Hideglelést kapsz a gyerekzenétől? Pedagógiai funkciót tulajdonítasz neki és gondosan válogatod? Neked aztán tökmindegy, csak ne nyávogjon-hisztizzen a kocsiban? A következő toplistában se pedagógiai, sem felnőttízlés-szempontok nem döntöttek a sorrendet illetően – ezek azok a gyerek-CD-k amiket az enyémek ronggyá hallgatnak a kocsiban. Adjátok hozzá a ti toplistátokat.

Marcipán Cica – a mesejáték zenéje és a három ovis lemez. Nem vagyok egyedül szerintem, amikor szívem szerint ráírnám: Vigyázat! Hat éven alul addiktív!- mivel a gyerek ha rácuppan (a környezetemben élők szinte mind) akkor ki nem teszed a kocsiból egy évig legalább – vagy csak azért, hogy aztán a nappaliban szóljon tovább. A cucc gyerekeknek szóló, a mesejátékot kivéve enyhén didaktikus gyerekzene, jópár zenei paródiával (felnőtteknek érdemes figyelni, hányféle stílust kevert Gay Tamás, rock and roll, reggae, musical, filmzene….) és mesékkel, na meg a felejthetetlen Szöllősy Irénnel. A kölykök egy idő után végigvisítják a nótákat saját verziójukkal, ami mondjuk Nyíregyházától Zadarig már megviselheti a szülő idegeit. Az ovis sorozat rejtett kincse: az Öreg néne őzikéje Szöllősy Irén tényleg fantasztikus versmondásában. Már csak ezért érdemes megvenni a lemezt. Meg hogy mindenki tudja, ki az a Zsapír Pepi.
Gryllus Vilmos: Biciklizős lemez. A felnőttek kedvence (is), csupa derű, csupa nyár, csupa szeretet, ez az a gyerekzene, amit egy orrdugulós-mellhártyagyulladásos decemberi héten magam is feltettem gyakorta munkába menet, mielőtt elfelejteném, hogy valahol létezik napsütés, nyár, szénaillat és tücsökciripelés. A dalok (mint Gryllusnál megszokott) gyerekhangra és gyerekfüllel is könnyen tanulhatóak, de sehol sem primitívek. Kétévestől tízévesig bejön, minket pedig emlékeztet, vigyük a gyerekeinket kirándulni meg piacra, mert kirándulni és piacra menni jó.

Kaláka: Nálatok laknak-e állatok? Kutyák, palacsinta macskák...éneklik a mieink harmincadszorra is (valójában: kutyák, csalafinta macskák, de minálunk sok vers íródik át, néha némileg illetlen sorokkal…). Kalákáék biztosan bánnak régi és új versekkel, az ezt választó kölök nem fog zavarba esni, ha Petőfiről vagy Kányádiról kérdezik – tuti megjegyzi a szépen hangszerelt nótákból. Konzervatív szülőknek tuti választás, mivel a legmesszebbre ők állnak a papritás, primitív gyerekzenéktől és erőltetett szövegektől – a költő ugye kérem gyerekzene alatt is költő. Az egyetlen állat, amitől mondjuk a 3 éven aluli frászt kaphat, az a jegesmedve - a fagyos témához illően komor zenéje miatt.

Ghymes: Csak a világ végire. A Ghymes minálunk felnőtt verzióban is nagy kedvenc (remélem prűd felnőttek előtt a Nagy nem a Boszit fogja idézni – ma kiderült, kívülről fújja azt is, pedig olyan sokszor nem hallotta), ez itt a gyerekeknek szánt összeállítás. A Cipódal és a Lagzi biztos siker, utána pedig álomba szunnyadhat a kisded a Kinyílt a rózsa csodaszép dallamára.

Nők Lapja: Gyerekdalok-válogatás. Gyerekhangra hangszerelve a legismertebb ovis „slágerek”, főleg éneklős gyereknél tuti a siker, mert mindegyiket ismerni fogja. Ennek a legkevésbé igényes, umca-umcás a hangszerelése, de fogadjuk el, az elektronikus hangszerek irányába megy a világ. Nekem is akadt rajta kedvencem: mikor Hoffmann Rózsa a köznevelési törvényt fogalmazgatta, egész héten azt énekelgettem, ha megláttam a tévében: „Virág néni a konyhába’ beleesett a lekvárba…” (folytatásban: „megy a mentő a konyhába, a konyhából a padlásra, zimezum…”)

Halász Judit: Válogatás. Kétbalkezeseknek melegen ajánlott, a rengeteg nótát tartalmazó cédét jó sokáig nem kell cserélni, legalább tizenöt év munkásságát foglalja össze – Micimackó, Kisherceg, Sehallselát, Helikoffer meg a többiek. A volán mögött nosztalgikusan felidézhetjük halászjutkás gyerekkorunkat (néhány nóta majd velem egyidős), a toleranciát pedig gyerek számára érthetőbben kevesen fogalmazták meg Bródyn kívül: „semmi sincsen ami mindenkinek egyformán tetszik, semmi sincsen amit mindenki ugyanúgy szeret/ami más, mint az, amit értéknek tartasz, az valaki számára még érték lehet).

Vakmacska