2013 februárjától rendőr kísérheti az iskolaigazgató elé előzetes egyeztetés után a lógós diákot, ha az nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról és nincs vele nagykorú. Igazolást a szülő, orvos, vagy az iskola állíthat ki. Pintér Sándor belügyminiszter javaslatát tavaly fogadta el az országgyűlés.

rendőr

Arról nincs tapasztalat, beválik-e majd az új rendszer. Az [origo] cikke szerint az intézkedés a diákokat érdekli legkevésbé. Egy miskolci szakközépiskola igazgatónője azt mondta, a diákok sokkal gátlástalanabbul lógnak a tanórákról, mint tíz-húsz évvel ezelőtt. A szülők gyakran tisztában vannak vele, hogy a gyerek nem jár be, igazolást is írnak. Sajnos előfordul, hogy a gyerek a családfenntartó, és a munkája miatt nem jut el az iskolába. Régen parkokban, játszótereken töltötték el a délelőttöt a fiatalok, ma inkább a plázák és gyorséttermek vannak divatban. Legtöbbször az első és utolsó óra esik áldozatul. Az említett miskolci igazgatónő szerint elkeserítő, mennyire nem érdekli a fiatalokat, hogy mit tesznek a saját jövőjükkel.

Még általános iskolás voltam, amikor eszembe jutott, hogy inkább otthon maradnék elolvasni egy érdekes könyvet és „beteget jelentettem” arra a hétre. Később a gimiben már többször előfordult, hogy – természetesen a baráti kör hatására – úgy döntöttem, kihagyok egy-egy órát. Akkoriban a vidéki kisvárosban nem volt pláza és gyorsétterem sem, de a füstös, sötét kávéház vagy jó időben a Balaton-part is megtette. Vagy a Várkert és a játszótér. Persze szigorúan mellékutcákon közlekedve, nehogy egy buszra vagy vonatra igyekvő tanár nyakon csípjen. Akkoriban virágzott az igazoláshamisítás is, persze senkinek sem sikerült semmilyen technikával olyat gyártani, amit akár egy erősen gyengén látó tanár is orvosi pecsétnek nézhetett volna. Egy-két órát rá lehetett fogni a tömegközlekedésre, lekésett buszra, leesett hóra is. És állítólag volt, aki krétát evett, és belázasodott, ami nem városi legenda, csak biztosan még én nem találkoztam olyan élő emberrel, aki ezt kipróbálta.

Még messze van az idő, mikor a lányom iskolás lesz. Nem gondolom, hogy néhány elmulasztott tanóra miatt fog kisiklani egy gyerek élete. Mert néha nekik is elegük lehet, sok a lecke, magasak a követelmények. De nem szabad átlépni azt a bizonyos határt, ami után már komoly következmények – eltanácsolás, bepótolhatatlan mennyiségű tananyag – következnek.

A ti gyerekeitek lógnak néha? És ti csavarogtatok iskola helyett? Vajon ezután a plázákban és játszótereken bandázó tinik összerezzennek majd, ha rendőrt látnak, vagy marad minden úgy, ahogy eddig?

Juditty

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?