Tünde betegség krupp interjú

Az ugató jellegű, kruppos köhögés akkor is ijesztő, ha már tapasztaltad gyermekednél, hát még akkor, ha először találkozol a jelenséggel. Mi a teendő, ha éjszaka arra ébred a család, hogy a kisgyerek ugatóan köhög? Hogyan lehet kezelni a kruppos tüneteket? Dr. Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyászt kérdeztük a témában.

Mi a krupp?

Dr. Bánfi Andrea: A krupp elnevezést eredetileg a diftériára alkalmazták, azonban az utóbbi időben a védőoltásoknak köszönhetően hazánkban a diftériás esetek lényegében megszűntek, csak elvétve fordul elő egy-egy eset. Manapság kruppnak a felső légutak fertőzéses eredetű, nyálkahártya-duzzanattal járó, heveny, belégzési nehezítettséget okozó megbetegedését nevezzük. Ez a kórkép tehát nem ugyanaz, mint a diftéria, csupán a kezdeti tünetei hasonlítanak rá, ezért álkrupp, pszeudokrupp, vagy a vírusos gégehurut/gégegyulladás elnevezések a helyesek.

Mely életkorban jelentkezik ez a megbetegedés?

Dr. Bánfi Andrea: A pszeudokrupp általában féléves kortól 4-5 éves korig fordul elő, és kisfiúknál gyakoribb. Ahogy nő a gyermek, egyre kevésbé valószínű, 10-12 éves korban pedig már ritka az előfordulása.

Mitől lesz valaki pszeudokruppos?

Dr. Bánfi Andrea: A megbetegedést általában vírusok okozzák. Gyakran hirtelen kezdődik, megfázásos tüneteket követően. A fertőzés következtében a gége és a gége alatti légúti nyálkahártya duzzadttá válik, amely beszűkíti a légutakat, ezáltal légzési nehezítettséget okoz. Általában minden kisgyerek átesik életében egyszer ezen a betegségen. 

Melyek a pszeudokrupp tünetei?

Dr. Bánfi Andrea: A legjellemzőbb tünet a száraz, ugató jellegű köhögés, melyre rendszerint éjjel ébred fel a kisgyermek. Köhögése megriasztja, nyugtalan, ijedt, gyakran sír. A kisgyermekekre egyébként is jellemző, hogy erős köhögést követően hányhatnak, ez a pszeudokruppos esetekben is gyakran előfordul. A gyermek általában sápadt, súlyosabb esetben az ajka az oxigénhiány miatt kékesen elszíneződhet. Súlyos pszeudokrupp esetén nehezített, húzó belégzést, orrszárnyi légzést is láthatunk, de a fokozódó izommunka látható a bordaközi izmok behúzódásán, a kulcscsont felett, illetve a rekesz mentén is.

Láz is előfordul a betegség során?

Dr. Bánfi Andrea: A fertőzés járhat lázzal, vagy anélkül, de a láz általában nem magas.

Mit tehet a szülő, ha észleli a gyermeken a pszeudokruppos tüneteket?

Dr. Bánfi Andrea: A pszeudokrupp igen ijesztő, de az esetek többségében életet veszélyeztető állapotot nem okoz, azonban ha a tünetek súlyosak, ügyeleti és/vagy kórházi ellátásra is szükség lehet.

A legfontosabb, hogy a panaszok észlelése után próbáljuk megnyugtatni a gyermeket. A sírás, az erőlködés fokozza a gége alatti légúti duzzanatot. Ugyanakkor nyugtatót tartalmazó gyógyszer és/vagy lázcsillapító adása szigorúan tilos, mert gátolja a légzőközpont működését. Az első és legegyszerűbb lépés, hogy a felöltöztetett gyermek mellett kinyitjuk az ablakot, vagy a gyermeket friss levegőre visszük. A hideg levegő ugyanis csökkenti a tüneteket okozó légúti nyálkahártya-duzzanatot. Párás levegőt biztosíthatunk úgy is, ha a hideg vizes csapot megnyitjuk a kádban, és melléültetjük a gyermeket. Természeten a hideg pára inhaláltatása megoldható különböző porlasztó készülékek használatával is. A kruppos gyermek kezelésére semmiképpen nem ajánlott a meleg párás gőzölés és/vagy inhalálás.

Gyógyszeres kezelés is szükséges?

Dr. Bánfi Andrea: A gégegyulladás csökkentésére adhatók gyulladáscsökkentő spray-k, váladékoldó, antihisztamint tartalmazó gyógyszerek, és akár szteroidos kúp is, de ezek alkalmazása kizárólag orvosi előírás alapján, a gyermek korához, testsúlyához igazítva történhet. Vagyis soha ne adjuk ezeket a szereket a gyermeknek, ha előtte nem konzultáltunk az orvossal! A láz csillapítása szükség esetén a szokásos gyógyszerekkel, hűtőborogatással, hűtőfürdővel történhet. Fontos megemlíteni, hogy mivel a betegség vírusos eredetű, antibiotikumokra csak ritkán, bakteriális felülfertőződés esetén van szükség.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Dr. Bánfi Andrea: Minden esetben tanácsos orvosnak megmutatni, de ha nagyon fiatal csecsemőnél alakul ki, ha a gyermek kínzó köhögése, nehézlégzése a párásítást követően sem oldódik, ha valamilyen kísérőbetegsége is van, a gyermeket azonnal orvoshoz kell vinni - akár az ügyeletre. Ilyen esetekben szükséges lehet kórházi megfigyelés is. Ha a gyermek az oxigénhiány miatt elkékült, légzési segédizmait használja, ha mellkasi behúzódása van, ha sípoló légzés is társul a panaszokhoz, haladéktalanul hívjunk mentőt.

Mi történik a kruppos gyerekkel a kórházban?

Dr. Bánfi Andrea: Intézeti körülmények között speciális gyógyszer inhaláltatásával lehet gyorsítani a nyálkahártya duzzanat csökkenését, illetve megszűnését. Elvétve, nagyon ritkán előfordul, hogy a légutak szűkülete olyan súlyos légzési nehezítettséget okoz, hogy a gyermek intenzív osztályos megfigyelése, intubálása válhat szükségessé. Ilyenkor a gyermek lélegeztetéséhez egy műanyag csövet vezetnek be a légcsőbe, mely révén a korrekt oxigenizálás megoldható. Erre azonban ritkán van szükség. A gyermekek legtöbbször a hideg párás levegő belégzése és a gyógyszerek beadása után jobban lesznek.

Megelőzhető a pszeudokrupp kialakulása?

Dr. Bánfi Andrea: Sajnos biztos megelőzési mód – hasonlóan a huruthoz, megfázáshoz – nincs. Annyit tudunk tenni, hogy megpróbáljuk elkerülni, hogy gyermekünk vírusos fertőzést kapjon. Természetesen ez nem egyszerű, hisz a bölcsődében, óvodában könnyű összeszedni a betegségeket.

Mi a teendő, ha ismétlődik, gyakran visszatér a vírusos gégegyulladás?

Dr. Bánfi Andrea: Mindenképpen javasolt gyermektüdőgyógyászt felkeresni, hiszen a betegség ismétlődésnek számos tüdőgyógyászati és nem tüdőgyógyászati oka lehet. A hajlamon túl fejlődési rendellenesség, gégészeti góc (krónikus mandulagyulladás, nagyobb orrmandula), reflux betegség lehet a visszatérő tünetek hátterében. Az ok kiderítése részletes és alapos szakorvosi kivizsgáláson alapul.  

Mi tegyünk tehát, ha gyermekünk ugató köhögésére ébredünk?

• Nyissunk ablakot, vagy vigyük a gyermeket friss levegőre!
• Lélegeztessünk vele hideg, párás levegőt!
• Ha korábban orvos előírta, adjunk szteroid tartalmú gyógyszert!
• Szükség esetén csillapítsuk lázát!
• Ha van rá lehetőség, még aznap vigyük el a gyermekorvoshoz!
• Ha a gyermek állapota súlyosbodik, azonnal hívjunk mentőt!

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

Kérdésed van? Nem tudsz megoldani egy problémát? Ötleteket gyűjtenél? Tapasztalatot cserélnél más anyukákkal? Csatlakozz a Bezzeganya zárt Facebook csoportjához, ahol segítséget kaphatsz. Szeretettel várunk!