Hála lelkes családomnak (mert ugye kell a sikerélmény), mostanában egyre gyakrabban játszom konyhatündért. Azért kutyából nem lesz szalonna, a hosszas ácsorgás a konyhában továbbra sem az én világom, szeretnék minél gyorsabban minél finomabb ételt a sáskahad elé tenni. Komplett ebéd- vagy vacsoramenü 30 perc alatt? Állítólag nem lehetetlen: Jamie Oliver könyve legalábbis ezt ígéri.

A sztárszakács azt mondja: „Szervezd meg a munkát, dolgozz gyorsan és vess be ügyes mesterfogásokat!” A könyv ötven darab, harminc perc alatt elkészíthető menüsort kínál, mely szerinte garantáltan elvarázsol mindenkit. Az ajánló végén pedig ott az ígéret: „Ha egyszer elkezdesz így főzni, nemcsak hogy imádni fogod: sose főzöl többé a régi módon!”

Jamie tanácsai szerint először is ki kell válogatni az otthon található konyha eszközöket, egészen biztosan van olyan, amit soha nem használsz – és valószínűleg nem is fogsz. A nagyon ritkán használtakat el kell pakolni, hogy ne legyenek útban, ezzel is gördülékenyebben fog menni a főzés. A 21. oldalon egyébként fel is sorolja a szerző az alapvető konyhai eszközöket, össze lehet hasonlítani a saját készletünkkel. A következő feladat a recept elkészítéséhez szükséges konyhai eszközöket a kezünk ügyébe tenni, hogy ne kelljen keresgélni menet közben. Jamie felhívja a figyelmet arra is, hogy célszerű menet közben odafigyelni a takarításra is, így a konyhából nem lesz csatatér a főzés végére. És végül, de nem utolsó sorban tanácsokat kaphatunk még az alapanyagokról, az eszközökről és a tálalással kapcsolatban is, majd jönnek a receptek. Vigyázz, kész, rajt! Kezdődhet a főzés!

A többfogásos receptek mindegyikénél fel vannak sorolva a hozzávalók, amelyeket elő kell készíteni. Ezt követően, egyedülálló módon nem külön-külön olvashatók a receptek, hanem időrendi sorrendben, lépésről lépésre, tehát nem nekünk kell kisakkozni, hogy amíg fő a krumpli, addig mivel és hogyan tudunk haladni, ezt már kigondolta helyettünk a séf, csak követni kell az utasításokat, és párhuzamosan csinálni a dolgokat. Az egyetlen szépséghiba, ami minden külföldi sztárszakács könyvére jellemző: olyan receptekkel van tele, melyek különleges, olykor nehezen beszerezhető hozzávalókat kívánnak. (Tippünk: Adjon ki valaki gyorsan kifejezetten magyar gyomor számára izgató menüsort hasonló, időnyerő lépésekkel leírva.)

Azért a könyvben találunk egyszerűbben beszerezhető alapanyagokból készült menüsorokat is úgy, mint a „cseles nyári tészta, zöldfűszeres saláta, körtés kosárkák”, a „tepsiben sült csirke, tört burgonya, tejszínes spenót, eperturmix” vagy a „szaftos gombás rizottó, spenótsaláta, gyors citromos-málnás krémtúródesszert. Az ínyencek pedig többek között a „veszedelmesen finom tengeri tagine, citromos édeskömény-saláta, kuszkusz, narancsos mentatea”, a „ropogós lazac, felturbózott rizs, bébicukkini-saláta, csodás guacamole bogyósgyümölcs-fröccs” vagy a „tavaszi bárány, zöldségtál, mentaszósz, chiantimártás, csokoládéfondü” menük közül válogathatnak. Hamarosan muszáj lesz kipróbálnom valamelyiket, első látásra hihetetlennek tűnik, hogy valóban elkészíthetőek a menüsorok fél órán belül.

Jamie Oliver: 30 percesek
Park Kiadó
6900 Ft

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?