0,9 mg

1 mg

0,1 mg: fél szelet barna kenyér vagy 50 g zöldbab

B12-vitamin

tej, sajt, hús, hal, tojás

2 mg

2,6 mg

0,6 mg: 120 g tőkehalfilé vagy 1 db tojás

 

* Folát: hasonló biológiai hatású és szerkezetű vegyületek gyűjtőneve. Az élelmiszerekben természetes formában folát található. Folsav mesterségesen adható élelmiszerekhez vagy szedhető étrendkiegészítő formájában. 1mg élelmiszerben található folát = 0,5 μg éhgyomorra bevett folsav = 0,6 μg élelmiszerhez hozzáadott folsav. Az élelmiszerek és készételek tápanyag információjában feltüntetett „folsav” elnevezés általában az élelmiszer foláttartalmára utal.

A Foodmanager.hu dietetikusa napi menümintát is készített, amellyel a táblázatban feltüntetett vitaminok megnövekedett mennyisége elérhető.

Reggeli: 3 dl tej + 50 g túróból készült póréhagymás körözött 1 szelet rozskenyérrel

Tízórai: 1 db narancs 20 g dióval

Ebéd: 1 adag sült busa parajos rizzsel

Uzsonna: 1 szilvás joghurt

Vacsora: 1 adag rakott kel

A fenti összefoglalásból látszik, hogy ahhoz, hogy egy várandós kismama a szervezete számára szükséges összes tápanyagot a megfelelő mennyiségben és minőségben be tudja vinni, tudatos és alapos étrendtervezésre van szüksége.

A dietetikus ugyanakkor fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a várandósság alatt jelentősen megemelkedett vas-, valamint folsavigény kielégítését a kiegyensúlyozott táplálkozás  nem fedezi, így orvossal és dietetikussal konzultálva ezek pótlására lehet szükség.

Ti hogyan pótoltátok a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat terhesség alatt?

Tünde