Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője szerint a tetvek 30-40 évente hullámszerűen megjelennek. Most is jönnek. Invázióról hallani. Óvodások, iskolások szülei a közeljövőben indulhatnak a patikába tetűirtó cuccért és telefonálhatnak a munkahelyre: Bocs, főnök, tegyük át a meetinget. Tetves a gyerek.

Ha a fejbőr viszket (például a fülek mögött) és rajta (a fülek mögött) apró, tojás alakú, szürkésfehér serkéket találsz, illetve ha ezzel egy időben a fejbőrön vörös, kiütésszerű foltok láthatók, bingó. Tetű. Kicsi, szürke és hat lába van, amikor kikel.

Kép forrása: http://www.parasidose.com/hu/head-louse-01.html

Ellenőrizni lehet úgy is, hogy a vizes, bebalzsamozott hajat átfésüljük hátulról előre fültől fülig haladva egy nagyon sűrű fésűvel (vagy speciális, ún. „tetűfésűvel”) úgy, hogy a fésű érje a fejbőrt is. Egy papírzsepkendővel vagy papírtörlővel rendszeresen le kell törölni a fésűt és figyelni, hogy vannak-e tetvek a papíron.

(Vigyázat: a poszt olvasása közben jelentkező fejviszketés még nem a tetvesség tünete, csak a tetűposztíró ármánya.) 

A fellelt tetveket egyesével való kiszedegetés után agyon kell nyomi.

A tetűirtó szerek igazából nem hatékonyabbak a fésülésnél, viszont védettséget adnak az újrafertőződés ellen. Legalább két héten át, minden nap fésülni kell a hajat. A fésűt jól rá kell nyomni a fejbőrre fésülés közben. Van egy spéci tetűfésű a célra, ez fém, nagyon sűrű fogazatú holmi, és a patikában lehet hozzájutni.

A tetűirtószerek közül állítólag a legjobb a malathiont tartalmazó oldat. A gyógyszertárban többfélét is árulnak sampon vagy oldat formájában. Az oldat állítólag jobb a samponnál, mivel ez érintkezik a leghosszabb ideig a tetűvel és a városi legenda szerint nem árt tovább a fejen hagyni, mint a leírásban áll (hacsak nem okoz allergiás reakciót).

Indulhat a nagymosás és fertőtlenítő túra is. Lesz otthon mindjárt rend és patikatisztaság. (Amint megszáradt a ruhahegy.)

  • Ki kell ugyanis mosnod minden ruhát, ágyneműt, kabátot, sálat, plüssállatot minimum 60°C-on.
  • Ami nem mosható vagy nem ilyen magas hőmérsékleten, azt egy zárható nejlonzsákban 1 hétig „karanténba zárhatod”, vagy néhány napra nejlonzacskóban lefagyaszthatod.
  • Mikrózhatod is a holmikat egy-egy percig (a macskát ne).
  • A bútorokat, amelyeken bútorhuzat van, alaposan porszívózd ki, ha lehet, akkor atkamentesítő porszívóval.

 A hajszobrászati cuccok esetében:

  • Fésűket, keféket helyezd egy órára tetűirtó folyadékba, vagy fertőtlenítsd őket alkohollal.
  • Mosd el őket mosogatógépben, esetleg kézzel (kesztyűben) 60 °C-on.
  • Tedd be őket 30 percre a forró szárítógépbe.
  • Tedd be egy percre a mikrohullámú sütőbe – ez a leggyorsabb és legtisztább mód.
  • Dobd ki a fésűket és vegyél újakat (különösen az óvodai-iskolai fésűket kell cserélni ilyenkor, mert a gyerekek néha cserélgetik őket!)

Tetűmentes óvodai és iskolai évet mindenkinek!

 

Center

http://www.hir24.hu/elet-stilus/2011/09/16/elleptek-az-orszagot-a-fejtetvek/

http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/19254-fejtetu-kezeles,-megelozes,-tippek.html