Néhány nap, és itt lesz a nyakunkon a december, kezdődik a „kalendárium-szezon”. Ha nem akarsz előre gyártott, csokikkal telt adventi kalendáriumot venni a gyereknek, és nem szeretnél sok ezret kiadni valami különleges darabért, saját magad is elkészítheted az egyedi naptárat. Olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyhez az alapanyagok könnyen és olcsón beszerezhetőek, és az elkészítés sem tart napokig.

Karácsonyfa vécépapír-gurigákból

 

A gurigákat befestjük, fenyőfa alakban összeragasztjuk őket, a belsejükbe pedig mehetnek az apró ajándékok.

Adventi házikó

 

 

A gurigákat vastag kartonlapra ragasztjuk, beletesszük az ajándékokat, és papírból kivágott, megszámozott körlapokkal fedjük be a nyílásokat. A tető szintén kartonból készül. "Építkezés" előtt a gurigák és a kartonok tetszőlegesen festhetők, díszíthetők. 

Adventi csomagok a vesszőn 

 

Vesszőkre, kicsi ágakra textilből kivágott, megszámozott, madzaggal megkötött és ajándékkal töltött zacskókat aggatva máris kész a különleges kalendárium.   

Muffinsütő

Ha van otthon 24 rekeszes muffinsütő, töltsük meg mindet apróságokkal, majd vágjunk ki papírból fedőlapot, számozzuk meg és ragasszuk a sütőformára olyan ragasztóval, ami utána eltávolítható. Még különlegesebb lehet a kalendárium, ha a borítólapokat saját magunk tervezzük meg és nyomtatjuk ki.

Hófehér borítékok

Ehhez az ünnepi hangulatú kalendáriumhoz csak egy fehér kartonra, 24 db fehér borítékra és színes papírra van szükség. Meg némi díszítésre, igény szerint. Színesben is biztosan jól mutat.

Boríték-fa

 

Színes borítékokból készíthetünk karácsonyfa formát is.

Lógó borítékok

Itt csak borítékokra, zsinórra és díszítőelemre van szükség. A fehér-piros színkombináció kifejezetten karácsonyi.

Lógó tölcsérek 

 

 

Karácsony díszpapírból készítsünk tölcsér formát, számozzuk meg, és hozzá illő madzaggal akasszuk fel. Aztán mehet bele az ajándék.

Csipeszek és csomagok

Fehérre festett falapra ragasszunk csipeszeket, fessük be vagy ragasszunk rá díszpapírt, írjuk föléjük a számokat, és csíptessük oda a kis csomagocskákat. A csomagolópapír lehet színes is. Akkor hasznos ez a fajta kalendárium, ha a borítékos verzióba nem fér el, amit meglepetésnek szánunk.

Csipeszfa

 

Ha ragaszkodunk a karácsonyfa formához, a csipeszeket a képen látható módon is felragaszthatjuk.

Adventi dobozka

  

24 db gyufás skatulyát ragasszunk össze a fent látható módon, ragasszunk rájuk színes papírt, számozzuk és töltsük meg apróságokkal.

Skatulyafa

Természetesen gyufás skatulyából is készíthető fenyőfa forma.

Falragasz

 

Vegyünk 24 db egyforma papírzacskót, töltsük meg könnyű ajándékokkal, ragasszuk le színes ragasztócsíkokkal, és ugyanezekkel rögzítsük a falra ezeket.

Papírzacsik a falon

Az előző kalendárium még olcsóbb verziója. Nem kell hozzá más, csak egyszerű papírzacsik meg ragasztócsík.

Újságpapír

Ha végképp kifogytunk az ötletekből (és a pénzből), csomagoljuk be egyesével az ajándékokat újságpapírba, számozzuk meg ezeket, és tegyük be egy dobozba. A gyerek meg majd megkeresi az aktuális napi meglepetését.

Apáknak

És hogy ne maradjanak ki az apák sem...

 

Ha elkészült a kalendárium, már csak az a kérdés, hogy mivel töltsük meg. Kommentben várjuk az ötleteket!

Tünde