Miért indítják be a szülést?

Az orvosok a mai napig nem biztosak abban, hogy mi okozza a szülés megindulását, de nagy valószínűséggel az, hogy a terhesség alatt is folyamatosan termelődő hormonok szintje megnövekszik. Leggyakrabban az agy által termelt oxitocin jelzik a testnek, hogy ideje munkába lépni. A méhösszehúzódások az oxitocin hatására megindulnak és a méhszáj tágulni kezd. Ám egyes nőknél ez a folyamat nem magától indul be, hanem orvosi segítséggel. Az orvosok több lehetséges oknál fogva szokták beindítani a szülést.

Az egyik ilyen ok, ha a gyermek egészségének érdekében van erre szükség, például amikor a placenta nem megfelelően működik, és nem táplálja eléggé a magzatot. 

Egy másik lehetséges ok az anya egészségének megőrzése. Vannak olyan terhességi komplikációk, mint a terhességi cukorbetegség, ami ezt szükségessé tehetik. Az egyik legveszélyesebb komplikáció, ami a szülés azonnali orvosi beindítását indokolhatja, a terhességi magas vérnyomás, az úgynevezett preeclampsia. A preeclampsia a kismamák körülbelül 10 százalékát érintheti. Legnagyobb veszélye, hogy a nagyon magas vérnyomás görcsökhöz, agyvérzéshez, és idegkárosodáshoz is vezethet. Mindez nemcsak az anyát, hanem a babát is befolyásolja, mert ahogy a kismama vérnyomása emelkedik, a kisbaba egyre kevesebb vért kap a placentából. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb oxigénhez jut. A preeclampsia egyetlen gyógymódja, hogy a magzatot mielőbb a világra segítik.

Ha a magzat a terminus elérése után sem mutat hajlandóságot arra, hogy magától a világra jöjjön, az orvos beindítja a szülést, mert a túlhordás is veszélyekkel járhat.

Ugyancsak az orvosi beavatkozást indokolja, ha a szülés ugyan beindul, de nem halad magától megfelelő ütemben, és nagyon elhúzódik. Erre példa, amikor a magzatvíz elfolyik, de a méhszáj tágulása nem kezdődik meg, vagy elakad.

A szülés megindításának többféle módja van. Az egyik ilyen az szintetikus oxitocin adagolása infúzióval. Az oxitocin infúzió hatására megindul a méhszáj vékonyodása, és a méhnyak rövidülése, ami természetesen nem következett be.  Abban az esetben, ha a méhszáj egyáltalán nem volt még megérve, és az oxitocin hatására sem indul be a szülés, az orvos prosztaglandin tartalmú zselével, tablettával, vagy egy ballon által kezdheti el a méhszáj tágítását.

Vannak homeopátiás módszerek is a szülés megindítására, és olyan praktikák is, amiket kismamák egymásnak ajánlgatnak. Mielőtt bármi ilyesmit kipróbálsz, beszéld meg az orvosoddal. Vannak ezek között az otthon alkalmazott praktikák között teljesen ártalmatlanok, de vannak veszélyesek is. Az úgynevezett bábakoktél például bélgörcsöket, hasmenést, és így kiszáradást okozhat, ami nagyon veszélyes lehet számodra.

M.