Hol volt, hol nem volt, egy Munka GYES után című nagyon hasznos konferencia decemberben, amelyről már olvashattatok a Bezzeganyán. A cikk második részének aktualitása, hogy egyrészt ma már ismertek a 2011-re vonatkozó adó- és munkaügyi szabályok, másrészt a konferenciát újra megrendezik március 26-án.

Kedvezményesen március 6-ig lehet jelentkezni, a díj nem magas, az elhangzottakra érdemes odafigyelni, és személyes tanácsadásra is lehetőség van (nem is szólva arról, hogy Vakmacsek ezúttal nem lesz ott, tehát mindenki magának vonja le a tanulságokat).

A cikk első részében a Munka GYES után konferencia adóváltozásokkal kapcsolatos előadását ismertettem, ebben a részben pedig jogi kérdésekről, karrier-menedzsmentről, illetve az igénybe vehető gyermekintézményekről lesz szó.

A visszatéréssel kapcsolatos jogi kérdések

Dr. Gál Andrea ügyvéd „női ügyekre” specializálódott, most a munkába visszatérés utáni kérdésekkel foglalkozott. Első javaslata, hogy amikor eldöntöttük egyértelműen, hogy visszamennénk dolgozni, akkor ezt ÍRÁSBAN közöljük a munkáltatóval, megjelölve a visszatérés pontos dátumát (nem muszáj tértivevényes levéllel rémisztgetni, de legalább egy e-mail, amit biztosan megkapnak), ugyanis  munkáltatónknak foglalkoztatási kötelezettsége van, nekünk pedig rendelkezésre állási kötelezettségünk, de ha nem tud munkát adni (a saját munkakörünket, az eddigi fizetésünkkel plusz a megfelelő bérfejlesztés – tehát egyoldalúan nem lehet alacsonyabb beosztásba helyezni minket)¸ akkor úgynevezett állásidőt köteles fizetni, ami a személyi alapbérünkkel azonos, vagy amit az egyéni, illetve a kollektív szerződés szerinti összeg.

Hogy mikor térünk vissza, az a mi egyoldalú jogunk eldönteni, ahogy a szülésre-gyermekgondozásra szánt fizetés nélküli szabadságot is köteles munkáltatónk a mi kérésünkre kiadni. A gyerek 3 éves koráig rendes felmondással nem lehet a kisgyerekes anyát leépíteni (átszervezésre, kollektív leépítésre hivatkozva sem), csak rendkívüli felmondással, esetleg közös megegyezéssel. A felmondási idő a három év utáni 30. nap után kezdődhet legkorábban, akkor is, ha a felmondást már előbb közölték. Ha valaki új munkahelyre megy gyes után, a védettség az új munkahelyre is vonatkozik.

2010-ben még lehetett 8 órában GYES mellett dolgozni, ez heti 30 óra maximum lesz 2011-től.* Kivéve az otthoni munkavégzést, amit nem korlátoztak, de még nem tiszta, hogy megengedett-e pl. a 6 óra az irodában, és 2 óra otthonról gyes mellett, aki ilyen kombinált munkavégzést tud kialkudni, mivel a távmunkára speciális távmunka-szerződés kellene, hogy vonatkozzon. Több munkaviszony esetében is összesen 6 óra lehet gyes mellett a munkavégzés, ez azóta tisztázódott a végleges szabályozásból.

* Azóta derült ki: GYES mellett munkát végezni a gyermek egyéves kora után lehet. A törvény indoklása szerint a család és a munkavégzés összeegyeztetését szolgálja, hogy a GYES mellett legfeljebb heti 30 órás időtartamban, részmunkaidőben lehet munkát végezni. Ez alól kizárólag az otthon végzett munka jelent kivételt, ebben az esetben nincs időkorlát.

Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetében időkorlátozás nélkül dolgozhat a szülő továbbra is, valamint ikergyermekek esetében is, azzal a megkötéssel, hogy csak egy gyermek után lesz jogosult a gyermekgondozási segélyre.

Az átmeneti rendelkezések szerint aki 2010. december 31-én kereső tevékenységet folytat a GYES mellett, 2011. március 31.-ig változatlan feltételekkel dolgozhat, és ez alatt az időszak alatt dönthet, hogy a továbbiakban GYES mellett részmunkaidőben, vagy a GYES-t visszamondva, teljes munkaidőben fog-e dolgozni.

Módosultak a nagyszülői gyermekgondozási segélyre vonatkozó rendelkezések is. A nagyszülő keresőtevékenységet továbbra is csak a gyermek harmadik életévének betöltését követően folytathat, azonban időtartama a napi 4 óra helyett heti 30 órára emelkedett.

Gyermekintézmények

A Tudatos Életért Egyesület elnöke, Csiszér Éva tartott egy rövid ismertetőt, jelenleg milyen intézményi feltételek állnak rendelkezésre napközbeni gyermekfelügyeletre. Bölcsőde (20 hetes kortól 3 éves korig), családi napközi (engedélyétől függően vállalhat különböző korosztályokat, egészséges vagy fogyatékos gyermeket, de az 5-6 éves korosztályt nem fogadhatja, mert azok óvodakötelesek, fogadhat viszont iskolásokat délutáni megőrzésre), óvoda, illetve alapítványi intézmény, vagy félig alapítványi fenntartású óvoda vagy bölcsőde. Kialakult némi vita arról, hogy a 2 év alattiak fogadásának a csanák esetében mennyire szigorúak a feltételei – elvileg nincsenek különleges elvárások, de a gyakorlati tapasztalatok (önkormányzattól függenek) ellentmondani látszanak ennek.

Karrier-menedzsment

Rosta Ágnes karrier-tanácsadó és HR szakértő előadásában a kedvenc mondatom az volt „a jelentkezőt általában a szakmai tulajdonságai alapján veszik fel, és az emberi kompetenciái alapján rúgják ki”. Hm. Erre nem árt gondolni, azzal a kijelentéssel együtt, hogy valahol minden munkavállaló alakítja a cég munkakultúráját, illetve sajnos jelenleg a munkahelyünkön több időt töltünk, mint amennyi minőségi időt a családunkra tudunk szánni, amennyiben dolgozunk.

Ne legyenek illúzióink, mondta a szakértő, egy nem vezetői pozícióra ma 6-800 önéletrajz érkezik, és mindenhová alkalmas „tuti” önéletrajz nem létezik. Tanácsa szerint készítsünk egy alapot, amibe mindent, de mindent beírunk, majd az adott pozíció kívánalmai alapján töröljünk ebből, miközben gondosan alábiggyesztettük a dokumentum alá az aznapi dátumot, és ügyeltünk arra, hogy 2 db A4-es oldalnál sose írjunk többet. Nézzük meg, MIT KERES a munkáltató, majd azokat a kompetenciákat írjuk be gondosan a válaszba, lehetőség szerint kiemelve a szövegből kulcsszóként.

Ne adjunk meg vicces-játékos e-mail címet („cicaanyut” biztos nem keresnek egyetlen álláshirdetésben sem), és fényképből csak hivatalosat (kérjünk „félportrét” hivatásos fényképésztől) adjunk, ha kérik, írjunk viszont motivációs levelet, és ne hagyjunk ki egyetlen kötelező elemet – elérhetőség, tapasztalat és tanulmányok+egyéb képzettségek (nyelvvizsga, jogosítvány) – sem.

Tudatos hozzáállás gyerekvállaláshoz, karrier-tervezéshez, adózáshoz – ez lenne a legfontosabb, minden szakértő szerint, akik a szünetekben egyéni konzultációkra is vállalkoztak.  A résztvevők csekély száma nekem sajnos azt sugallta, hogy ez az, ami a legfájdalmasabban hiányzik, illetve a nők azon tulajdonsága is akadály, hogy mindenre előbb jut idő-pénz, mint saját ügyeinkre, akkor is, ha ezzel később időt és pénzt nyerhetünk, amit például a gyerekeinkre vagy a párkapcsolatunkra is fordíthatunk.  Nagyon szurkolok, hogy pár év múlva már a tudatosabbak és a kevésbé önfeláldozók legyenek többen. Mert bár az alázat és önmagunk ideiglenes háttérbe szorítása szép és fontos egy családanyának, nem minden esetben feltétlenül hasznos ez a hozzáállás – saját karrierünk vagy pénzügyeink esetében például egyáltalán nem.  A megfelelő egyensúly megtalálása kutya nehéz. De legalább próbáljuk meg.

A Szülőnavigátor program (ennek keretében rendezték meg a konferenciát) előadóinak bemutatkozása a program egyéb információival együtt itt tekinthető meg.

A mostani konferenciát 2011. március 26-án szombaton 9.30 és 16.00 óra között rendezik A sikeres újrakezdés titka – Munka GYES után címmel.

Vakmacska