Amikor a gyereknek/családnak kutyát vásárolunk – főleg, ha az állat kölyökként kerül hozzánk –, talán eszünkbe sem jut, hogy egyszer az eb megöregszik, mégpedig igen hamar: hétéves kor felett a kutya az etológusok szerint időskorba lép.

'The two redheads...' photo (c) 2008, mollypop - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

 

Az idős ebnek is kijár a kora szerint megillető bánásmód: az etológusok hét pontban foglalták össze, mit tehetünk, hogy kedvencünk idős korában is elégedett, boldog tagja legyen a családnak.

A magyar gazdik nem tudják, hogy kedvencük már 7 éves kor felett időskorba lép – derült ki az ELTE Etológia Tanszék és a Pro Plan nyáron elvégzett közös kutatásából. A felmérésben azt vizsgálták, hogy a hazai gazdák mennyire vannak tisztában kutyájuk öregedésével. Dr. Pongrácz Péter etológus hasznos tanácsaival együtt összefoglalja a felmérés legfontosabb eredményeit.

Ellentétben a vadon élő állatokkal és a háziállatok többségével, a kutyák nagy része megéli az idős, sőt, sok esetben az igen idős kort is. Az öregedéssel, az idős korral együtt járó kellemetlen jelenségek, a testi és szellemi leépülés a kutyákat is érinti, ami természetesen hatással van a kedvencét gondozó és szerető emberek mindennapjaira is.

Míg az emberi öregedés jeleit, problémáit jól ismerjük, az öreg kutyák jellemző viselkedési zavaraira, az öregedés magatartást befolyásoló hatásaira csak nemrég figyeltek fel a kutatók. Az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai kérdőíves felmérést végeztek magyarországi kutyatartók körében. Közel 900 kérdőív eredményeiből kiderül, miként észlelik és tapasztalják magyar kutyatartók kedvenceiknél az öregedésre utaló viselkedési változásokat.

A kutatásból kitűnik, hogy a kutyatartók már hétéves kor környékén felfedezik az állat viselkedésében az öregedési tüneteket (aktivitás csökkenése, szellemi teljesítmény/engedelmesség romlása, szobatisztasági gondok), de érdekes módon ennek ellenére 9-10 év körülre teszik az öregkor kezdetét. Az is kiderült, hogy minél idősebb kedvence van valakinek, annál idősebb kort fog megjelölni arra nézve, hogy mikortól számít korosnak egy kutya. Így sajnos gyakran csak évekkel később kapja meg a kutya azt a gondoskodást, ami egy idős ebnek kijárna.

7 praktikus tanács etológusoktól a 7 éven felüli kutyák gazdáinak:

1. A biológiai órát nem lehet visszaforgatni. Már akkor gondoljunk kutyánk fiatalosságának megőrzésére, amikor az öregedés jeleit még nem észleljük. Tűzzük ki célul, hogy kedvencünk viselkedését közel olyannak őrizzük meg, amilyen az ereje teljében volt.

2. Gondoljuk végig, mit jelent az öregség az emberek jelentős részének: magányt, befelé fordulást, szellemi kiüresedést, unalomban telő napokat. Szinte ugyanezek történhetnek meg a kutyával is, ha az megöregszik.

3. Ne hanyagoljuk el az idős kutyát annak korára való tekintettel. Továbbra is vonjuk be a család megszokott tevékenységébe, valamint ha csak lehet, találkozhasson fiatalabb társaival is.

4. Habár az idős kutya fizikai teljesítőképessége már nem biztos, hogy a régi, ez nem jelenti azt, hogy öreg kutyát nem lehet új trükkökre megtanítani. Rendszeresen foglalkoztassuk ügyességet, találékonyságot igénylő feladatokkal.

5. Csak azt lehet megőrizni, ami már korábban is volt. A kutyát már fiatal korában se csak azért tartsuk, hogy „legyen”. Az ifjú korban elsajátított, kedvelt és hasznos viselkedésformák, tudás lesz az, amit az idős kutyánál is megőrizhetünk.

6. Figyeljünk oda a kutya érzékszerveinek állapotára. A gyengülő látás és hallás hasonló tünetekhez vezethet a kutya elbizonytalanítása, nyugtalanítása révén, mint a mozgásszervi elváltozások, illetve a szellemi hanyatlás. Ilyen gyanú esetén forduljunk mihamarabb állatorvoshoz egy ellenőrző kivizsgálás erejéig.

7. Fokozottabban ügyeljünk a táplálásra is! Ha tehetjük, részesítsük előnyben az öregedő kutyánknak kifejlesztett speciális tápokat, amelyekkel a kutyák szellemi frissessége is tovább megőrizhető.

Hozzátenném, hogy ha gyermekünk együtt nő fel a kutyával, nem árt, ha sokat beszélgetünk vele az időskorról, és szintjének megfelelően elmagyarázzuk neki, hogy a kutya „hamarabb öregszik”, így ő is fel tud készülni a kedvencét illető változásokra, és még jobban oda tud majd figyelni rá.

Tünde