Talán többeknek feltűnt, hogy ezen a héten kimaradt (nem abbamaradt) a fogyinapló. De a témáról, némileg más megközelítésben, itt lehet most olvasni.


Chinese Food Macro 12-6-08 7photo © 2008 Steven Depolo | more info (via: Wylio)

Felhívás!

Figyelem, az alábbiakban ismertetett elkövető alaposan gyanúsítható a következőkkel:

– hitegetés, megtévesztés, testi sanyargatás, táplálékmegvonás, szélsőséges esetben akár éheztetés is, hosszútávon nem kívánatos súlygyarapodás,

– de minimum önkínzásra való felbujtás.

Feltűnő ismertetőjegyei:

– tiltja egyes élelmiszercsoportok fogyasztását,

– túl gyors eredménnyel biztat (2 hét alatt 8 kiló),

– vagy azt ígéri, hogy ez mindenkinek beválik.

Az alábbi álneveket használhatja:

– pont, Lutz,  Atkins, Hollywood, ananász, rizs, káposztaleves, társítás, csoportos

Ha első látásra semmi összefüggést nem találunk a szavak között, akkor az azért lehet, mert sem minket, sem a környezetünket még nem fertőzött meg egy-egy, időről időre feltűnő divatos diéta. Néha járványosan „körbejárják” a világot. Emlékszem, régen fénymásolatok, sőt, írógéppel írt papír formájában bukkant fel az irodában a káposztaleves-kúra. Sok diétáról pedig könyvet is írtak.

A sok pro és kontra mellett biztosan vannak lelkes és a módszerükkel súlyfeleslegüktől megszabadult követőik, sőt olyanok is, akiknek az egészsége nem szenvedte meg a néha nagyon is szélsőséges, vagy túl zsírdús, vagy hangsúlyosan fehérjében gazdag, vagy aránytalanul sok szénhidrátra épülő, vagy kifejezetten kalóriamegvonásos, éheztetés jellegű kúrákat. A kevésbé szerencsések gyakran megússzák pár plusz kilóval, mert a helytelenül összeállított étrend időszakos eredménye után a szervezet bőségesen visszaépíti a fáradságosan leküzdött súlyt, néhányan pedig teljesen felborítják az anyagcseréjüket, és komolyabb következményekkel kell szembenézniük.

Sokan felteszik azt a kérdést is, miért van az, hogy hasonló életmóddal, táplálkozási szokással és kalóriabevitellel az egyik tudja tartani a súlyát, míg a másik lassan, de módszeresen „gyarapodik”. Az egyik lehetséges választ egy kevésbé ismert tudományág, a pszichogenetika adhatja: idegrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez különböző energiabeviteli igény kapcsolódhat akár azonos energiaigényű feladatok végrehajtásához. Vagyis egyénenként nagyon is eltérő módon működhetnek metabolikus és anabolikus folyamataink, tehát nem biztos, hogy ugyanaz a diéta hasonló eredményt hoz két, minden más tekintetben hasonló személynél, akik különböző idegrendszeri ingerigénnyel rendelkeznek energiafelvétel szempontjából.

A következő hetekben ezt a megközelítést szeretném bemutatni: hogyan hozhatja összhangba anyagcserénk jellemzőit, életmódunk és szervezetünk energiafelvételét és leadását befolyásoló idegrendszeri típusunk sajátosságait a tartós eredményt, és egészségünk szempontjából biztonságos életmódváltást célzó gyakorlat.

Ígéretek persze itt is vannak: – korlátok helyett ésszerűség és alkalmazkodás a szervezet egyéni ritmusához; hosszú távon is tartható iránymutatások, amelyekkel az optimális testsúly elérése után annak megtartása is biztosított; személyre szabott megoldás a kiegyensúlyozott életmódhoz.

 

Rohtah