Van, akinek a kórházon kívüli szülésnél kevés már az otthoni helyszín, és olyan színteret keres, ahol még természetesebben szülhet. Erre mi más lenne alkalmasabb, mint egy patakpart az esőerdőben? Simone a természetben akart szülni, és egy dzsungelt nézett ki helyszínnek.

Egy ideig barátai házában vajúdott egy kertben felállított kádban, majd elmentek a patakhoz, ahol a nő a patakban guggolva, meztelenül vajúdott tovább pucéran játszó gyermekei között. A baba a patak vizébe érkezett, egy erős férfikéz segített neki kibújni.

Régóta az volt a vágyam, hogy a természetben hozzam világra gyermekemet. Egy héttel a szülés előtt a világ legöregebb esőerdőjébe, a Daintree Esőerdőbe (Észak-Ausztrália) utaztunk barátaink házába. A levegő ott mindig meleg és balzsamos – a tökéletes feltételek adottak egy kültéri szüléshez.” – olvasható a videóban. Az amerikai nő beleszeretett a kristálytiszta vízű patakba, melyből elmondása szerint többször fogyasztott – ez pedig katartikus élményeket adott neki.

Megtudhatjuk, hogy a patak vize hűvösebb volt, mint amit előző három szülésekor tapasztalt a medencében, és hogy a szülést megelőző napon egész nap zuhogott az eső, a szülés éjszakáján pedig az évszakhoz képes szokatlanul hűvös volt. A szülésről így számol be Simone:

2012. február harmadikán este 11-kor kezdtem vajúdni. Könnyedén vajúdtam egész éjjel. Mivel az előző szüléseim egyre rövidebb ideig tartottak (a harmadik gyermekem hat óra alatt született meg), már lemondtam arról, hogy a barátaink házában szüljek. Reggel hat körül, ahogy kivilágosodott, a kádba akartam ülni. Újabb három órát vajúdtam a kádban és nem értettem, miért tart ilyen sokáig a vajúdás. Jól éreztem magam, az összehúzódások nem fájtak, csak azt éreztem, hogy nagyon-nagyon lassan haladunk. Ahogy a nap felbukkant a fák koronája fölött, úgy éreztem, nyomnom kell. Gyorsan megállapítottuk, hogy elég meleg van ahhoz, hogy lemenjünk a patakhoz. Két órával később, 10.50-kor megszületett a babám.”

(Utószó: a térképet böngészve kiderült, hogy Vakmacsek ifjú korában járt ebben az erdőben: „Főleg a fákra csavarodó „élősködő növények” és az egyedülálló, különleges hangokat produkáló madárvilág kötötte le a figyelmemet, egy felszálló madarat hosszasan videóztam a folyó felett. Ám kétségkívül van valami a levegőben arrafelé: a túránk huszonnyolc-harminc körüli idegenvezetője igencsak legyeskedett körülöttem, különleges élményeket ígérve, ha elsétálok vele még rejtettebb ösvényekre. Nos, meg nem szültem épp a helyszínen, de valóban inspiráló környék, bár részemről szüléshez épp elég természetközeli volt az István kórház kádja és szülősámlija is”.)

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?