Figyelem, a Gyerek Sziget utolsó hétvégéje lesz most hétvégén, aki még nem volt és aki már igen, érdemes ismét kilátogatni, strandidőt úgysem ígérnek Budapestre.

A Vándor Vurstli környékén ismét huszárprogram lesz, minden vitéz leányka és legényke huszárosan nyeregbe pattanhat. De lesz dobtanítás és táncház is.

A Nagyszínpadon Bognár Szilvia Csintekerintő (háromszor sikerült csinketerítőnek, sőt, csirketerítőnek  írnom…) című műsorát lehet megnézni  25-én 11-kor.  Bognár Szilviát számtalan együttes énekeseként, meghívott szólistájaként hallhattunk már, az Anima Sound Systemtől kezdve, a Sebő együttesen és a Makámon át a Szájról szájra nagysikerű hármasáig, vagy épp a Sator Quartetben Lovasi Andrással karöltve, legutóbb pedig a Pannon dalokban Rost Andrea oldalán.  A közelmúltban született dalok jó része gyermekeknek szól, ahogy Szilvi fogalmazta: ”gombolyítjuk az énekeket, mint az aranyfonalat, olykor dobbantunk, vagy épp csak a kezünkkel táncra perdülünk, még verssorokkal is dobálózunk. De amihez biztosan ragaszkodunk: hogy kunkorodó jókedvünk minket el ne hagyjon.”

Az Egri Bábszínház Arany János klasszikusát, A bajusz-t fogja előadni 16.30-kor ugyanaznap. 14 órakor pedig Novák Péter „Pillepalack, szállj el” című műsora lesz. Ismertetőjük szerint Novák Péter zenész barátai az óvodáktól az egyetemekig járják az ország iskoláit, oktatási intézményeit, hogy a környezetvédelem, az esélyegyenlőség és a fenntarthatóság témakörében tartsanak előadásokat a korosztályoknak megfelelő "nyelven". A kicsiknek szóló műsorok az élet tiszteletéről, a környezettel való együttélésről és a színes planétánk mindennapjairól szólnak. Természetesen zenével és tánccal kísérve, így némi mozgásra is sor kerül a pillepalack taposó versenytől egészen a dunántúli ugrósig. 26-án a Kabóca Bábszínház Csipkerózsika c. előadását lehet látni 11-kor, délután a (14 óra) lép föl.  Műsoraikban akusztikus hangszereken (gitár, furulyák, fuvola, Kis-Hétrét zenekar  harmonika, ütős hangszerek, idiofonok, stb.) szólaltatják meg –saját zenével– jeles (főként magyar) költők verseit.  Az  Anselmanók zenekar fellépése 16 órakor kezdődik.

Az Állati Jó Program keretében mindkét nap egész nap western program lesz: Ezen a hétvégén valódi cowboyokkal és indiánokkal találkozhatnak a gyerekek a Telekom Gyerek Sziget Alakuló rétjén. Megismerhetik a felszereléseiket, lovagolhatsz lovaikon, igazi western táncot is tanulhatnak. Megnézhetik, hogyan készülnek a használati tárgyaik, az indián díszek, el is lehet ezeket készíteni, de lesz arcfestés is indián módra, karüsszel, western tánc tanítás, ügyességi bemutató és lovagoltatás. 

Felnőtteknek ezen a hétvégén is lesz véradás, a legkisebbeknek bébi játszóház pelenkázóval. Várnak mindenkit, aki még nem koptatja az iskola padjait a csudálatos kertbe, ahol a játszószőnyegen égig érő várakat és bűvös utakat építhetnek, vagy főzőcskézhetnek a babakonyhában.

A minivárban legkisebbek is kipróbálhatják az ugrálás örömeit, és végre gyakorolhatnak egy kicsit, mielőtt nekivágnak egy ennél sokkal nagyobb kalandnak. A játszóHáz közelében a kismamákat pelenkázó és   etető sátor várja, ahol a lehetőségekhez képest nyugodtabb környezetben tudják tisztába tenni és megetetni a legkisebbeket.

A Poronty Cirkusz társulatában minden ügyes gyerek főszerepet kap. A műsorban varázslatok, zsonglőrmutatványok, tánc- és zenebohócszámok mulattatják a kicsiket és nagyokat. A bátrak jelmezbe bújhatnak, arcfestéssel. Aki négy hétvégén pecsétet gyűjtött a bohóckuckói jelen-voltam-lapra, listába vétetik, és nem csak a közönség tapsát, de …..ajándékát is hazaviheti a nagy GyerekSzigeti fellépés emlékére. És persze lesz megint  állatsimogatókorcsolya és ugrálóvár, markoló-parkoló és a többi már megszokottnak tekinthető sátor és látványosság. Retrievert lehet örökbe fogadni, a Színes faluban hazánkban is élő nemzetiségekkel ismerkedni, kipróbálni, hogyan lehet látássérülten vagy kerekesszékben létezni….kézműveskedni és rohangálni és körhintázni, még ezen a hétvégén át.

Ahogy korábban írtuk, a Telekom Gyerek Szigeten idén is várják a jó állapotú, de már nem használt játékokat! Az adományokat a Kórházpedagógusok Egyesülete számára gyűjtik, akik az ország nyolc nagyvárosában, gyermekonkológiákon, sebészeteken, és már egészségügyi osztályokon foglalkoznak gyerekekkel. A felajánlások egy része - plüss játékok, mesekönyvek - közvetlenül a beteg gyerekekhez jutnak majd. Szívesen fogadják a kórházpedagógusok munkáját segítő eszközöket: pl. különböző festékeket, színes ceruzákat, gyöngyöket, társasjátékokat, DVD-ket, mese CD-ket is.

Részletes programlista itt található. 

 

Vakmacska