Nemrég, két rohanás között csapta meg a fülemet a hír: szeptembertől változik a terhesgondozás. Vagyis szeptembertől elég lesz szülésznőhöz járni, aki a teljesen egészséges (problémamentes kismamák) gondozását a jogszabályban foglaltak szerint elláthatja. Aztán porszívózás közben csak nem hagyott nyugodni pár dolog. Az első (milyen mocsok vagyok) hogy a csudába engedték ki a kezükből a jól fizető terhesgondozást a nődokik? Rejtély? A másik, hogy akkor a kismama szaladgálhat a szülésznő-védőnő-nődoki (gondolom, az ultrahangot továbbra is ő végzi) háromszögben, és mindenhova odaér időben. Álom, álom, édes álom. Ha már törekszünk arra, hogy a magyar társadalom orvosközpontú mentalitását megváltoztassuk, akkor miért nem lehetne jól csinálni? Az ötlet nagyon jó, csak valahogy nesze semmi fogd meg jól az egész, szerintem. Idézem, hogy is szól a leendő jogszabály:

A tervezet szerint, ha a szülész-nőgyógyász szakorvos alacsony rizikójú terhességet állapít meg, akkor a várandós választása alapján szakorvos helyett szülésznő is végezhet önállóan terhesgondozást.” Vagyis a fizető vendég marad nődokinál (nagyobb valószínűséggel) az alacsony iskolázott, a szegényebb mehet a szülésznőhöz. Na, nem mintha a szülésznő munkát minősíteném ezzel, pont a dokik fogják… mert a fizető pácienst rábeszélik az orvosi gondozásra, bár lehet, hogy rá se kell.

Csak azok a szülésznők vállalhatnak terhesgondozást, akik felsőoktatási intézmény alapképzési szakán vagy főiskolai karán szereztek szakképesítésüket, illetve azok, akiknek emelt szintű vagy felsőfokú a szakképesítésük, továbbá valamelyik kórházban szülésznőként dolgoznak, vagy rendelkeznek a várandósgondozásra vonatkozó érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással” – olvasható a tervezetben. Ezzel semmi problémám, legyen szakmailag felkészült a szülésznő.

Mind a terhességet, mind a várandósságra vonatkozó rizikó besorolást a szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell megállapítania, de a tervezet szerint, ha a várandósság alacsony rizikójú, akkor szülésznő is gondozásba veheti majd az anyát, követve a terhesgondozás szigorú protokolljait. A dokumentum szerint, ha a várandósgondozás bármely szakaszában a terhesség magas rizikójának gyanúja merül fel, a szülésznő köteles az anyát haladéktalanul szülész-nőgyógyász szakorvoshoz irányítania, aki átveszi a gondozását. Ha ez a rizikó megszűnik, a várandós gondozását a szülésznő is folytathatja.” Jönnek-mennek a kismamák a doki-szülésznő útirányon. Simán elképzelek szakmai konfliktust, amikor a szülésznő szerint probléma áll fent, a nődoki szerint belefér kategória. Remélem, ezt pontosan rögzítik jogszabályban, hogy mi az a rizikó, amikor már minden esetben nőgyógyászi kezelést igényel a kismama.

A tervek szerint szeptember elsején hatályba lépő rendelet alapján a mindenki számára kötelező alapvizsgálatok a gondozási könyvben szerepelnek majd, a háziorvos bélyegzőjével és aláírásával hitelesíti azokat, így a várandósnak nem kell külön beutalókért más orvosokhoz mennie. Változás lesz az is, hogy a védőnő adja majd ki a szülési segélyhez szükséges igazolást a várandósgondozáson részvételről.” 

Legalább nem kell beutalókért rohangálni százfelé a kismamának, bár teszem hozzá a felnőtt háziorvosok nagy részének halvány dunsztja sincs a várandós gondozási protokollról, sem arról hogy mikor milyen vizsgálatra kell beutalót adni. Olvasgathatja a terhes kiskönyvet.

És akkor bónuszban, ha nálam (védőnőnél) nem jelenik meg minimum négyszer a kismama, nincs pénz (koraszülés esetén elég egyszer – eljön felvételre az már egynek számít?) Viccet félretéve plusz köröket futtatnak a kismamákkal, ahelyett, hogy egyszerűsítenék a dolgokat, és egy helyen egyszeri alkalommal elvégezhető lenne a szükséges vizsgálat.

Az alapötlet, mint írtam, tetszik. Az orvos maradjon a betegek gyógyításánál, szükség esetén a műtéti beavatkozásnál. A szülésznők, védőnők szakmailag felkészültek a kismamák ellátására (rá lehet gyúrni még továbbképzéssel). És akkor hozzuk össze a két szakembert, meg a kismamát földrajzilag is egy helyre. Majdnem minden településen van védőnői tanácsadó, csak korszerűsíteni kellene. Legyen több szakmai kompetenciája a két egészségügyi dolgozónak. A szülésznők simán elvégezhetnék a szonográfia képzést, és alkalmasak lennének a protokoll által előírt ultrahang vizsgálat elvégzésére, és a rákszűrés levételére, szülés utáni hathetes kontroll vizsgálat elvégzésére. A védőnők végezhetnék a vérvételt, szükség esetén adhatnának beutalót más szakvizsgálatra. Szülés után megfelelő fogamzásgátlási tanácsokat kapnának, és vérvételt követően akár hormonális fogamzásgátlás felírása is megtörténhet. Egyszerre egy helyen kapna kismama, anyuka megfelelő egészségügyi ellátást, tanácsadást, szülésfelkészítést. Ha probléma merülne fel a gondozás során (nem megfelelően fejlődő magzat, magas vérnyomás, terhességi diabétesz,) bekapcsolódna egy plusz szakember a gondozásba: szülész-nőgyógyász, diabetológus, stb. És mindenki végezné a dolgát.

Aztán tovább gondoltam a dolgot. Talán a csecsemő- kisgyermekgondozás is egyszerűbb- szakszerűbb lenne, ha szintén centralizálva, egészség centrumban történne. És meghatározott időközönként meg kellene jelennie a szülőnek gyermekével vizsgálatokra: ellenőrizni, hogy fejlődik a gyermek testileg, mentálisan. Hogy alakul a mozgásfejlődése, beszédfejlődése, vizsgálnák látását, hallását, elvégeznék az éves státuszvizsgálatokat. Elérhető lenne szükség esetén gyermekpszichológus, gyógytornász, fogorvos, gyermekorvos (pl. heti egyszer- kétszer). Az édesanya tudná, hogy szerda délelőtt 10-től 11-ig a centrumban időpontja van, és a szakemberek megvizsgálják a gyermekét, kap tanácsokat akár írott formátumban is. A kötelező, protokoll által előírt vizsgálatokon túl lehetne soron kívüli időpontot kérni. Itt a gyermekorvos szerepét havi egy-kétszeri alkalomra minimalizálnám a gondozott létszámtól függően az oltások beadására. Egyebekben, ha beteg, akkor vigye el gyermekorvoshoz.

És akkor kivenném a kötelező családlátogatásokat a védőnői munkából. Ha valaki terhesfelvételre jelentkezik, akkor értesíteném a családsegítőt, akinek kutya kötelessége lenne meglátogatni a családod és írásban értesíteni a Szolgálatot, hogy alkalmasak-e a feltételek a gyermek fogadására. Ha nem, akkor dolgozzanak rajta együtt, hogy hazamehessen a gyermek, ha végképp nem, bejön a képbe a Gyámügy. Zárójelben jegyzem meg, ha én védőnőként nem látom alkalmasnak a környezetet, úgyis jelzek és akkor bekerül a képbe a családsegítő, gyermekjóléti szolgálat vagy a gyámügy. Nem én oldom meg a helyzetet. Egyedül a szülés utáni hat hétben tartanám meg a látogatást a családnál (felváltva védőnő- szülésznő), hogy segítsük az édesanyának a gyermek ellátásban, szoptatásban, az új rendszer kialakításában. Valamint a gyermekágyi depresszió kiszűrésére fokozottan odafigyelnék.

A gyakorlatban úgy működne, hogy kistérségenként és városonként működhetne egy-egy centrum. Nagyvárosokban akár kettő-három. A védőnő-szülésznő páros a terhesfelvételtől a szülés utáni hatodik hétig gondozna. Utána átkerülne a gondozás egy másik teamhez, akik 0- 6 éves korú gyermekeket gondoznak. A két gondozás helyileg folyhatna egy épületben. És akkor ténylegesen egészségfejlesztés, egészségnevelés, gondozás folyna.

Hogy ehhez mi kell? Az, hogy a védőnők, szülésznők kiálljanak magukért, hogy az orvosok bizonyos feladatokat képesek legyenek átadni. Pénz, jó sok a fejlesztésekre. Viszont haszna is lenne. Megoldódna egy nagy probléma: nagyvárosokban azért nincs minőségi ellátás, mert sok a gondozott jut egy védőnőre, kevés idő jut ellátásra, annál többet kutyagol a védőnő a gondozott után, vagy adminisztrál rengeteget. A kis településekre, ahol a megélhetési lehetőség a nullával egyenlő, oda nem jut védőnő. A szociális munkásokból pedig Dunát lehet rekeszteni, kapnának plusz feladatot – mehetnek látogatni kismamákat, szükség esetén kisgyermekes családokat és problémákat lehet megoldani. A dokiknak is több ideje jutna a betegek ellátására – hiába írják elő nekik ugyanis az egészség fejlesztést, mert idő nem jut rá.

Na, erre mondom én, hogy álom, álom, édes álom. Pedig Finnországban működik.
Nektek tetszene egy ilyen rendszer?

kmaca

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?