A május 20-i posztomban ott hagytam abba a Laura egészségével kapcsolatos beszámolómat, hogy júniusban megyünk gasztroenterológiára. Hála a Facebooknak, a kiválasztott magándokihoz sikerült már május utolsó hetére időpontot szereznünk, ugyanis a kerületi anyukák csoportjában jelezte egy hölgy, hogy nekik van foglalásuk, de nem mennek el, megyünk-e mi helyettük. Azonnal lecsaptam a lehetőségre és másnap már ott is voltunk.

A doktornő végighallgatott minket, majd arra a következtetésre jutott, hogy bátran elkezdhetjük visszaterhelni a tejtermékeket, valószínűleg a gyerek nem allergiás a tejfehérjére. A tojásmentes diétát tartjuk, de a vélelmezett refluxra adott port se kell bevennie többet.

Az eredményekről (a laborok, a pulmonológia állásfoglalása az immudeficitről és a gasztroenterológiai  vélemény) beszámoltam a háziorvosunknak, aki így beutalt minket az immunológiára.

Nem volt egyszerű megtalálni a szakrendelést! A Tűzoltó utcában lenne, de ott az orvos külföldi távolléte miatt szünetel. Ott átirányítottak a László Kórházba, ahol mint kiderült, a haematológiai ambulancia foglalkozik "részmunkaidőben" immunológiával is.

Az időpontot június 24-re kaptam a főorvos úrtól, aki azt is kérte, szkennelve küldjem meg Laura minden eddigi leletét, illetve írjam meg a történetünknek neki.

Izgatottan vártam a vizsgálatot, hátha közelebb kerülünk a megoldáshoz. A kórház a pavilon rendszerével igazi labirintus, mentem vagy három kört a kocsival, mire megtaláltam a rendelő bejáratát. Természetesen lépten-nyomon kértem útba igazítást, de vagy nem tudták, merre menjek, vagy rossz irányba tereltek.

Külsőleg romos, belülről azonban ultramodern környezet várt minket. A doktor úr azon kívül, hogy megnézte Laura torkát és megnyomkodta a hasát, több vizsgálatot nem végzett. Összesen egy kérdése volt: zavartalan volt-e a terhességem. A többi információ némi pontosítással a neki írt levelemből került át az ambuláns lapra.

Elrendelt újabb laborokat.

A vérkép és a kémia másnapra megvolt, az IgG alosztályok és valami genetikai teszt eredménye azonban csak augusztus első hetére készül el. Az eredményekről ő maga tájékoztatott: a vérkép rendben, vaspótlás szükséges, azonban az IgA éppen, hogy csak alulról súrolja a határértéket, az IgG pedig nagyon alacsony.

Ezzel az információval felhívtam a háziorvost, hogy ugyan, segítsen nekem, mert nem értem, mi történik velünk. Elmondta, hogy az immunoglobulinok hogyan működnek és miért van ennyi fajtájuk. Az egyes csoportok hiányosságai más-más betegségekre tesznek minket hajlamossá, a náthától az összetett immunhiányos állapotokig. És hogy Laura esetében szó lehet szelektív IgA hiányról, vagy olyasmiről, amit majd az IgG és a genetikai teszt mutat majd meg.

Idegőrlő ez a várakozás, ez a bizonytalanság.

Lhunara

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?