zebu terhesség kismama védőnő

photo © 2010 Daniel Lobo | more info (via: Wylio)

A magyarországi védőnői szolgálat messze földön híres, és eddig büszke is voltam rá, mintegy biztonságban érezve magam: a rendszer vigyáz rám és bármilyen rendellenességet észlel, azt jelzi. Ám szerintem átestünk a ló túloldalára: biztos, hogy szükséges az összes vizsgálat?

Szegedi kismamaként harmadik babámat várom. 15 hetes vagyok, de már négyszer ultrahangoztak, kétszer jártam vérvételen, kétszer a központi és kétszer a körzeti védőnőnél. A most várandós kismamáknak terhességük ideje alatt legalább négyszer kell megjelenniük a körzeti védőnőnél, négyszer plusz egy nulladik alkalommal a központi védőnőnél, ötször vérvételen (a cukorterheléses dupla, tehát igazából hat), két kötelező ultrahangon (12. és 20. hét), és még nem is beszéltem a havi méhszáj-ellenőrzésekről (és esetleges ultrahangokról).

Ez idáig még elviselhető, kicsit sok utánajárás, de ha az államnak ilyen sok pénze van, felőlem csapoljon meg ötször, attól nem lesz baja a babának. Ami viszont nem tetszik, az a központi védőnőnél végzett ultrahang, amit teljesen feleslegesnek tartok. Próbáltam visszautasítani, mondván, hogy három napja voltam nucha-szűrésen, erre a válasz az volt, hogy kötelező megcsinálniuk, és ha visszautasítom, nem adják ki a papírjaimat. Sajnos nem vagyok meggyőződve az ultrahang ártalmatlanságáról, nekem minden egyes alkalom után fél napig görcsöl a hasam.

Igen, nem kötelező a vizsgálatokon részt venni, senki nem kényszerít rá. Bemehetek szülni úgy is, hogy a kilenc hónap alatt sehol nem regisztrálták a terhességemet. Szerintem azonban a vizsgálatok egy része fontos és hasznos, na, de mindegyik? Muszáj ennyit piszkálni a babát? Ti hogyan látjátok? Vagy csak Szegeden ilyen szorgosak a védőnők?

zebu